Motionerar ni?

träna

Fick följande mail från en god vän som också har häst:

Var på läkarbesök och den nya doktorn frågade om jag tränar ngt (alltså gör ngt fysiskt), svarade då att jag rider i stort sett varje dag, ett par dagar i veckan tom 2 hästar. Försöker mellan varven hinna med att gå till gymmet och ”lyfta lite skrot”. Då undrade han om jag inte gör ngt som typ joggar eller iaf går ut och promenerar ibland?? Så jag påminde honom om att jag ju rider och grejar med hästarna och i stallet varje dag…

Men det är ju inte motion, svarade han!!!!

Vad i hela världen är det då undrar jag??

Man kan väl inte jämställa ridning med att sitta och softa i tv-soffan???

Tycker allt som oftast att jag stöter på denna typ av ifrågasättande; att ridning inte är motion och definitivt inte en sport! Själv tycker jag definitivt att ridningen är en aktiv sport!

Dagens fråga till er mina läsare är om ni känner som läkaren eller som min vän?

Upplever ni att genom ert ”hästeri” motionerar eller ser ni det som något annat och vad i så fall?

Tycker/ tror ni att ni har bättre kondition genom att ni ”håller på med hästar” eller hade er kondition/ ork varit likadan oavsett?

21 kommentarer Skriv kommentar

  1. mymind

    Det är säkert sant att man gott kunde motionera (åtminstone stretcha och göra lite små styrketräningspass) mellan ridturerna och stallsjobbet, men nog anser jag att ridning och stalljobb är motion! Och friskluft (tusen gånger bättre än gymluft!). Träningen är bara så väl inbakad i det man trivs bäst med så man lägger knappast märke till att man ”motionerar”. Dessutom är hästkontakten för det mesta så bra för psyket också, inte alls på samma sätt som gym och ensamt joggingpass…

    Svara
  2. Angelica

    Det tycker jag är väldigt olika beroende på vilken häst man rider. Min egen som är superkänslig men inte rör sig så mkt är inte särskilt ansträngande att rida, medans medryttarhästen rör sig enormt och man blir riktigt flåsig. Men man rör ju på sig oavsett och det är absolut bra. Om jag dock ser till mig själv blir det ungefär likställt med promenad, alltså ingen hårdträning. Jag tränar utöver ridningen och upplever att det hjälpt mig som ryttare väldigt mycket, både med flåset, bålstabiliteten och balansen.

    Svara
  3. Annelie

    Skulle direkt erbjudit läkaren att hänga med en dag i stallet och sköta det vanliga stalljobbet som de flesta har! Sen kanske bära fram- och tillbaka lite hindermaterial innan ridning…

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Jag är en rätt aktiv person generellt sett, men jag märker absolut att jag tappar kondition om jag rider mindre under en period. Ridning är definitivt motion, men olika mycket beroende på hur/vad man rider och även vilken häst som Angelica säger. Jag promenerar även en hel del, ligger i snitt mellan 10 000 och 14000 steg om dagen – men utan ridningen är det inte tillräckligt för mig. Jag har under perioder försökt att hålla igång mer genom att cykla (ca 2 mil tre ggr/veckan, bra tempo). Det är bra konditionsträning, men jag har lätt att halka ur den vanan, särskilt så här års. Och ska jag rida två hästar räcker tiden helt enkelt inte riktigt till för cykling också, så då får jag nöja mig med de 6 km jag får ihop genom att cykla till stationen i lugnare tempo.

    Svara
  5. Cicci

    Jag tycker ridning/stalljobb är motion, men inte särskilt bra för konditionen. Mer som styrketräning. Upptäckte ju det för några år sedan då jag började springa, kondisen var ju minst sagt dålig då, fastän jag ridit och mockat dagligen hela livet. Fast benmusklerna hade jag ju nytta av, det var ju inte benen man blev trött i när man sprang, bara flåset. Har fortfarande aldrig upplevt att benen tar slut när jag springer, och det måste jag ju tacka ridningen för.

    Svara
  6. Emelie

    Jag var på hälsokoll för någon månad sen, hon tyckte definitivt att ha hästar innefattades i ett aktivt vardagsliv. Sen för att det skulle klassas som träning skulle man bli anfådd minst 30 min/dag. Det vet jag inte riktigt om jag blir faktiskt. Eller jo, utslaget på en hel dag blir jag nog det, några minuter om gången.

    Be läkaren skifta ett lass höbalar så kommer han nog på andra tankar!

    Svara
  7. Trasselkvast

    Ridning och stalljobb kan absolut inte likställas med motion, om man inte arbetar med stalljobb. Det lilla man rör sig eller lyfter när man har en eller två hästar är försumbart, mer att jämföra med dammsugning. Visst blir man svettig när man sitter på en häst man måste RIDA, och det är klart att det är BÄTTRE än att sitta i tv-soffan. Men att tro att man kan skippa gym eller löpning eller annat (som inte är ett straff, utan ett medel för att leva längre), bara för att man håller på i stallet ett par timmar per dag, det är att lura sig själv.

    Om ridning och stalljobb vore motion vore alla ryttare slimmade. Och vi vet ju alla att det mer än ofta är motsatsen som råder.

    Svara
    • CeciliaL

      Håller helt med Trasselkvast – det är bra lågintensiv aktivitet, men man behöver ”riktig” träning också. Även om man är distansryttare och rider många timmar i veckan (speciellt om man tränar mer än en häst) så behöver man specifik styrketräning, bålträning, stretching/yoga/Pilates och löpträning också. En trött ryttare kan inte rida bra.

      Svara
  8. Frida

    Tycker absolut att ridning är träning och motion. Min pålle är pensionär sedan 6 månader och jag har istället hållt igång med promenader och jogging. Det är inte jämförbart med ridningen, känner att jag tappat massor ffa i bålstyrka. Jag har dessutom oftare ont i rygg och axlar än när jag red. Sen kan det så klart varierar hur mkt motion det är beroende på hur man rider men ett normalt dressyrpass eller en uteritt i alla gångarter är definitivt träning, skritt i skogen är ju inte så jobbigt. Stalljobbet kan också vara motion beroende på hur mkt man gör, jag skulle likställa det med trädgårdsarbete, typ lätt motion.

    Svara
  9. Birgitta

    Jag håller med flera av er- om ridning och annan ”hästgöra” är träning eller ej kan variera oerhört.

    Då jag red sege Archie blev jag trött så att det räckte och blev över men så tycker jag inte att ridning ”ska” vara.

    Om man aldrig blir knappt svettig undrar jag dock också hur man rider- gissningsvis med för lite krav.

    Trasselkvast har rätt i att MÅNGA ryttare är mer eller mindre överviktiga, i alla fall med mina mått mätt (stor putmage tex).

    Även stallarbete kan ju variera oerhört och HUR detta utförs.

    Minns att vi hade en mycket överviktig anställd på ridskolan ett tag och jag kunde inte förstå att allt stallarbete inte slimmade ner personen som dels mockade typ 15 boxar om dagen och dels ständigt gick med hästarna till hagarna som ligger en bra bit från stallet.

    Men när jag granskade personens leverne närmare förstod jag: dels åt hen mycket onyttig mat och dels företogs promenaderna ner till hagarna i ultrarapid!

    Men annars vill jag nog påstå att den som arbetar i stall kan få rätt mycket motion- den som står uppstallad med fullservice inte.

    Svara
  10. Linda

    Fysisk aktivitet kanske man kan kalla det. Men tränar gör jag när jag springer och jag skulle aldrig kunna ta ut mig på samma sätt under ett ridpass. Många ryttare är på tok för lata för sitt eget bästa och har nog inte fattat hur mycket bättre ryttare du faktiskt blir utav att själv vara i god form.

    Svara
  11. Maria

    Min häst är så väldigt lättriden så det är inte alls jobbigt jämfört med hur det var att rida på ridskolan. Då var jag knallröd och genomsvettig. Problemet för mig som hästägare o säkert många fler är tiden. Ont om tid = småätande, ingen riktig lagad mat, mackor. Och när skulle jag hinna gå på gym med heltidsjobb om jag vill ha nån minsta tid över till annat…

    Svara
    • Trasselkvast

      Jag har häst, hund, fulltidsjobb, firma vid sidan av och hinner ändå gå på gym fem dagar i veckan och springa/boxas fem dagar i veckan. Jag har inte barn kan jag ju säga. Men jag har prioriterat min hälsa framför annat.

      Svara
      • Birgitta

        Såvida man inte har barn vill jag nog påstå att man till största del finner tid till det man verkligen VILL göra och är intresswead av. Så vida aktiviteten inte tar många timmar varje dag vilket få saker gör.

        Svara
  12. Maria

    Jag överraskas ofta över hur väl kondition och styrka bibehålls trots att jag ”bara” rider under en längre period. Jag har alltid tränat annat parallellt med ridningen. I somras började jag löpträna efter 6 mån uppehåll från löpning och insåg att trots att jag ”bara ridit ” var jag i god kondition. Jag höll 4.15/km tempo under ca 5 km vilket jag anser är bättre än vad dom flesta flitiga motionärer klarar av

    Svara
  13. Frida

    Fast att ryttare är överviktiga tror jag snarare beror på matvanor än avsaknad av träning. Många (inklusive jag själv även om jag skärpt mig) äter mkt skräpmat och godis. Detta går de flesta upp i vikt på oavsett träningsmängd. Maten har mkt större betydelse för vikten än träning. Däremot har ju träning en positiv effekt på hälsan och om man kan vara vältränad och rund, smal är ju inte lika med frisk och sund även om det självklart inte är sunt med övervikt.

    Svara
  14. Minstral

    Jag tror att ridning är riktigt bra träning om man rider ca 6-8 hästar om dagen, då tror jag absolut man kan jämställa det med riktig träning. Rider man en häst om dagen så tror jag att det är en motionsform som inte är att förakta, men ingen jätteträning. Dock är det träning när jag tränar för tränare, då är jag helt slut, genomsvettig, och får rejäl träningsvärk, kan ju bero på att jag då fuskar till vardags? Men ridning som motion i kombo med något annat tror jag är superbra och allsidig träning. Jag känner att jag tappar mycket när jag inte rider så visst gör det skillnad, men jag skulle behöva typ styrke/konditionsträning vid sidan om för att få upp flåset och bli av med mina ca 5 extrakilo, bra att du skrev om detta, nu fick jag dåligt samvete och lite blodad tand 😉

    Svara
  15. Bea

    Man brukar skilja på fysisk aktivitet och träning. Jag ser på ridning och stallskötsel som att jag är fysiskt aktiv. Tränar gör jag när jag springer, åker rullskidor, och är på gymmet. När man gör samma sak varje dag så blir man inte starkare eller får bättre kondition- jag har ridit min häst nästan varje dag i flera år alltså har min kropp vant sig vid det och tar inte till sig det som träning.

    Sen det här med övervikt. Man kan vara bra tränad och ha bra kondition även om man är överviktig. Och man kan aldrig träna bort en övervikt utan det handlar om vilken mat du äter. Så överviktiga ryttare beror på gener och matvanor och har ingenting att göra med om ridning är en träningsform eller ej 🙂

    Svara
    • CeciliaL

      Klart man kan trana bort en overvikt!! Beror givetvis pa hur mycket man tranar och vad man gor osv. Sjalvklart gar det battre/fortare om man aven lagger om sin diet.

      Svara
      • Bea

        Nää, jag står kvar vid min åsikt. Den kunskapen jag har, som dietiststudent, om kroppens förbränning och om kost så anser jag inte att man kan gå ner i vikt av enbart träning. Man förbränner inte så mycket energi som man ofta tror när man tränar. Visst, har du enbart nått enstaka kilos övervikt så kan det säkert försvinna om du börjar träna varje dag, men en större övervikt behöver du lägga om kosten för att det ska hända något.

        Svara
        • CeciliaL

          Jag tankte mera sa har: om man ar overviktig och stillasittande, sa visst gar man ner om man borjar trana och vara aktiv (aven om man inte andrar dieten), men vill man na sin idealvikt sa maste man forstas se over sin diet ocksa. Sen hanger jag inte upp mig pa vikten – jag kan bli smalare utan att ga NER i vikt, om jag byter ut en del daller mot muskler. Har man bara nagra kilos overvikt tycker jag daremot INTE att det ar latt att ga ner genom att trana, om man redan ar aktiv. Da behover man se over sin diet och trana specifikt etc. Asch, vi haller nog egentligen med varandra! Vad jag satte mig emot var att du sa ’man kan aldrig trana bort en overvikt’ – jag skulle saga ’man kan inte na en idealvikt enbart genom att trana, man maste lagga om dieten ocksa’, men jag skulle inte saga att man inte kan ga ner i vikt av att trana (tja, om man samtidigt okar kostintaget sa blir det val svart i och for sig).

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>