Yttrandefrihet i alla lägen?

Jag tycker att det är bra att sådant här belyses!

Som vi har diskuterat på bloggen flera gånger verkar en del tro att det är ok att skriva precis vad som helst på nätet, framför allt om det sker under anonymitetens täcke.

Men vare sig man försöker hemlighålla sin identitet eller inte så ska man inte få kräka av sig vilka uttalanden som helst- det hoppas jag att ni håller med om.

Sedan är det väl svårt med gränsdragningarna ibland- en del kan ju känna sig kränkta och påhoppade av vad som helst medan andra kanske inte bryr sig det minsta.

Men så svårt som det ibland verkar att få ihop funktionärer till olika tävlingar är väl det minsta man kan förvänta sig att dessa därefter inte blir offentligt förlöjligade och/eller onyanserat kritiserade.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Aven privat tycker jag det kan vara svart – bara for att man KAN saga nagot, betyder inte att man SKA eller bor gora det. Har t.ex. en familjekonflikt (med min svagerska) just f.n., da hon tycker hon ska fa klacka ur sig vad som helst, oavsett konsekvenser, och ursaktar sig bara med ’oh, that’s just me, I’m blunt.’ OK, hon ar ’blunt’, men jag kan tyvarr inte acceptera att hon bara slanger ur sig vad som helst som hon har lust att saga… ibland far man bita ihop och halla klaffen tycker jag.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt.

      Vet en chef som ursäktade sitt ibland häftiga humör med att ”det är så jag är” men det hjälpte knappast den medarbetare som råkat ut för vreden.

      Som just chef tycker jag att det är extra viktigt hur man beter sig.

      Vådan med Internet är att allt kan få en så enorm spridning vilket alla kanske inte tänker på.

      Svara
      • CeciliaL

        Nu tror jag i och for sig inte att hon direkt menade att vara sa oforskamd som hon blev uppfattad av oss och de andra som vet vad hon uttryckte, men hon kan inte heller be om ursakt… Och jag tycker inte det ar upp till mig att be om ursakt for att hon inte vet hur man uppfor sig… Sa det ar litet deadlock mellan oss nu. 🙁 Min man tycker vi ska strunta i henne och kapa kontakten, jag tycker det ar lojligt och overdrivet och omoget att inte kunna losa en konflikt.

        Den chefen lat inte bra….

        Svara
  2. Anna-Kajsa

    Yttrandefriheten är grundlagsskyddad, men begreppet ”yttrandefrihet” används ofta felaktigt – och då blir det tokigt. Yttrandefrihet är t ex att ha en fri press, som inte är styrd av stat, regering och riksdag. När t ex SD säger att de vill styra pressen eller att de vill ha rätt att stoppa kritiska texter är det brott mot yttrandefriheten. Att kränka personer, att få säga precis vad man vill var som helst och inte bli motsagd eller att sprida förtal är exempel på sådant som inte är yttrandefrihet. Ändå är det vanligt att man ser att ”yttrandefrihetskortet” dras i sådana sammanhang. Man kan kanske tycka att det är att märka ord, men jag tycker det här är jätteviktiga frågor. Yttrandefriheten är en av hörnstenarna i en demokrati, och utan den hörnstenen faller vårt demokratiska system. Att det idag finns krafter i Sverige som vill inskränka yttrandefriheten samtidigt som de använder den som argument för att sprida desinformation och förtal är allvarligt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>