Anställningsönskemål?

Igår hörde jag på ett radioprogram där det sades att ”arbetsgivare gärna vill ha anställda som tränar” då man antog att detta borgade för ett friskare liv, dvs en bättre anställd för företaget.

Jag har ingen aning om huruvida detta stämmer och är ett utbrett önskemål men det fick mig att fundera lite på vad arbetsgivare egentligen söker och vad de FÅR kontrollera/ fråga efter.

Tror ni tex att arbetsgivare generellt är tveksamma till att anställa rejält överviktiga personer?

Tänker de att dessa kan vara en större ”hälsofara” än en smal/ normalviktig person?

Och det här med frånvaro på jobbet? Tror ni att en arbetsgivare kollar upp en presumtiv anställds frånvaro på nuvarande/ tidigare arbetsplatser och får man ens göra det?

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie

    Gissar att ett privat företag får anställa på lite friare premisser – t ex har jag läst om en arbetsgivare som bara anställer maratonlöpare… Sen finns ju t ex Kalmar vatten som har ”obligatorisk” träning två timmar i veckan på arbetstid. Man MÅSTE inte – men man får sämre löneutveckling om man inte tränar. Antar att det är ett kommunalt bolag. Tycker att det är BRA med träning på arbetstid så länge det är väldigt fri träning – t ex ska det räcka med att promenera, man kan inte tvinga in folk bland vikter på gymmet.

    Svara
  2. DRESSYRLIV

    Jag har faktiskt varit på en anställningsintervju där man gjorde tydligt att det inte var tillåtet att röka som anställd vid företaget aldrig varit med om liknande men i min värld klokt! Rökare både förpestar tillvaron för sig själv och andra, drabbas av fler sjukdomar och kostar samhället pengar!

    Svara
    • Minstral

      Fast de kan inte säga att det inte är tillåtet att röka som anställd, det är diskriminering, däremot kan de förbjuda en att röka på arbetstid. Så är det ju inom Region Skåne, däremot får man röka på sin lunchrast som är icke betald arbetstid. Naturligtvis är det inte bra att röka, men det är inte bra att vara t.ex. överviktig heller så då skulle arbetsgivaren kunna få reglera vad man stoppar i sig menar du? Hästmänniskor utsätter sig för risker så då skulle det vara okej för arbetsgivaren att förbjuda ridning? Jag blir så trött som rökare att alltid bli hackad på, vi har diskuterat detta förr, jag tror det är få människor som vill röka och många av oss kämpar hårt med att bli av med skiten, det hjälper inte oss att oinsatta viktigpettrar ser ner på oss!

      Svara
      • DRESSYRLIV

        Jag förstår att man blir trött på att bli ifrågasatt som rökare. Men det är ju tyvärr bara sanningen. Rökning är ohälsosamt och kostsamt. Sedan förstår jag självklart att det kan vara tufft att sluta, men det går ju. Bevisligen.

        Jodå, företaget jag talar om anställer INTE rökare. Läs själv här:

        http://www.lundalogik.se/om-oss/rokare/

        Svara
          • Minstral

            Usch och fy vilka ”Gestapo-fasoner”. Tror fortfarande att de hade rykt rejält vid en anmälan.

        • Minstral

          Tror att de hade rykt duktigt om något anmält. Rökning är ohälsosamt och kostsamt, men det finns mycket i samhället som är ohälsosamt och kostsamt. Klart det går att sluta. Det går även att gå ner i vikt, sluta knarka, sluta dricka sprit m.m. Sanningen är att alla människor är olika och man måste inse att det som är lätt för en är nästintill omöjligt för en annan. Det finns mycket som jag tycker förpestar tillvaron, men jag sitter inte och basunerar ut det i tid och otid.

          Svara
          • Bodil

            Vad skulle de anmälas för? Det är fritt att anställa så länge man inte bryter en företrädesrätt eller mot diskrimineringsgrunderna. Att anställa icke-rökare är helt ok!

          • Minstral

            Fast då kan jag skriva att jag anställer inte någon som dricker vatten, eller någon som tar ett glas vin då och då. Tror inte riktigt att det funkar så att man kan styra vad som sker på ens fritid. Om man ska gå efter diskrimineringsgrunderna så skulle man kunna skriva att man inte anställer feta personer eftersom de inte är smarta, så nä jag tror fortfarande att de hade rykt på det. Det är ju inte så att det är tillåtet att bära sig åt hur som helst bara för att det inte står i diskrimineringsgrunderna. Vilket är skönt, för jag tycker verkligen att vi kan lämna nazismen bakom oss nu!

        • CeciliaL

          Josses, det dar var verkligen ord och inga visor!! :O Forvanad att det ens ar lagligt att uttrycka sig sa.

          Nu har jag direkt erfarenhet av det dar med rokning farsk i minnet, da vi anstallde en student har pa ett ars ’placement’ for nagra manader sedan. Han var inte speciellt markvardigt bra pa arbetet och hans attityd var allmant ratt lat, men han var ju har for att lara sig, sa lat ga. MEN varje dag kom han till jobbet i sista sekund, typ kl 08:59:59 (dvs var inte redo att borja arbeta pa utsatt tid kl 9, och stannade aldrig en endaste sekund efter 17:30 for kompensera) och kl 10 VARJE dag sa han ’oj, jag maste ga ut och satta pa overdraget pa min moped’. Efter ett tag borjade vi undra – han sa att han maste satta pa det for att det regnade sa moppen inte skulle vara blot nar han skulle aka hem. Jamen, det regnar ju inte idag? Na, han maste satta pa den sa att det inte blir klet fran bladlossen i traden ovanfor dar han parkerat. Jaha, varfor kan han inte satta pa overdraget nar han anlander (OCH anlanda i tid for att gora detta innan kl 9…)? Na, forst maste moppen svalna. Jaha, ok…. 10 min minst tog detta uppdrag. Varje dag. Och vi upptackte ju att han ljog – darute stod han alltsa och rokte pa arbetstid trots att han skrivit pa kontraktet som uttryckligen forbjuder rokning pa arbetstid och pa arbetsplatsen. Och dessutom ljog han for oss nar vi fragade, sa han var bade oarlig och brot mot sitt kontrakt. Inte ok. Vi ska alltsa lita pa honom med kansliga databaser och kundinformation, servrar han kan logga in pa osv, men han ska ljuga for oss och ta en timme i veckan pa betald arbetstid till att sta och roka pa ett stalle dar rokning dessutom ar forbjudet? Till slut fick han sparken faktiskt. Vi har en annan tjej som jag sjalvklart fattar ocksa ar rokare, for hon luktar rok, och hon kommer tillbaka fran lunchen med parfymsprej, men alltsa hon roker pa SIN tid, inte pa arbetsplatsen (hon aker till stan eller byaffaren) och hon ljuger aldrig. Vad hon gor pa sin tid ar hennes problem och vill hon forstora sin kropp med rokning sa kan hon ju roa sig med det, det ar ju inget jag kan bestamma over.

          Vad galler traning sa skulle jag garna se att folk tranade och hade sunda livsstilar, men aterigen tycker jag nog att det ar upp till var och en. Som Minstral sager finns det massor med olika riskfyllda aktiviteter och livsstilar och jag tycker inte arbetsgivaren kan bestamma allting – mitt privatliv ar mitt, min arbetstid ar deras. Det finns manga anledningar till att man blir sjuk, aven om jag haller med om att traning kan forebygga manga saker. Vi har 4 datanördar har pa kontoret, och jag skulle bli forvanad om nagon av dem gor nagon annan traning an att ga pa nan enstaka promenad. Tre ar overviktiga, en ar klart underviktig, ingen ser speciellt halsosam ut. Men fran det till att jag som arbetsgivare skulle lagga mig i vad de gor pa fritiden? Na, det funkar inte for mig. Personligen foredrar jag icke-rokare da jag tycker rokare luktar ofrascht (ingen personlig kritik, Minstral) och jag hellre spenderar tid med folk som inte roker om jag far valja, plus att jag oroar mig over att personen ifraga skadar sig sjalv och inte ska ma bra.

          Som arbetsgivare skulle jag garna vilja tillhandahalla mojligheten att trana pa arbetstid och skulle valdigt garna sjalv gora det ocksa, men var lilla firma har inte de resurserna och business parken vi har kontor pa har inget gym (har bett om det, men de sager nej, pga kostnaden och bristen av intresse – de flesta manniskor vill helt enkelt inte sta i ett gym och lyfta vikter, aven om jag garna vill det!).

          Svara
          • Minstral

            Håller helt med dig. Jag tycker för övrigt också att det luktar äckligt med rök, men det går att minimera om man tvättar håret varje dag och alltid har rena kläder och aldrig röker inomhus.

      • Bodil

        Nej, det är inte diskriminering! Man kan bara bli diskriminerad på olika sju grunder och rökning är inte en av dem.

        Svara
    • Birgitta

      Det jag hade tänkt på som arbetsgivare vad gäller rökare är att ”rökning tar (arbets)tid”.

      Minns en arbetsplats jag var på för länge sedan och där en del tjänsterum hade balkong.

      Dit gick alla som rökte och den som hade rummet höll dom ofta sällskap.

      Det blev MYCKET arbetstid som gick åt till rökpauser, många timmar varje vecka faktiskt.

      Kändes lite orättvist för mig som inte rökte med alla dessa pauser och jag tyckte inte att jag kunde ta motsvarande ”ledighet” på samma sätt naturligt.

      Svara
      • Minstral

        Men det är ju en annan sak att inte tillåta rökning på arbetstid, utan man får gå ut på sin lunch. Dock kan jag säga att de få rökpauser jag tar, tar betydligt mindre av arbetsdagen i anspråk än allt jävla gnällande över hur mycket vissa kollegor har att göra, eller fikapauser i en halvtimme där jag kanske bara skulle tagit en kopp kaffe och en cigg på 5 minuter. Så jag köper det inte. Men jag accepterar att jag inte får röka mer än på min lunch. Så nu ska man bara komma tillrätta med jobbsurfande, Youtube-tittande och annat icke-arbetsrelaterat som nog faktiskt tar mycket, mycket mer tid än vad det tar att röka en cigarett.

        Svara
  3. Blomman

    Frånvaro kollas vanligtvis upp igenom referenser. Huruvida en anställd har varit mkt frånvarande eller inte både får och bör man kolla upp.

    När det gäller träning är det naturligtvis önskvärt att de anställda har en sund livsstil. Om två kandidater är likvärdiga gällande kompetens, erfarenhet och persoliga egenskaper kan en sund livsstil vara avgörande men grunden ä för bedömning är förståss kompetens och erfarenheter

    Svara
  4. Bodil

    Är tveksam till det där med träning och att det alltid är bra att träna! Ibland är det faktiskt bättre att vila…

    ”Våldsamma” sporter är jag också tveksam till. Då tror jag att en något överviktig person som ”bara” promenerar är att föredra som arbetsgivare.

    Svara
    • Minstral

      Fast det beror på hur överviktig personen är. En riktigt tjock människa kostar precis som rökare samhället mer, kräver mer vård, blir oftare sjuk.

      Svara
    • Birgitta

      Sedan tycker jag att det i alla fall till viss del beror på VAD man jobbar med.

      En del jobb kräver ju inte så mycket fysisk aktivitet eller styrka men om man pga övervikt inte kan utföra vissa arbetsuppgifter bra eller måste förlita sig på sina arbetskamrater då kan det ju bli ett stort hinder.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>