Nya ”modet” på tävling?

Har både IRL och på diverse bilder på nätet noterat att allt fler rider med headset på dressyrtävling.

Hur det ser ut på hopptävlingar har jag ingen koll på men jag gissar att dessa ryttare inte har samma behov av instruktioner när de rider fram?

På plussidan vad gäller headseten tycker jag är att man slipper gastande tränare på framridningen- det är lite störande att lyssna på tycker jag och tack och lov brukar det max vara en sådan person per framridning annars kan man ju undra hur det hade sett ut (eller rättare sagt HÖRTS) om 5 ryttare alla hade en skrikande medhjälpare med sig?

På minussidan ser jag en risk: ryttare som är så ”inne” i de instruktioner de får i örat att de glömmer att hålla koll på sin omgivning och rider i vägen för andra osv.

Jag tycker redan ibland att vissa ryttare rider omkring lite i sin egen värld även utan öronsnäcka så helt klart kan det vara en olycksrisk.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sandra AW

    Jag rider med det då och då. Mest för att mamma kan bryta när jag tappar fokus och mest åker omkring och kollar på andra.
    Blir nästan varje framridning påriden av någon…. vi behöver lära oss att lyfta upp blicken.

    Svara
  2. Christel Sörensen

    Det där känns spontant helt fel. Det man inte har tränat på innan tävling är ju lite sent att fila på innan start?

    Svara
    • Sandra AW

      Tränar inget på framridningen men bra att någon kollar och kan säga hur det ser ut utan att gapa över hela framridningen. Försent att träna på framridningen.

      Svara
  3. Dagge

    Min tränare berättade att när hon var i Falsterbo nu och tävlade så fick hon in en dansk i sitt headset 😀 . Det är nackdelen tydligen när det är många som använder headset att det blir strid om kanalerna. Därför har en del börjat använda mobiltelefon istället. Det har jag använt en längre tid på träningar och det funkar hur bra som helst. Nuförtiden har ju de flesta ett sådant abbonemang där alla samtal ingår så det kostar ju ingenting extra att ringa upp någon i 45 minuter :-).

    Svara
      • Dagge

        Kör du headset med X?? Tycker träningarna är oerhört mycket mer effektiva med headset 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Han har börjat med det sedan kanske 2 månader tillbaka.

          Egentligen är det mycket bättre och skonar ju tränarens röst men jag tycker ibland att det blir lite trixigt med sladden och öronsnäckan.

          Jag har kanske ett vanskapt öra 🙂 för den ramlar av ibland.

          Men som sagt: i sak mycket bra!

          Svara
  4. Madeleine

    När jag rider för min tränare har jag alltid headset. Tycker det är lättare att fokusera och skönt att andra slipper bli störda.
    Någon gång på tävling har jag ridit fram med headset, det är inte för att träna in något som inte sitter utan att min tränare får mig att rida så som jag gör hemma.
    Avslappnat, så att jag inte stressar iväg med mina tävlingsnerver och påverkar min häst negativt.
    För övrigt tycker jag att de flesta framridningarna har en mkt arrogant och nonchalant hänsyn ryttare emellan.
    Att hälsa och bjuda på ett leende sitter långt in, att överhuvdtaget att se på varandra.

    Svara
  5. Sandra

    Min tränare använder headset på träning. Jag tycker det är trevligt men jag saknar att andra ekipage inte vet var jag ska rida som när tränaren ”gapar”.

    Jag ropar ju såklart själv vart jag ska när jag rider med headset, men i bland blir det kortslutning i hjärnkontoret om tränaren pratar i snäckan samtidigt som jag ropar vart jag ska 😉

    På tävling tror jag att jag hade haft svårt att hålla koll på andra ekipage samtidigt som att ha någon som pratar i snäckan, blir så lätt att man kommer in i ”sin” bubbla och så glömmer man omgivningen.

    Svara
  6. Emelie

    Jag är hopplös på att vara i min bubbla, oavsett headset eller inte. Är oftast ensam så har inga andra att ta hänsyn till. På träning har vi öronsnäcka, väldigt bra då det blir väldigt springande för tränaren om jag ska höra vad han säger, vi har ju ofta en yta på 40x100m eller mer att köra på.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>