Favorit i repris: försäkringsfrågor

Kanske har det alltid varit så och att jag bara har missat det men det känns som att det idag blir allt vanligare att man som hästägare väljer att ha enbart veterinärvård och inte livförsäkring på sin häst.

Att de med många hästar gör detta val är lättare att förstå då man helt enkelt ibland inte har råd att ha en massa hästar ”full-försäkrade” men som sagt så verkar även de med bara en häst ha dragit plånboken åt sig pga skenande premier.

Som en parentes minns jag  att jag för många år sedan på ridskolan bara kände till en enda enskild hästägare som inte ens hade veterinärvårdsförsäkring på sin häst men hon var å andra sidan mång-miljonär (bokstavligen) så det kunde kanske kvitta…

Idag läser och hör jag allt oftare att man som hästägare väljer att skippa livförsäkringen och i stället lägga undan X kronor varje månad- man resonerar att det blir billigare i längden.

Huruvida det verkligen blir det kan jag inte svar på- det beror väl på många olika faktorer tänker jag och jag undrar också hur många som faktiskt är ”disciplinerade” nog att verkligen lägga undan de pengar som annars hade gått till försäkringen?

Ja, ett svårt dilemma är det tycker jag som både utnyttjat veterinärvårdsförsäkringen rejält i perioder (till en buköppning som kostade runt 60.000 tex) och livförsäkringen.

Å ena sidan menar jag att det nästan är omöjligt för en normalinkomsttagare att ha en häst livförsäkrad för över 100.000 utan att det svider rejält i plånboken och i vissa fall nästan motsvarar en stallhyra i kostnad- å andra sidan kan man förlora mycket pengar om man inte alls har hästen försäkrad och man måste ta bort den efter ett kort ägande.

Det gäller väl att hitta ett mellanting tänker jag själv- hur mycket man kan avvara kontra risken att det händer något så att hästen måste tas bort.

För att ta Kreon som exempel så köptes han för 120.000 och försäkrades för 80.000.

Han togs bort efter 2 år och på denna tid hade jag inte fått ihop de 80.000 jag fick av försäkringsbolaget eftersom jag betalade runt 1200 kronor x 24 månader =   knappt 29.000 i premier.

Jag utnyttjade dessutom veterinärvårdsförsäkringen rejält under denna tid så i mitt fall gick jag ”plus” på försäkringskostnaden.

Sedan är det väl (?) tämligen ovanligt att man måste ta bort en ung häst efter bara 2 års ägande men som alla hästägare vet är allt möjligt…

Hur som helst; idag undrar jag hur ni resonerar kring era försäkringar?

Är era hästar ”fullförsäkade”, dvs i det belopp ni köpte dom för och med veterinärvård eller ni valt att göra olika begränsningar och hur har ni resonerat då?  

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Emma

    Min häst är inte fullförsäkrad till varken sitt inköpsbelopp eller nuvarande marknadsvärde av den enkla anledningen att det skulle bli hiskeligt dyrt varje månad. Har försäkrat i A1 för ett belopp där jag kan köpa en ny unghäst (tex en treåring) av hyfsad kvalité om jag lägger till lite egna sparpengar, om nu olyckan skulle vara framme. Däremot har jag valt dubbel veterinärvård (100 000) ifall han skulle behöva buköppnas eller någon annan dyr operation/behandling. Risken att jag skulle behöva utnyttja livförsäkringen känns liten och om det skulle hända kan jag ändå fortsätta med hästeriet även om jag får börja om från början med en unghäst.

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill också ha så mycket veterinärvård det går OCH att medicin ersätts om Försäkringsbolaget har denna form av tillvall.

      Just mediciner kan annars bli en kostsam post, det har jag även sett med min hund (som äter 5 olika mediciner dagligen).

      Svara
  2. Mandastillnert

    Min 19 åriga ponny livförsäkrades för inköpspriset när hon var tio år delvis 15000 men idag har den sjunkit till hälften, där i mot har hon 60 000 i veterinärvård vilket är mer viktigt för mig för inga pengar i världen kan ersätta henne tyvärr ..

    Svara
  3. JohannaB

    Min hästs inköpspris var ju mycket lägre än hennes värde, inköpt som åring, men jag behöll den försäkringssumman ändå tills hon var 6 år gammal men insåg sedan att den lilla summa jag skulle få om hon (gud förbjude) skulle skadas och tas bort aldrig skulle köpa mig en ny häst och att jag inte ville betala mer premier än vad jag redan gjorde.
    Jag lade om hennes försäkringar, tog bort liv (var värt för lite för pengarna, ”chansar” hellre) och höjde självrisken på veteriärvården (från 2800 till 5000, dvs 2200 kr högre) och sänkte premien med nästan 7000 kr per år!
    Bara att höja självrisken gjorde nästan 2000 kr/år så så länge jag hade bara en skada per år (en självriskperiod) så går jag plus/minus noll, inga skador tjänar jag 2000 kr och två skador (eller tre, fler självriskperioder hinner man inte med per år ;)) så förlorar jag på spelet 😀
    Sedan har hon grymma veterinärvårdsförsäkringar, försäkrad sedan fostertiden till nu och har inga undantag för något överhuvudtaget och det känns bra (120 000 kr till hältor, mediciner ingår och sjukbeslag etc etc)

    Svara
  4. Prick

    Om jag köper en försäkrad häst brukar jag försöka ta över försäkringen. Skulle inte köpa om det fanns reservationer på försäkringen. Har inte justerat livvärdet. Efter ett år om inget särskilt upptäcks sänker jag livvärdet och ev höjer veterinärvården beroende på vad den är från början. Borde väl se över försäkringarna och kanske spara en del men det är som vanligt, man tänker på det när premien betalas, sedan faller det i glömska tills nästa faktura dimper ner. Tror jag har djuren försäkrade i tre olika bolag… (hästar och katt)

    Svara
  5. LenaB

    Jag har min häst försäkrad i fulla inköpsvärdet, hästen köptes i somras och jag tänker ha det så iaf första året. Troligtvis sänker jag därefter livvärdet för det är hiskeliga pengar som ska betalas, om jag kommer att lägga undan en summa varje månad sedan vet jag inte. Tror veterinärvården ligger på 60.000, lite osäker för jag tog över säljarens försäkring på hästen.

    Svara
  6. Trasselkvast

    Min häst köptes ju skadad och därmed tokbilligt och försäkrades till det priset också. Efter ett år fick jag höja beloppet med 50% men hon är ändå inte uppe i sitt värde, och känns för mig onödigt att betala mer för att få ut mer. Jag får lite grann och resten kan jag isf betala själv. Däremot är hon (såklart…) veterinärsvårdsförsäkrad upp över öronen och med alla tillägg du kan tänka dig.

    Svara
  7. Sanne

    Min är fullförsäkrad i inköpspriset och lite till för ev avlivning (förs.bolagets tips, då dom inte ersätter detta) och 120.000 veterinärvård, vågar inget annat efter allt strul med min tidigare häst 🙁

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>