Fredag- kunde inte låta bli

 

ride

Som om jag inte redan ruinerat mig i samband med flytten och bilbesiktningen (och nytt batteri för några dagar sedan) kunde jag inte låta bli att besöka den där outleten jag berättade om igår.

Ryktet (som stämde) sa att det skulle fyllas på med nya varor igår kväll så idag fick ett par sköna vita ridbyxor för 200:- följa med hem.

Vicke fick inte följa med hem men däremot till ridhuset där han jobbade på så fint med byten, enkla byten och samlad galopp.

Insåg efteråt att han måste klippas om så fort jag bara hinner- jag tyckte nyss att jag packade ner klippmaskinen?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Kristina

    Hej Birgitta!
    Jag är i skedet att köpa min första häst. Har hittat hästen med H och idag gjordes en besiktning på klinik. ua på allt men sen så upptäcktes ett måttligt blåsljud. Vet rekommendera att göra en ultra och det ska göras nu på måndag. Jag ville fråga dig med mer erfarenhet om det är värt att göra detta eller bör ja leta efter en annan häst? Ett blåsljud på hjärta låter inte helt lovande. Jätte trist är så förälskad i denna hästen 🙁 ge mig råd !

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker att din fråga är mycket svår att svara på då det finns mycket att beakta som jag inte vet i dagsläget.

      Spontant känns det väl klokast att se vad ultraljudet visar och vad veterinär säger om prognos för hästen.

      Frågan är också till vad du ska använda hästen?

      Min erfarenhet är att man oftast vill MER med hästen än vad man tänkt från början men frågan är ju som sagt hur mycket ett blåsljud påverkar.

      Min hund har ett blåsljud på sitt hjärta och det upptäcktes av en ren slump då hon undersöktes för sin epilepsi. Jag hade inte märkt något alls på henne och har ingen aning om hur länge hon haft blåsljudet.

      Är du tveksam råder jag dig dock till att avstå från köp; som en veterinär sa till mig för hundra år sedan så ska man inte köpa på sig problem- dom får man ändå. Tyvärr stämmer detta oftast och att börja med en sjuk häst är att börja i fel ände så att säga.

      Men låt göra ultraljudet och ta det därifrån.

      Kanske kan du också pruta på priset om du vill ha hästen?

      Annat att beakta är också vad hästen kostar idag, hur gammal den är och vilken form av reservation man får på försäkringen om man köper hästen.

      Svara
      • Kristina

        Hej igen!

        Tack för ditt svar!

        Tanken är att hästen ska fungera som allround – vill kunna träna aktivt, främst i dressyr men lite skutt då och då. Ut och rida i skog och mark. Tanken är väl att på sikt börja tävla i lättare klasser i dressyren.

        Vi gör ett ultraljud på måndag och jag får ta det därifrån. Men är det så att ett blåsljud alltid påverkar prestationen på något sätt?

        Ägaren upprepa på besiktningen hur många köpare hon hade i rad och att hon ville sälja innan helgen. Detta gjorde mig misstänksam till varför hon stressar till köp.

        Vid besiktningen var tanken att jag skulle göra en klinisk besiktning inklusive röntgen men eftersom blåsljudet upptäcktes rekommendera veterinären att jag först och främst kollar upp detta.

        Besiktningen gick igenom UA med rekommendation att undersöka blåsljudet. Tycker du jag bör röntga hästen? Vet ej men blev lite misstänksam när ägaren började uppträda på ovanstående vis.

        Hästen är 12 år utbildad LA -dressyr och kostar 50.000

        Hälsningar
        Kristina

        Svara
        • Birgitta

          Jag tycker du ska följa den rekommendation du fått och ultraljuda hästen innan du gör något annat.

          12-åriga hästar som går LA och kostar 50 papp finns det ”en miljon av” så låt inte säljaren stressa dig.

          En häst för 50 tusen hade jag kanske inte röntgat.

          Svara
          • Kristina

            Tack så mycket för dina goda råd!

            Ville passa på att säga att jag börja läsa din blogg får många år sedan och att det var din blogg som inspirerade mig att återuppta ridningen 🙂

            Fortsatt trevlig helg!!

        • LenaB

          Om säljaren försöker skynda på köpet och stressa dig så hoppa av! Det finns fler hästar till salu och risken är att hon jagar på dig just för att hon inte alls har några fler köpare på rad…
          Har hästen varit igång och gjort det som du kommer att använda den till? Om den inte gjort det så hade jag rekommenderat att röntga, även om hästen inte är så dyr.
          Blåsljud är inget jag har erfarenhet av men lyssna på veterinärens råd, de vet ofta bäst.

          Lycka till!!!

          Svara
          • CeciliaL

            Jag skulle besiktiga en hast for ett par manader sedan – hade bokat besiktningen osv, men helt plotsligt borjade saljaren pressa mig och sa att hon hade 4 andra intressenter och jag maste absolut genast (innan kl 10 foljande morgon) betala handpenning pa 30% som jag inte skulle fa tillbaka om jag drog mig ur. Jag papekade att jag skulle betala for besiktningen och att OM veterinaren ansag att hasten var lamplig som distanshast sa skulle jag ju kopa den. Hon envisades med att jag dels maste betala handpenning och dels maste jag binda mig till att kopa hasten om den ’var ohalt’ (!?). Jag sa att det vill jag inte gora, och att jag inte kan bestamma om jag definitivt ska kopa hasten innan jag fatt diskutera med veterinaren huruvida den ar lamplig till andamalet. Hon fortsatte pressa och sa att om jag inte betalade handpenning skulle hon boka in alla de andra och da riskerade jag att hasten blev sald innan jag hann besiktiga den (3 dagar senare!). Da sa jag till slut att 1. jag kommer betala besiktningen, sen har hon alltsa en hast som troligen klarat en (s.k. 5 stage) besiktning, 2. jag koper om veterinaren och jag ar overens om att hasten kan gora distans och 3. det ar upp till henne om hon vill salja till forsta basta som dyker upp med pengar under de narmaste 3 dagarna, istallet for till mig som hon traffat 2 ggr och som ridit hasten tva ganger! Hon fortsatte att tjata, sa da drog jag mig ur, och avbokade besiktningen. En manad senare var hasten till salu for mera an vad jag skulle betalat. Jahaja, alla de dar koparna som stod pa ko, vart tog de vagen?! SUPERglad att jag inte kopte den hasten utan letade vidare och hittade den mycket finare valacken jag nu har kopt (for mycket mindre pengar). 😀

  2. Birgitta

    Oj, det var smickrande att läsa!

    Vill gärna veta hur det går med ditt hästköp- rapportera hur det gick efter ultraljudet!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>