Scenario:
Klockan är 8 på morgonen.
Du har en inplanerad träning i dressyr/ hoppning nästa eftermiddag (dagen därpå).
Under vilka av nedan omständigheter ställer du in träningen:
*Hästen har tappat en baksko
*Hästen är jättelös i magen (vilket den inte brukar vara)
*Hästen har fått mugg på ett ben och är lite svullen i detta
*Dina tyglar har gått sönder
*Du känner att en förkylning är på gång
Jag rider inte utan sko och heller inte med lös mage.
Muggen beror på hur det ser ut. Tyglar kan man köpa eller låna och en förkylning som inte brutit ut har inte hänt ännu så då är jag en struts, kanske inte blir sjuk 😉 och blir jag rider jag ändå 😀
Håller helt med! 🙂
Håller med!
Tycker det här med skor är intressant, dock. De flesta jag känner både rider och tävlar även om en sko är lös eller har åkt av (undantaget framsko för hoppryttarnas del) och många rider också samma dag som hästen har blivit skodd. Enligt min ”uppfostran” är båda två big no-no:s, så jag kommer att läsa svaren här med intresse! 🙂 Hur skulle du göra i situationerna ovan, Birgitta?
Normalt hade jag kunnat träna utan en baksko, då givetvis under förutsättning att jag ansåg att hästen rörde sig helt utan problem.
Utan framsko hade jag däremot ställt in träningen, ffa med Vicke som ju går med små ”klackar” (skor upphöjda i trakten) och som har känsliga hovar.
Vad gäller att rida samma dag som hästen skos så var det också något ”man” sa ”förr” att man skulle undvika men det känns som en skröna.
Idag skulle jag anse att en häst som inte kan ridas samma dag är oprofessionellt skodd då jag kunnat rida alla mina hästar utan minsta besvär.
Jag hade även tränat med en häst som var/ är lös i magen så vida den inte verkade allmänpåverkad dessutom.
Samma sak med mugg och svullna ben därav- hade man låtit bli att rida en sådan häst kunde den få bli stående länge och rörelse brukar tvärtom vara mycket gynnande för svullna ben.
Trasiga tyglar hade inte heller hindrat mig- jag hade helt enkelt åkt och köpt nya eller lånat av någon.
Och samma med förkylning- det är inget hinder för att träna för min egen del.
Jag är ganska ”hård” mot mig själv och betraktas måhända som likadan mot hästarna av en del andra men jag har aldrig uppfattat att jag ”plågat” dom på olika vis.
Jag anser tvärtom att hästar tåler mycket mer än vad vi utsätter dom för- inom rimliga gränser givetvis och efter en individuell bedömning.
Jag har genom åren träffat en del människor som nästan söker anledningar att inte rida och låter hästen vila bara den råkar hosta till eller får ett pyttesår som jag knappt hade noterat och det är inte alls mitt sätt att hålla häst.
Ja, det är nog en skröna som du säger. Ändå sitter det så djupt rotat i mig att jag alltid ser till att rida innan hovslagaren kommer, alternativt lägga in en vilodag den dagen.
Håller dock med om att vi belastar hästarna för lite, både vad gäller ridning och själva hästhållningen. Eftersom det kan vara svårt att påverka hur den hålls (i form av storlek på hage, tid i boxen etc.) så tror jag att många hästar bara skulle må bra av att ridas två gånger per dag. Sedan hur en enskild ägare skulle hinna med det, det är ju en annan femma! 🙂
Exakt.
För HÄSTENS bästa borde långt fler ha medryttare.
För många år sedan hade jag en stallkamrat som faktiskt ofta red 2 ggr/ dag.
Hästen var jättefin och presterade strålande.
Jag är helt inne på din linje!
Lös sko bak hade jag inte gjort så stor affär av (såvida den inte glappar helt och håller på att åka av helt).
Lös mage, utan allmänpåverkan, hade inte påverkat min träning.
Svullna ben blir as far as I know bara bättre av att röra på sig – såvida inte hästen är HALT!
Trasiga tyglar hade fått mig att åka till en ridaffär omgående: utmärkt, det är nämligen bland det roligaste jag vet 🙂
Förkylning inget som hindrar. Såvida jag inte har supermycket feber!
Nej för hundan – ut och rid bara 🙂
Rider inte utan sko, min häst blir ömfotad. Möjligtvis att jag hade kunnat träna dagen efter hästen varit lös i magen (men det hänger på hästens allmänstatus), men då hade träningen fått ha en låg/lägre ribba än vanligt.
Resterande scenarion hade jag ridit. Min häst hade mugg och svullna bakben i vintras och då fick jag rekommendation av veterinären att fortsätta röra på hästen. Vila gjorde bara det hela sämre. Tyglar har jag i mängder, om inte så ber jag att få låna. En förkylning som inte slagit ut = ingen förkylning 😉
Ställer in pga de första tre alternativen. Oftast har man väl reservtyglar och en liten förkylning har väl sällan stoppat en ryttare (influensa däremot, ojoj..)?
Jag ställer inte in i något av fallen. Tappad sko och rida i ridhus = vad spelar det för roll? Är hästen dock fortfarande lös i magen samma dag som träningen sker så avbokar jag då. Svullnad vid mugg har jag haft och fått rådet att rida ändå. Jag slutar inte gymma för att jag får eksem.
Jag kan börja med att konstatera att det nog är ytterst sällan jag ställer in dagen innan. Då ska jag eller hästen vara så dålig att jag verkligen vet att vi inte kommer att kunna genomföra träningen. Om hästen är lös i magen eller svullen i ett ben tittar jag på helheten – hur är hästens allmäntillstånd? Är det lämpligt att rida?
Tappsko – för det mesta slår jag på den igen. Om jag upptäcker det sent så jag inte hinner kan jag absolut tänka mig att träna utan en baksko i ridhus på bra underlag (eller på vår ridbana med bra underlag). Jag rider inte gärna med en sko som glappar, men det löser man ju för det mesta lätt genom att dra i en söm eller två.
Utrustning löser man ju självklart, särskilt om det är över ett dygn kvar!
*Hästen har tappat en baksko – Ställer inte in. Slår på en ny eller rider utan, beroende på var träningen är någonstans. Är det på gräs vill jag kunna brodda tex.
*Hästen är jättelös i magen (vilket den inte brukar vara) – Ställer troligen inte in. Såvida inte hästen verkar må DÅLIGT.
*Hästen har fått mugg på ett ben och är lite svullen i detta – Ställer inte in.. Är hästen lite svullen mår den dessutom bra av att röra på sig.
*Dina tyglar har gått sönder – haha – Om ALLA tyglarna gått sönder får jag åka och shoppa, har ett par gått sönder byter jag till ett par andra. – Ställer alltså inte in.
*Du känner att en förkylning är på gång – Ställer inte in. ”På gång” betyder väl att den inte brutit ut? Kanske den aldrig gör det?
🙂
Resonerar som Anna-Kajsa och Prick 🙂
Skulle inte ställa in pga något av ovanstående.
Om hästen skulle ha extremt dålig hovar och går med special beslag möjligtvis. Men då tar jag med annan häst:)