Hur långt sträcker sig undersökningsplikten?

Om man köper en häst från utlandet och säljaren uppger att hästen från detta land har vissa resultat; tycker ni att det räcker med säljarens ord eller ska man själv ha undersökt saken för att anses  ha fullföljt sin undersökningsplikt?

Här i Sverige har vi ju utmärkta TDB men jag har ingen aning om hur lätt eller svårt det är att kolla upp hästars resultat i anda länder och det kanske skiftar en del också?

Jag tycker att man många gånger har hört om hästar som har gjort både det ena och det andra i tidigare land (läs: presterat på ganska hög nivå) och när de sedan säljs förhållandevis billigt i Sverige så börjar man undra om uppgifterna egentligen stämt eller inte.

Så klart kan en häst förändras över en natt höll jag på att säga och bara för att den tidigare utfört stordåd behöver den så klart inte göra det i Sverige och hos en ny ägare men jag undrar ändå hur pass vanligt det är att det ljugs om prestationer och om man på något sätt hade kunnat ”reklamera” ett sådant köp om man i efterhand inser att man fått felaktiga uppgifter som man trott på men inte kollat upp själv?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Emelie

    Jag har köpt häst från utlandet och allt så krävdes var en snabb googling och jag kunde se att vissa resultat bekräftades. Det fanns också gott om bilder från tävlingar på både ägaren och uppfödarens FB. Sen att köpa genom vänners bekanta så känner man sig något tryggare med.

    Svara
    • Birgitta

      En vän köpte en häst från Belgien och det var långt ifrån enkelt att hitta uppgifter där.

      En del hästar genomgår också diverse namnbyten vilket kan försvåra letandet.

      Svara
  2. M

    Min hade tävlat FEI 3stjärninga youngster-tour, så det var lätt att hitta. Tror det är mycket som förskönas dock på annonserna om vad hästen har gjort utomlands… Iförsig har jag inte köpt en häst på annons sedan jag red ponny, så vad vet jag.

    Svara
  3. JohannaB

    Det är intressant att kolla upp det som anges på svenska hästar i TDB med 😉 ofta stämmer det inte riktigt överens så jag gissar att samma sak gäller för annonser om utländska hästar?

    Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag antar att Johanna menar att en del säljare spär på lite! Vi har ju två importhästar – den tyska har sina treårsresultat registrerade i hannoveranerförbundet, lätt att kolla upp. Den portugisiska är köpt från uppfödaren och fullt spårbar därigenom.

        Svara
          • Nina B

            Precis!
            Har ett par vänner som letat häst det gångna året och det är mer regel än undantag att hästarna är ”uppskrutna” i annonserna!
            ”Går LA dressyr/ 120 hoppning” och så har hästen 99% av sina dressyrstarter inte kravlat sig över 57% i LB och startat en 1,15 som den knappt kom runt för två år sedan…
            Hur tänker man som säljare där egentligen??? 😮

            Det är nog dags att damma av den där gamla ”översättningstabellen” för hästannonser som jag såg för måååånga år sedan – där ”kräver rutinerad ryttare” innebär att du måste vara rodeostjärna för att kunna sitta kvar! 😉

    • LenaB

      För några år sedan åkte jag bla och provred en häst där det i annonsen stod: LA-dressyr/1,20 hopp/Lätt Fälttävlan, det visade sig att denna häst aldrig hade startat i någon disciplin över huvud taget utan det var vad ägaren uppskattade att hästen kunde! En väldigt onödig resa för mig och helt bortkastad provridning både för mig och hästen, då hästen inte alls var på den nivån.

      Svara
      • Birgitta

        Då är det viktigt att skriva ”utbildad- ej tävlad”.

        Att träna eller tävla på en viss nivå kan vara milsvid skillnad….

        Svara
  4. Prick

    Ofta står det ”utbstp” och det är ju verkligen godtyckligt och ”inte tävlad pga ryttarens ointresse”…

    Men om det är utbildad motsvarande LA/120 ska den ju kunna gå ett LA-program och en 120 bana, inte bara kunna göra en skänkelvikning och hoppa ett räcke, typ.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>