Är vi dumsnåla ibland ?

Läser ett inlägg på Facebook från den här på bloggen (ö?)kände Silverbjälke.

Som ni kanske vet tycker jag att denne karl har en hel del klokskap att dela med sig av och nedan fick mig att fundera:

”Jag har inga miljoner liggandes men det går ändå använda huvudet och göra det lätt för sig. En lättarbetad vardag måste vara prio ett.

Helgen ägnas åt att förse hagar & Lösdrifter med åretruntvattenkoppar 🙂  aldrig mera slang & vattenkar.

1 kopp, inkl rör etc kostar ca 2500:- på 10 hagar blir det 25 000:-
Håller den 6år så blir det 87öre om dagen, Att hålla på med slang, hinkar, vattenkar i lera och snö och varje dag i sommarvärmen för att spara 87öre är inget annat än ett bevis på att man är urbota dumsnål.

Istället för att gnälla över långa tunga dagar och tajta marginaler, Se till att verksamheten blir lättarbetad så man kan lägga fokus på det som är roligt och det som genererar inkomst.”

Nu säger jag inte att Bjälkis uträkning är korrekt eller kan appliceras på ALLA stall i hela Sverige, definitivt inte, men inlägget fick mig ändå att fundera över om vi inte alla till mans kan vara lite dumsnåla ibland?

Något KAN spontant kännas dyrt, det kan vara mycket pengar att lägga ut på en gång osv men räknar vi alltid ut vad det kommer att kosta oss i det långa loppet?

Jag tror faktiskt inte det och hade vi alltid gjort det hade vi kanske i alla fall IBLAND blivit positivt överraskade?

Vad kostar tex ett bättre begagnat släp mot att hålla på och hyra av andra jämt och ständigt?

Vad kostar en klippmaskin kontra att man köper tjänsten av någon?

Blir det billigare att köpa ett par ridbyxor för 500:– som håller i 1 år eller kommer ett par dito för 2000:– att hålla längre och därmed bli billigare i det långa loppet?

You do the math….

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Nej, jag tycker nog inte att jag är dumsnål särskilt ofta, även om det händer. När det gäller stallet har vi lagt en del pengar men framför allt tankemöda på att hitta bra lösningar för att minska arbetet. I ett litet stall är det ju ofta det som är det viktiga – att det är genomtänkt. Även i övrigt lägger jag nog hellre ett par kronor extra för kvalitet, vilket ger ett lägre pris ”per wear” som Cecilia L brukar säga – i de fall där jag verkligen upplever att man får kvalitet för pengarna.

    Svara
  2. silverbjälke

    Bra tankar 🙂 jag tror vi är dumsnåla med vardagliga saker, ofta ser man dedär svarta platta skitgreparna med lite för tätt mellan gafflarna för att de kostade 120 istället för en som är vettigare att mocka med för 299 osv. ofta ser man billig skitspånpellets som luktar amoniack i hela stallet för att påsen kostade 41 istället för 59… listan kan göras lång och summan blir att det är dyrare att ha en lättarbetad bra vardag men man blir hemmablind. kolla stallets skottkärror och grepar så får man en ganska bra bild.

    Svara
    • Birgitta

      En sak som det går att spara in ganska mycket på är att köpa ”stor-pack”, både vad gäller olika tillskott och tex liniment.

      De minsta förpackningarna brukar vara ganska mycket dyrare sett till kilo/liter-pris.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Ja, redskap verkar många vara dumsnåla med, och där gör det ju stor skillnad i vardagsarbetet! När jag stod inackorderad för över 15 år sedan slutade det med att jag köpte egna redskap – som sedan användes av alla i stallet, eftersom de fungerade bra.

      Svara
  3. LenaB

    Håller med, billiga lösningar kan bli dyra i längden…
    Tror det gäller att tänka till för dyrt behöver inte alltid vara bättre, och vad som är lönsamt för ngn behöver absolut inte vara det för ngn annan.
    Själv har jag tex tänkt så här i transportfrågan; med förra hästen reste jag några få ggr /år och då kändes det överkurs med ett eget släp, det hade blivit dyra åkturer. Släpet ska ju dessutom servas, lagas, besiktigas mm. Nu med nya hästen hoppas jag kunna åka mer på träning, tävling o andra utflykter och då känns det betydligt mer aktuellt med eget släp.
    Tänker lite samma med utrustning, dressyrsadeln använder jag i stort sett dagligen o där har jag investerat, hoppsadel däremot ska naturligtvis ligga bra på hästen men där hade jag inte satsat på en splitter ny… Sen handlar det förstås även om hur stor skattkista man har att ösa ur;-)

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer!

      Har resonerat likadant vad gäller dressyr kontra hoppsadel- den sistnämnda köptes begagnad för 1500:– och duger gott till de få pass (1, max 2) jag använder den varje vecka.

      Transport beror väl delvis också på hur lätt det är att låna/ hyra. Ibland har man ju stallkamrater som lånar ut släp gratis eller till inga pengar alls och då kan man ju låna ett sådant ganska många gånger utan att det blir större kostnader. Eller så byter man tjänster med varandra. Men hyra på mack kan bli ganska dyrt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>