Tömkörning?

image

Har man en lydig häst behöver man inte hålla sig inom inhägnat område även om jag starkt avråder från annat om man inte känner sig extremt säker på sin häst.

image

Här Vicke sommaren 2015 på en stubbåker i anslutning till anläggningen (stallet ligger knappt 100 meter längre bort).  

image

Som jag har skrivit om flera gånger förut tycker jag personligen att tömkörning är ett väldigt bra komplement till ridningen- mycket bättre än att tex longera.

Det som förvånar mig är att så många hästägare/ ryttare INTE vet HUR man tömkör.

Väldigt synd för jag anser inte att det är speciellt svårt att lära sig och jag har aldrig haft några problem att få vuxna hästar som aldrig tömkörts att acceptera denna motionsform.

Så jag tror att många liksom oroar sig i onödan över att det ska vara för svårt och krångligt och därför inte bryr sig om att ens försöka.

Hur är det hos dig?

Vet du hur man tömkör?

Använder du dig av tömkörning och utför du i så fall denna själv eller anlitar du någon annan för att du själv inte vet hur man gör?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag tömkör ffa de unga hästarna, och vi har ju dessutom kört in alla utom Am, som vi bedömde inte var riktigt lämplig för det. Tvååringen ska åka iväg på inkörning i vår. Sen vågar man väl knappt säga, det, men jag tycker det är rätt tråkigt att tömköra! Jag håller inte heller helt med om att longering är mycket sämre, rätt utförd longering kan vara ett utmärkt arbetspass för hästarna. Men då handlar det ju inte om att låta dem rusa runt i lina i en kvart, utan planerat och väl genomfört arbete med kapson och ev inspänning beroende på arbetsuppgift.
    Kapson anser jag för övrigt är generellt underskattat. Jag kom över en gammal i jättefint läder för ca 20 år sedan, den använder jag massor till unghästarna, och även ibland till de äldre.

    Svara
    • Birgitta

      Longering kan absolut göras till ett bra jobb; som du vet hoppar jag tex Vicke på lina ibland.

      De gånger han bara får rasta av sig oinspänd kan räknas på ena handens fingrar per år men tyvärr är det så en del främst longerar= noll egentligt arbete som jag ser det.

      Svara
      • JohannaB

        Fast det håller jag inte med om, en välriden häst är väldigt lätt att longera i bra arbete även utan inspänning. Om jag nu någonsin gör det 😉 så kan vi till och med jobba med skolorna på longerlina 😀 och hon tuffar glatt på med fin kontakt på bettet trots brist på inspänning (blir ju en kontakt via longerlinan)

        Svara
        • Birgitta

          Ska kanske förtydliga att ja; det går att jobba en häst bra oinspänd vid longering- mitt skolade djur är ett praktexempel.

          Men det finns massor av inte så lydiga hästar som vid oinspänd longering bara springer omkring utan takt och balans, brallar och kastar sig hit o dit och har skallen i vädret och DET räknar jag som enbart rastning, inte ”bra jobb”.

          Vicke är för övrigt numera också alltid oinspänd vid tömkörning, dvs linorna går bara rakt igenom gjorden.

          Svara
  2. Lee

    Jag gick en webkurs, gav väl inte jättemycket…. tycker det är svårt att göra nåt annat än på volten, o då känns det ju lite samma som longering…. visst kan vi gå på fyrkantsspåret, men i skritt…. trav orkar jag inte så långt. O hästen är ung, så samling o tramp känns en bit borta…..

    Svara
  3. CeciliaL

    Jag haller just pa med min tranare Alex att tomkora Jacinto, for jag tycker ocksa att det ar en bra traningsform och bra for hasten att kunna uppfora sig pa tom. Vi gar ut i skogen, och aven runt i min hage. Jag overlater just f.n. detta at Alex for hon ar mycket mer erfaren an jag pa detta och en av de forsta gangerna hon tomkorde honom blev Jacinto helt galen, borjade sparka bakut och till slut var hon tvungen att slappa nar han rakade fa ena bakbenet over ena tommen, och rande runt i full kareta runt hagen ett bra tag… Glad att vi var i hagen just da, och vi har nu tomkort tillsammans i skogen, just for att vi vill bli sakra pa att han ska lyda. Efter att ha gjort detta ratt manga ganger nu, ar han mycket lydig och det kanns som om det ar mycket mindre risk att han ska satta av nanstans. Vi tomkor pa en Monty Roberts Dually just nu, som ju ar litet som en kapson. Mycket bra ovning ocksa att ha tommar som fladdrar litet runt bakbenen och sa dar, alltid bra for hastar att vanja sig vid ovana grejor. Tror mest han blivit longerad under inspanning forut, for i borjan var han ratt nervos.
    Har tomkort alla mina hastar och tycker aven om att tomkora pa ridbanan och ha yttre tommen over ryggen och byta varv ofta, sa som man inte kan gora nar man bara longerar, dvs jag gillar att ’longera’ med tva tommar s.a.s.

    Svara
  4. JohannaB

    Jag kan tömköra helt okej och hästen är ”in-tömkörd” men jag varken longerar eller tömkör mer än enstaka gånger vid t ex sjukdom. Mestadels för att min häst inte har något fysiskt behov av det (t ex ryggproblem), att jag är bättre på att rida än att tömköra 😉 (kan bero på mängden träning), att jag tycker det är roligt att rida och framförallt för att jag skulle behöva rida ännu mer för att nånsin bli bra nog på det 😀 (har ju bara en häst och är total nybörjare på den nivå jag är nu)
    Så även om jag varierar det fysiska jobbet för min häst en del så försöker jag se till att jag får så mycket ridteknik-träning jag någonsin kan och sitter med absolut fokus på tex handen och innerskänkeln vid uteritter i skritt för tränar inte jag så mycket jag kan kommer jag aldrig lära mig det här

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Min man är förresten väldigt duktig på att arbeta hästarna för hand, med vanliga korta tyglar. Han har lärt sig av en erkänt skicklig portugis. Han får ta mina hästar ibland, och det är roligt att se hur bra de jobbar! Jag har inte lärt mig och är dessutom rätt kort i förhållande till hästarnas höjd – vilket inte behöver vara ett hinder, men det blir onekligen lite svårare. Dessutom gör ju han det så bra 😉

    Svara
  6. Minstral

    Jag tömkör mycket, Diego har en ganska kass rygg och rids inte mer än 3 dagar per vecka, resten blir det tömkörning. Jag måste säga att det har blivit så mycket roligare sen jag börjat träna för tränare även inom tömkörningen. Jag tycker det är mycket lättare att börja med något i tömkörningen för att sedan ta med det upp i ridningen än att bara ta det i ridningen. Tycker dessutom det är mycket lättare att komma åt i tömkörningen. Har t.ex. lättare att få till bra skänkelvikningar och få med mig ytterbogen på volten. Jag tömkör ju cirka 3 ggr i veckan och så ofta det är möjligt för Christina Eghall vilket brukar bli en gång per månad. Tror alla hästar mår bra av att jobba ryttarlösa faktiskt. Longering är helt okej men man är ju mycket mer begränsad där, i tömkörningen kan man ju göra allt som man gör när man sitter på hästen.

    Svara
  7. Hille

    Tömkör inget bra och tycker inte det är roligt nog att lära mig. Jobbar dock en del från marken med vanliga tyglar, framförallt med ponnyn.

    Svara
  8. Birgitta

    Angående huruvida det är ROLIGT eller ej att tömköra GISSAR jag att det i alla fall DELVIS har att göra med hur bra man själv och/ eller hästen är på det.

    Jag hade tex en vän som tom kunde få sin häst att göra byten på töm och i alla fall min värld är ju detta tusen gånger roligare än att bara låta hästen trava runt en på en jättevolt (vanligaste synen när ngn tömkör).

    Att tex kunna träna mkt samlad galopp på liten volt, piaff och passage osv tycker jag är roligt och ffa väldigt bra för hästen samtidigt som man ser dess rörelsemönster.

    Svara
    • Minstral

      Så är det absolut, ju mer man kan desto roligare är det. Jag har tyckt det var helt ok innan men efter jag börjat träna tycker jag det är superkul. Och träningarna är en riktigt höjdpunkt, en timme bara flyger iväg. Väldigt hett tips att köra för tränare faktiskt 🙂

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>