Tillridning och effekt

Efter att ha pratat med en person som lämnade bort sin häst på tillridning med både önskad och oönskad effekt (hästen blev lydigare men också otroligt mager kan man väl sammanfatta det hela som) undrar jag idag:

Har ni lämnat bort någon häst för tillridning/ inridning och hur tyckte ni att resultatet blev:

Bättre, sämre eller som förväntat?

Något ni inte hade räknat med?

Själv har jag aldrig lämnat bort någon häst och skulle, om behovet uppstod, föredra att köra hästen till någon som red den X gånger i veckan.

Dels för att det för mig skulle bli billigare (om jag valde någon i Skåne där det ”vimlar” av skickliga ryttare) och dels för att jag då hade haft kontroll över vad som skedde så att säga.

Minns för många tusen år sedan då en extremt känd ryttare tog emot hästar för ”utbildning”.

De gånger personen själv satt på hästarna var lätträknade och jag undrade många gånger i mitt stilla sinne om ägarna var medvetna om detta (högst troligt inte eftersom personen på sin höjd red en gång i veckan).

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Ja, har stått i stallet till en fd landslagstränare som tog emot hästar för in- och tillridning. Hen gjorde som så att hen red hästarna en gång i veckan i ett drygt tvåtimmarspass. Resterande tid fick de knapphändig skötsel, vissa dagar inte ens hagvistelse. Det var totalkatastrof. Ägarna fick tillbaka hästar, som visserligen var genomtagna i problemet, eller inridna, men som avskydde att ridas på bana, och var stirriga. Men, hen var/är känd så de var så nöjda ändå. Att de bara reds en gång i veckan visste de aldrig. Berättade det för någon, men den valde att inte bry sig.

    Har haft beridare för bytesproblem. 6 veckor, beridaren red två gånger i veckan, jag red bara ut under den perioden. Fortfarande samma problematik efter de 6 veckorna.

    Har haft en unghäst borta på inhoppning under ryttare. 2 veckor, fick tillbaka en säker, inhoppad unghäst.

    Svara
  2. Maria

    … tilläggas ska att nu har jag en sådan bra tränare att han rider och tar igenom eventuella problem på ordinarie träningstid. Absolut bäst för mig eftersom jag eller min häst ännu inte har stött på någon jätteproblematik (unghäst) och jag har då koll på min häst, som jag annars skulle sakna så mycket om den var borta längre tid :).

    Svara
  3. Trasselkvast

    Jag lämnade bort T till en hoppryttare relativt fort efter att jag köpt henne, dels pga att jag bröt benet och behövde någon som red, och dels pga att vi fick problem i hoppningen, som löstes fint efter knappa två månader hos henne. Så jättenöjd.

    Ska opereras nu i oktober och funderar på att göra samma sak, lämna bort till dressyrryttare i en månad. Tror nyckeln är att INTE välja den kändaste…

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag har lämnat en häst som hoppade bra på utbildning hos en hoppryttare inför kvalitets. Hon utförde ett bra jobb och fick sedan hästen för utbildning/försäljning. Vi hade ständig dialog kring utbildning, tävlingsplanering och annonsering, och jag är mycket nöjd med det jobb hon uträttade. Sen har jag ju haft H hos ”din” X en kortare period, även det var jag nöjd med. För mig blev det betydligt billigare att lämna honom där om jag räknar in vad det skulle kosta att köra dit flera ggr i veckan. Dessutom skulle ett sådant upplägg innebära att jag inte skulle hinna med att rida någon annan häst de dagar han skulle ridas – med en timme i varje riktning skulle det ta alldeles för mycket tid.

    Svara
  5. Minstral

    Jag har lämnat bort Diva till min tränare för inridning och treårsvisning. Hon är där nu igen för vidareutbildning och träning inför treårs. Jag vet att det inte är C som rider alltid utan det sköts av hennes skickliga team men det är hon som har ansvaret och sköter finliret. C har ju extremt gott rykte som unghästutbildare och jag kunde inte varit mer nöjd.

    Svara
  6. CeciliaL

    Har ocksa varit med om nagot liknande dvs lamnat bort hasten i 10 veckor pa tillridning, fatt tillbaka den efter att de bedyrat att hon varit saaa duktig och gjort saaa mycket, for att sedan fa veta att stallagarens dotter (som inte ens var 18 ar) hade ridit henne tva (2) ganger. Mest hade hon tydligen gatt i en hage. Kunde hon ha gjort hemmavid liksom….

    Svara
      • CeciliaL

        Det var inte sa mycket kostnaden som storde mig som att jag verkligen BEHOVDE hjalp med den omojliga hasten och trodde mig fa det, sedan fick jag tillbaka henne efter SA lang tid och inget var battre! Eftersom de knappast gjort nat…

        Svara
  7. Emelie

    Jag lämnade min på inridning 1 månad och senare tillridning 1 månad. Jag känner mig nöjd 🙂 Fick tillbaka honom i samma skick som när han åkte, fast nu ridbar 🙂

    Svara
  8. Titti

    Jag skulle inte lämna bort min häst till någon bara för att dom har ett ”namn”. Har du en medioker häst och du själv inte är ”någon” så är det inte helt ovanligt att kändisarna inte lägger ner något större arbete på din häst. Hästskötare som rider och skrittmaskin tror jag det blir en hel av där. Inte sagt att hästskötarna gör ett bra arbete men det är ju inte det man betalar för.
    Skulle jag behöva hjälp skulle jag heller ta hem någon eller köra iväg hästen till personen i fråga som hjälpte mig! Sedan hade jag velat ha hjälp av denna person från marken så att jag själv kunde ta igenom problemet eller vad det nu är som ska göras.

    Om jag av någon annan anledning skulle lämna bort så hade jag hellre valt en seriös och duktig amatör. Dels så blir det billigare och dels så tror jag att en kunnig amatör kan göra ett minst lika bra jobb som en del proffs, jag tror dessutom att engagemanget för den enskilda hästen är större.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      En risk med att lämna till en amatör är ju vad som händer om det sker en olycka av något slag. Amatören är troligtvis sämre försäkrad, och tänk om din häst kastar av ryttaren så den skadar sig och inte kan utföra sitt vanliga jobb. Vad händer då? Vem är ansvarig? Ett proffs är förhoppningsvis i alla fall medveten om riskerna på ett annat sätt. Dessutom anser jag nog att om jag lämnar bort en häst är det för att få del av en kompetens som personen skaffat sig genom att arbeta med detta yrkesmässigt.

      Svara
      • Titti

        Det är ryttaren som är ansvarig om den åtar sig att rida hästen och att denna person räknar med att en olycka eventuellt kan inträffa. Man få ju se till att vara försäkrad. När jag pratar om amatörer så är det inte i bemärkelsen att du är amatör på att rida och handha hästar utan i bemärkelsen att du inte har hästar som levebröd utan har hästar som hobby.

        Det finns många amatörer som är riktigt duktiga och har mångårig vana av hästar och att rida igenom olika former av problem samt är väl medvetna om riskerna, det är den här typen av amatör jag menar. Dessutom så hade jag ju inte lämnat hästen till vem som helst som sa att den kan ta den, jag hade lämnat den till någon som jag vet var kompetent nog och som jag litade på. Du kan som sagt lämna hästen till ett proffs som kanske sitter på den en gång i veckan om du har tur och resten av tiden rider hästskötarna den eller så står den bara, det förekommer det en hel del av. Därav att jag skulle vara tveksam till att lämna bort hästen jag litar helt enkelt inte på att folk gör det dom säger att dom ska göra!

        Svara
        • Birgitta

          Instämmer till 100 %.

          Har sett för mycket på både hopp och dressyrsidan med hästar som står många dagar i veckan och/ eller rids av hästskötare och det hade väl varit fine om ägaren blev debiterad därefter och ”beridaren” dessutom var ärlig med vad som försiggår.

          Svara
          • Titti

            Precis vad jag menar! Folk är väldigt godtrogna när det gäller och tror att bara för att ett ”namn” rider hästen så är det detsamma som att det blir ett väl utfört arbete. Jag har precis samma erfarenhet som du Birgitta. Men det är klart det är säkert skillnad på vem man lämnar den till!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>