Läste för ett tag sedan i Ridsport att det generellt förväntas låga proteinvärden på årets hö/ensilage-skörd.
Är detta något som ni redan har hunnit märka, fundera över, oroas över osv?
För egen del sitter jag i en lite svår sits, gissningssitsen.
Eftersom vi tar ensilage från många olika fält är det inte mycket mening med att ta analyser, balarna står dessutom lite blandat så det går liksom inte att veta från vilket fält en specifik bal kommer från.
Jag väljer att UTGÅ ifrån att värdena på vårt ensilage inte är jättehöga och har, precis som tidigare år, redan börjat tillskottsfodra med några deciliter soja-mjöl om dagen.
Även om det verkligen är något av att fodra i blindo så vill jag vara ”better safe than sorry”- Vicke ser fantastiskt fin ut i dagsläget (och har så gjort hur länge som helst) men ofta märker man ju inte att hästar börjar ”falla ur” förrän det är…tja…om inte för sent så i alla fall onödigt sent.
Mitt ”foder-höftande” har fungerat bra i alla år men jag är väl medveten om att det finns mycket bättre sätt även om hästar till syvende och sist är olika precis som människor.
Att lita blint på en analys skulle jag inte göra även om jag hade en men så klart får man en fingervisning om hur det ser ut- absolut.
Men hur gör ni?
Jag köper så pass lite hö att det är slaget samtidigt och på samma åker. Mao inga problem med analys som ett bra riktmärke. Fick riktigt bra värden på protein och energi med vettig kvot. Lite sämre med mineralerna så kommer få köpa endel tillskott, tex zink, koppar och fosfor.
Vår analys visade på 29 i protein. Min pålle börjar alltid tappa sig i mitten av juli när han börjar fälla så ock i år. Vädret gjorde dock att han satte päls tidigare och jag har redan klippt honom(rekord). Han har fått lucern sedan i juli och jag har lagt på mer hippo alfa så nu är han fin. Räknar inte på foderstaten för det har aldrig funkat på min. Jag fodrar med ögat. Han får 18 kg hösilage och 3 kg hippo alfa och ett kilo lucern.
Själv sitter jag i läget att jag har en ny häst och därmed vet jag inte riktigt hur hon fungerar… På anläggningen konsumerar vi STORA mängder hösilage och även om det kommer från samma leverantör så är det naturligtvis inte från samma åker eller skörd… analys anser iaf jag därför bortkastat, ngn annan resonerar kanske på ett annat vis. Min häst behöver (gissningsvis) en hel del protein för att lägga på sig både hull och muskler, även om en hel del redan hänt på de tre månader jag haft henne, energi är jag däremot väldigt restriktiv med då det är en überkänslig duracellkanin som står i min box;-). Eftersom även jag hört talas om att årets skörd är proteinfattig så kommer ju detta att innebära att jag måste vara extra uppmärksam på hästens hull, muskeltillväxt mm, gissningsvis kommer vinterns foderstat att innebära ngn form av tillskott i proteiner.
Jag måste bara vara jobbig och påpeka att energi i foder inte är samma sak som att man ger hästen energi i ridningen. Hästens temperament beror på andra saker än foder – om den inte är extremt överutfodrad (feta hästar orkar inte lika mycket) eller underutfodrad (samma där – och då kan den förstås bli piggare om man ökar på fodret).
Jag köper av en stor leverantör och har möjlighet att välja näringsinnehåll bland ett 20-tal partier. Jag har i år beställt ett foder med 7,8 i energi och 64 i protein, så jag är personligen inte så bekymrad. Med en ettårshingst i stallet är ju värdena viktiga, på en unghäst syns det inte om t ex mineralbalansen är fel, men det kan påverka hållbarheten längre fram. Även proteinet är ju viktigt för den framtida hållbarheten.
Jag vill även kommentera det där med att det inte funkar att räkna foderstat på alla. Jag vill mena att det handlar om att ha en realistisk bild på foderstatsräknandet. Om man har en vuxen häst som fungerar bra och är välmående på en foderstat så räknar man ut vad den innehåller utifrån analys. Då har man en riktlinje för den hästens behov av energi och protein vid den typ av arbete som den utför just då (och övriga förhållanden med temp, utevistelse, hagutformning osv). Sen räknar man efter hur mineralnivåerna ser ut och undersöker om man behöver komplettera med något där. När man gjort så har man ett bra utgångsläge för att hamna rätt direkt när man sedan byter grovfoder, och man har möjlighet att tidigare inse att man behöver komplettera med något.
Jag blev för övrigt erbjuden att köpa lite torrhö – fint, välbärgat och hade varit toppen för oss att ha under vår och höst. Men det låg tyvärr på 15 g srp, så jag avstod. Det blir dyra g srp….
Än så länge är det inga bekymmer alls. Hon är tjock och god på bara gräs. Hon går fortfarande ute dygnet runt.
Om det är för lite protein i silaget får jag köpa lucern.
Har analyserat vårt hö och visst var det låga proteinvärden men ingen jättekatastrof, smrp/MJ-kvoten ligger på 3,8. Så fodrar med extra Lusern (hackat strå). Mineralerna såg ganska bra ut så behöver bara fodra extra Zink. Räknar med lite marginaler utifrån analysen för man kan ju inte lita på den till 100%, sen tycker jag man kan dra mycket slutsatser genom att kolla på hästen även om det inte säger allt.
Vi har en kvot på 6 i vårt hösilage och det är jag mer än nöjd med. Kommer utöver det försöka få lite fart i Diego med hjälp av havre, funkar på vissa hästar och hoppas det funkar på den gode herrn med 🙂
Utgår från analysen och räknar en ”grundfoderstat” sen fodrar jag dessutom med ögat, ökar alltid i proteingivan runt november för att undvika att de faller ur i januari/feb när de börjar sätta sommarpälsen. Det viktigaste för mig är egentligen mineralvärdena för att mineralbrister syns inte utanpå kroppen utan invärtes och jag vill undvika för mycket brister.
Jag klagar inte, fick kanske en något lite låg kvot men med vuxna hästar som jobbar mycket behöver det inte vara ngn nackdel.