Grimma vid hästköp

I Sverige är det ju kutym att en grimma ingår när man köper häst och idag är jag nyfiken på era erfarenheter kring detta:

Har ni alltid fått/ skickat med grimma vid försäljning?

Och vad har det varit för grimma? Hästens ordinarie (så vitt ni vet) eller en ny grimma?

Faktum är att jag fick med NYA LÄDER-grimmor både när jag köpte Archie och Vicke (i alla fall såg de helt nya ut), Archie hade sin i många år och Vicke har sin som tävlingsgrimma.

Nu kostade båda dessa hästar en bit över 100.000 vilket kanske (eller inte?) kan förklara generositeten med grimmorna?

De 2 hästar jag sålt (för runt 60 tusen/ häst) har jag skickat med sina ordinarie grimmor om jag minns rätt.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Det har hänt mig två gånger, en gång efter att jag lastat (efter besiktning) vill säljaren få tillbaka grimman. Tur för mig att jag alltid har en extragrimma i släpet :). En gång kom säljaren in i stallet (hen följde med efter besiktning) och helt sonika tog grimman från kroken på boxen.

    Fast jag tycker att en grimma bör ingå, det behöver ju inte vara någon dyr lädergrimma men i alla fall en som passar någorlunda så man kan leda ut hästen till hagen innan affären öppnar 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Att ta av/ tillbaka grimman från en såld häst känns som höjden av snålhet och rent ut sagt pinsamt!

      Då är det väl bättre att skicka med en ”skitgrimma” för 50 spänn…

      Svara
  2. M

    Både och, de hästar jag har hämtat själv har jag själv köpt lädergrimmor till (alla hästar har kostat några hundratusen, så tycker att grimma borde egentligen ingå). Den hästen som levererades hit från Belgien hade en skranglig grimma som slängdes direkt. Tycker att en grimma borde ingå, om såväl en vanlig 49 kr de kan ha i hagen.
    Vet en gård som skickar med grimma och täcke från deras sponsor vid varje hästförsäljning. Täckena kostar 1800-3000 kr att köpa i affären, så det är en rolig sak att få.

    Svara
  3. CeciliaL

    Brukar få en gammal grimma och gammalt grimskaft. Inte ägnat detta en tanke, eller tagit med egen grimma faktiskt. Tycker någon gammal skräpgrimma kan ingå, fast givetvis köper jag en ny grimma till varje häst, av typ och färg och kvalitet jag själv vill ha. Om jag fick en lädergrimma vid köp skulle jag bli mycket glad. Fast jag köper aldrig hästar för 100K+ så det lär inte hända.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag blev mycket glad åt Vickes grimma som är väldigt snygg.

      Archies var ful 🙂 men det är ju tanken som räknas!

      Svara
  4. Birgitta

    Vad som fick mig att börja fundera var en bild på en bekants nyinköpta häst där hästen (som kostade en bra bit över 100 tusen) var iförd en väldigt sliten nylongrimma.

    Men så klart gör man som man vill när man säljer, det är ju trots allt en HÄST man köper och grimma eller inte är förmodligen det sista man funderar över som ny hästägare.

    Tror knappast man backar på sitt köp ”för dom ville inte skicka med en grimma” ha ha ha !

    Svara
  5. JohannaB

    Kandars uppfödare skickade med alla sina sålda hästar en ny fin lädergrimma <3
    Jätteroligt och en fin gest (och dessutom putsades och borstades den lilla åringen upp innan hon åkte med oss hem, också roligt och inget man förväntar sig på en så ung häst som inte var så dyr men för mig som köpte en dröm och var full av förväntan var det vackert och roligt att se att uppfödarna var lika hoppfulla och stolta över sin "produkt" som jag över att hon skulle bli min <3 )

    Svara
  6. Anonym

    Hej! Jag har någon gång även skickat med sadel o träns, täcke osv. Då har det varit så att jag inte skulle ha ponny i den stl mer, samt att köparna inte haft något eget just då. Tar ju lite tid att hitta sadel till ny ponny.. Inga dyra märkesgrejor, men tillräckligt för att användas tills de köpt själv. Har alltid tagit med mig grimma /grimskaft vid nytt hästköp omifall ägaren vill ha sina grejor eller ehm, jag inte vill lasta i nylongrimma ..har aldrig fått nått ” dyrt” med hästarna på köpet. Med då pratar vi 10-40 kr klassen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag fick faktiskt låna Vickes gamla hoppsadel i flera veckor- fd ägaren var så snäll att hon skickade ner den med bussgods. Väldigt juste- just sadel är ju annars inget man brukar låna ut hur som helst och samtidigt är det ju den som är viktigast att den passar från dag 1.

      Att börja rida en ny häst med en sadel som inte passar är att bädda för problem….

      Svara
  7. Linda Ferne

    Jag blev Anonym igen! Glömde fylla i ! nej just det! Men hade tagit mig mer tid o jobb för att få en tusenlapp för utrustning , än att skicka med. Nya ägarna blev glada över passande tills de provat ut nytt! Men en dyr sadel hade jag inte skickat med ”i priset”.

    Svara
  8. Emelie

    Jag fick med en trasig grimma till min. Käkspännet var uppbundet med balsnöre. Lite tattigt tyckte jag nog, men han fick byta till en ny så fort han kommit hem 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>