Dagens reflektion

auto

Dagens reflektion från mig är att försäljningen av ”automatare” hade ökat drastiskt om alla bilförare fick möjlighet att prova hur mycket behagligare bilkörningen är utan den jäkla växelspaken som man måste ”ratta med” hela tiden.

Tror således absolut att anledningen till att det inte säljs fler automatare är att ”folk” generellt inte är vana vid denna typ av bil och därmed inte heller vet vad de går miste om.

Har man väl haft en automatare annat än sporadiskt kan man inte tänka sig att köpa en manuellt växlad bil- det är min erfarenhet i alla fall och jag känner många som säger samma sak.

Framför allt norrlänningar påpekar ibland att det är svårare att köra hästsläp i deras trakter och på vintern med en automatare men dels bor jag ju inte i Norrland och dels vill jag inte köra i snöstorm oavsett så för min egen del har automatare fungerat i massor av år och utan minsta problem.

37 kommentarer Skriv kommentar

  1. M

    Merparten av de nyare årsmodellerna på bilar idag är automatare. Vilket år bra för mig, har bara körkort för automat-bil 🙂

    Svara
  2. Sandra

    Och jag bytte precis tillbaks till manuell växellåda 🙂

    Har dragit hästtransporten med en V70 (-04) som är automat, den funkar jättebra på plana vägar och svaga backar, men i riktigt brant grusbacke orkar den inte riktigt. Jag har ändå ett lätt släp med 1300 kg i totalvikt men behöver så att säga ta sats för att ta mig upp.

    Svara
    • Birgitta

      Jag drar mitt 1500-släp med en V-70 årsmodell 00 och har aldrig märkt att det tar emot men jag drar ju sällan släpet på backiga grusvägar.

      Svara
      • Anonym

        Har min första automatväxlade nu, men man kan väl byta till manuellt i de flesta? Kan man i min iaf. Tycker det ger hästen en bättre resa med automatisk faktiskt, aldrig några felbedömda växlingar, vilket hände ibland i min klumpiga gamla Disco!

        Svara
        • CeciliaL

          Min nya är en stor 4×4 och verkar funka bra vad gäller backar. Fast den automatiska fyrhjulsdriften är litet irriterande, föredrog att kunna bestämma när jag behövde fyrhjulsdrift.

          Svara
  3. Maria

    Håller helt med dig. Kan inte tänka mig att köra manuellt. Finns också så dåliga förare där ute som hade behövt en automat, då hade trafiken flutit på bättre.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    På de flesta automatlådor idag kan du ju ställa om till manuellt i t ex branta backar eller vinterväglag. Sen upplever jag att det största problemet med sådana är om man har framhjulsdrift. När du närmar dig krönet på en brant backe får ju framhjulen dåligt grepp.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Största problemet med branta backar menade jag alltså, redigerade och läste inte vad det blev!

      Svara
  5. Prick

    Har man en stor bil spelar det inte så stor roll. Med fyrhjulsdrift och lågväxel tar man sig alltid fram oavsett låda.
    Men har man kört fast med en mindre bil typ std V70 är det klart svårare att ta sig loss med automatlådan.

    Jag kör manuellt växlade ofta om jag har hyrbil. Tycker det är roligt och man kan ju köra mer aktivt. Automatkörning är ju mer gubbkörning.

    Anledningen till fler automater är nog också att de blivit billigare.

    Svara
  6. JohannaB

    Automatare?
    Är det ett dialektalt uttryck? 😀
    Aldrig hört det förut, heter det manuellare också? 😀

    Svara
    • Birgitta

      Om man googlar på ”automatare” kommer det upp massor av olika sidor; har svårt att tro att det bara är skåningar som figurerar på dessa 🙂 .

      Jag har hört uttrycket sedan urminnes tider; att du inte gjort det kanske beror på att de inte är så vanliga i Norrland?

      Svara
      • JohannaB

        Nej det är inte vanligt, aldrig hört det. Automat säger man om en bil med automatlåda 😀 Pratar man ångermanländska ha man dessutom egenheten att säga ”aujtomat” eller ”aujtomatiskt” (nåja, men det finns ett j-ljud där som inte finns i rikssvenska iaf).

        Svara
        • JohannaB

          Var tvungen slå in automatare på blocket bil, och det är Skåne och Blekinge som kommer upp så det verkar stämma att det är dialektalt och att jag inte hört det förut beror väl dels på mitt minimala bilintresse 😉 och på avståndet till Skåne härifrån 😀

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Fast jag är inte skåning (eller nu är jag det, men har ju bott i Östergötland, Stockholm, Västmanland och Västergötland tidigare) – och jag reagerar inte alls på ordet som konstigt, även om det kanske inte ligger högst upp i mitt vokabulär.

  7. LenaB

    Har kört automatare i många år nu. Första bilen m det var en slump, den råkade liksom vara utrustad på det viset;-) Minns att jag inte riktigt gillade det fr början, kändes som om bilen var ute o körde med mig istället för tvärtom.
    Tog dock inte lång tid förrän jag var frälst, o nu har jag svårt att tänka mig att ha ngt annat.
    Tycker det funkar fint att köra släp m den!

    Svara
    • LenaB

      Vet bara en som bytt låda o det var min mamma – på en opel kadett som gått 35.000 mil!!! Så den lådan hade väl gjort sitt;-)

      Svara
      • Birgitta

        Är för skrockfull för att berätta hur många mil min snart 16 år gamla bil har gått- då rasar väl växellådan direkt.

        Svara
        • LenaB

          Din bil är ju en Volvo så ingen fara;-)
          Mammas lilla bil var ju dessutom ngn gång i början av 90-talet, och det kan mkt väl ha varit 45.000 den gått…

          Svara
  8. Frida

    Jag har haft både och och gillar att köra automat. Men jag har sällan råd att köpa nyare bilar så då har jag fått för mig att det är säkrare och bättre att köra med växellåda. Men det är onekligen bekvämt att köra automat. Drömmen hade varit en lite nyare, hyffsat stor dragbil med automat och 4-hjulsdrift men det får bli när plånboken är lite tjockare (dvs kanske aldrig då jag har en tendens att prioritera annat än bil)

    Svara
  9. Minstral

    Min bil är med växel men släpet drar vi numera med automatare, en suverän Volvo som klarar det mesta. Kommer aldrig (om jag får välja) dra häst med manuell igen.

    Svara
  10. Görel

    Har kört autmotväxlad bil några enstaka gånger och avskyr det! Har poolbilar på jobbet som är det, en gång var det nära att jag lämnade bilen jag bokat och tog min egna istället, så obehagligt tyckte jag det var och är. Känner att jag inte hade någon kontroll över körningen, tycker inte alls om att bilen tar över och bestämmer hur det ska vara, svårt att få i backen mm. Även om det var många år sedan så har jag kört med en autmatväxlad bil i Norge och det var inte roligt på de backiga vägarna. Tacka vet jag manuell växellåda, kommer hålla mig borta från autmatvarianten så länge det går!!!

    Svara
      • CeciliaL

        Jag var motstravig forut men efter att ha haft min automatiska Kia i 1 ar nu, sa ar jag fralst. Trodde inte den skulle vara bra till att dra slapet, da man ju liksom inte ’bromsar med motorn’ i backarna (vi har VALDIGT mycket och slingriga backar har!) men jag tycker tvartom att den ger hasten en battre resa och verkar mera ekonomisk an nar jag sjalv bestammer, s.a.s. Och sa kan man som sagt lagga in manuell vaxel om man vill. Na, saknar verkligen inte vaxlandet!

        Min man har en ny bil och den har inte nagon nyckel man behover satta i och vrida om, utan ALLTING sker med knappar. Kanns knappt som om man kor en bil, snarare en dator. Den kan liksom allt sjalv! 😀

        Svara
        • Görel

          Och det är just det jag inte gillar!!! Det är jag som ska köra bilen och inte bilen som ska köra själv och jag bara åka med. Eftersom det är människor som programmerar elektroniken och ingen programvara är felfri, (har jobbat som mjukvarutestare under en del av mitt yrkesliv), så kan det hända både ett och annat om man har otur och skulle det hända något så vill jag åtminstone ha möjlighet att göra något själv. Visst man hinner inte så mycket, men om bilen har sitt eget liv och gör saker som man inte räknar med så blir det obehagligt. Jag väntar bara på de första virusen i bilarna, eller att någon fjärrstyr dem via något datoruttag, det kommer att hända… 🙁 Är ytterst skeptisk till allt som är automatiskt… 😉

          Svara
  11. AU

    Det är ju skillnad på att köra automat och automat… Min förra bil – en BMW med stor motor – var automat och riktigt rolig att köra. Med så många hästkrafter och en bra automatlåda så kör jag gärna automat. Annars inte. 🙂

    När jag köpte min nuvarande bil – Subaru Forester – ny 2014 så var automat inget val för de gjordes inte med diesel och automatlåda. Första versionen diesel +automat kom nu 2015 så när jag ska byta bil om något år så ska jag absolut provköra en sådan.

    Svara
  12. Trasselkvast

    Kommer aldrig mer köpa bil med manuell växellåda. Finns ingen som helst poäng i att sitta och peta med växlarna när moderna bilar gör det enklare och bekvämare själva.

    Svara
  13. Görel

    Min erfarenhet av automatlådor är inte att det är bekvämt, snarare ett orosmoment. Som att få ett vilt djur framför bilen och inte ha kontroll, eller att jag skulle sätta mig på en häst och lita på den. 😉 Är ingen hästmänniska, men fascinerad av dessa stora djur, men de få vara på avstånd, de är vackra att titta på. 😀

    Svara
  14. Emelie

    Jag körde fast mammas automat på en åker, fanns inte en chans att komma loss, trots det ”manuella” växlarna. Tror absolut det hade gått bättre om jag haft min egen manuella bil, där jag kan styra hur mycket jag slirar med kopplingen.

    Jag som kör främst landsväg tycker det är ap-tråkigt när bilen gör allt. Då blir jag bara trött och dåsig, det är farligt!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>