Naiva bloggare

Som ”lite äldre” kan jag inte låta bli att skratta åt nedan som jag läste på Facebook nyligen.

Och ja, jag vet att man ÄR och får lov att vara barnslig och naiv när man är ung men ibland är dessa tjejer både 20 och några år till äldre och då hade i alla fall jag redan varit sambo i flera år, hade avslutat en flerårig högskoleutbildning och jobbade så liiite komiskt finner jag det allt:

Om jag får läsa ”satsning” och ”min resa” och ”elit” en gång till på någon liten dressyrprinsessas blogg spyyyr jag. Jag menar, harreguu, de kan väl inte ALLA sikta på Rio?! Och ”resa”, den som alla deras beundrare vill ”följa”, kan det inte bara vara utveckling eller träning eller nåt, varför alltid just RESA?!

(jaja, ok, jag kan låta bli att läsa dessa bloggar, men är litet nyfiken på hur dagens hästtjejer tänker, och sedan alltid lika förvånad över hur oerhört lyxiga deras hästlivsstilar är, och hur oerhört nöjda de alltid låter med sig själva, samtidigt som de bedyrar att de är ”ödmjuka”).

38 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sandra AW

    Ja jag känner igen det och jag har använt mig av de orden. Hoppas hoppas det inte är mig du menar.

    Jag kan känna att jag inte alls har de pengar som krävs för att nå toppen men oj vad jag vill lyckas. Känns motigt större delen av tiden. Oftast blir de serverade med färdiga hästar också medan jag som många andra får lära upp dem själva.
    Har en fantastisk familj som stöttar mig till 100% tack och lov.

    Svara
    • Birgitta

      Är övertygad om att den som skrev inlägget på FB inte menade dig och personligen tycker jag, utan att känna dig, att du verkar vara en genuint ambitiös och ödmjuk tjej.

      Förstår dig så väl; du ser säkert också ryttare som fått mycket mer ”serverat” än vad du någonsin kommer att få och så klart kan det kännas orättvist.

      Men livet ÄR i mångt orättvist på alla möjliga sätt och det enda man kan göra är att försöka förbättra sina egna odds så mycket som möjligt, så som du gör med tex idogt tränande!

      Svara
      • Sandra AW

        Ja jag känner avundsjuka på de som har mer men samtidigt finns det de som inte har mat för dagen ens som mamma brukar säga. Så lite efteranke så förstår man att man har det bra ändå.

        Jag har det bra mot många andra som kan ha egen häst plus träna andras men vissa dagar så vill jag också att ”min resa” ska gå fortare som de med mer ”klara hästar” och mer pengar.

        Jag har en plan nu och det är att utbilda och rida Money Boy så bra jag bara kan och förhoppningsvis få en bra peng för honom. Den pengen får jag av mamma och pappa (som ju egentligen äger Boy) och ska leta upp en bra unghäst och utbilda den. Det blir som en trappa uppåt liksom. Det är nog det enda sättet för mig om jag inte har nån stenrik avlägsen släkting som helt plötsligt dyker upp.

        Tror ni att de som blir serverade fina ponnys (som det är i mitt fall just nu) kommer fortsätta sen? Ofta tränar de inte hästen så mycket själva utan det ligger på någon annan. Inget fel i att använda sig av sin tränare då och då men inte större delen av tiden för min del. Det händer att man är på parkeringen på väg hem från en tävling och hör samtal där det sägs från tränarens sida ” då rider jag hela veckan ”. Är det verkligen kul i slutändan?

        Svara
        • Birgitta

          Tycker du har en realistisk plan även om jag förstår att du kan känna avundsjuka- det är mycket mänskligt att göra det även om det ibland är tabu att erkänna det.

          Precis som du kan jag bli avundsjuk men jag tröstar mig med att jag har ett underbart liv och är frisk- som du skriver finns det andra som har det långt, långt värre.

          Huruvida de som får allt serverat när de rider ponny kommer att fortsätta och om de uppfattar hur otroligt priviligierade de är går inte att svara på- det är nog väldigt olika. Det finns säkert de som bara tar det för givet och inte fattar något….

          Många gånger tycker jag att dessa ungdomars föräldrar har gjort dom en otjänst genom att curla dom för mycket- gissar att uppvaknandet till vuxenvärlden blir väldigt hårt ibland?

          Svara
          • CeciliaL

            Beror kanske pa hur mycket pengar som finns i bakgrunden? Dvs de kanske aldrig behover vakna upp?

          • Sandra AW

            Jag tror att många försvinner men det beror väl på precis som ni säger om kassan stöttar upp.

            Jag hoppas jag kommer ha möjligheten att rida så långe jag kan och vill.
            Kram

        • Madeleine

          Knappt 1 av 10 fortsätter efter studenten.
          Då tar resandet vid som brukar vara 1-2 år en bra bit bort.
          Hemma står en förvånad mamma med ponnyer, någon ny lovande unghäst, lastbil och ibland gård.
          Sakta säljs allt.
          Du har mkt bättre förutsättningar att lyckas när du får kämpa så.
          Med tiden kommer oxå mästarhästen till dig.
          Lycka till
          Vilken blogg har du?

          Svara
        • Sandra AW

          På tal om tränare så kan jag uppleva att de ”rätta tränarna” gärna nån som tävlar högt själv oftast inte lär ut grunderna. Dra ihop och tryck på fram och få fladdrande framben då hurrar de på läktaren….. men kan de sen lägga ner sin kanske för dagen stressade häst på framridningen och rida på det som finns den dagen eller blir det krasch?

          Jag tror på grunder takt lösgjordhet ärlig bjudning och rätt form. Tror inte på några genvägar.

          Var tar alla fantastiska yngre hästar vägen efter 7-8 års ålder? Vem kan rida dem?

          Svara
  2. S

    Haha. Vilken himla klockren formulering. Stör också ihjäl mig på hur pretentiöst det måste vara hela tiden. ”min resa”, jaaa varför inte bara ”mitt vanliga liv med mina vanliga träningar där jag klär på mig och min häst helt vanlig utrustning och blir skjutsad av min vanliga mamma eller pappa (istället för ”mitt team”)” 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Mitt team ja… Ha ha…har sett vuxna ryttare på lättklassnivå med utrustning broderad ”team XX”.

      Känns liiite…..

      Svara
      • CeciliaL

        Det irriterar mig ocksa, varenda distansryttare har ett Team XX nufortiden, aven om de egentligen bara har en hast och en hinknisse (= maken). 😀

        Svara
        • G

          Kan iofs tycka att i distansritt så är det ett team för man kan ju i princip inte klara sig utan minst en hinknisse. Så när någon fåtten godkänd ritt så brukar jag gratta hela teamet 🙂 (de måste däremot inte ha det tryckt på tröjor 😀 😀 ).

          Svara
  3. Birgitta

    För övrigt tycker jag att det är intressant hur dessa ”ödmjuka” ryttare (och deras fullständigt okritiska läsare) ofta glömmer att nämna att bakom de ”egna” framgångarna står inte bara en gigantisk hög med pengar utan minst lika mycket några av Sveriges skickligaste tränare. Kanske inte såååå häpnadsväckande att man då ”på egen hand” lyckas????

    Svara
    • CeciliaL

      Trana for Sveriges OS ryttare en gang i veckan, typ… Da skulle nog t o m jag kunna gora piff & puff, hihi! 😀

      Svara
        • CeciliaL

          Och att trana TVA ganger i veckan for varldsklassryttare skulle nog gora ganska mycket for mig… 😀

          Sjalvklart ar jag avundsjuk aven om jag ar mycket nojd med mitt liv, men jag onskar jag haft den supporten nar jag var ung, vad kul det hade varit. Da fick jag en onriden tvaaring fran hastmarknaden som kostade knappt 2000 kr… Och fick inte aka nagonstans da ingen av mina foraldrar var intresserade av att ta oss nanstans eller lata oss trana for nagon.

          Framforallt ar jag som sagt forstummad over hur otroligt nojda dessa ryttarinnor verkar vara med sig sjalva, och vilka ENORMA summor det maste kosta att halla hast pa det vis de gor – bilderna fran deras stall, med kristallkronor och allt vad det ar, visste inte ens att sa lyxiga stall fanns for annat an biljonarer, typ. Vissa later trevliga och snalla, andra later som ena riktiga apor som ska knappa varenda kommenterare pa nasan om de inte stryker medhars och ’suck up’. Intressant ar det iaf, samtidigt som det ar irriterande! 😀

          Svara
          • Birgitta

            Det knäppaste jag varit med om när det gäller dessa ridprinsessor hände för några år sedan.

            Fröken tyckte att jag mer än en gång hade kommenterat något på bloggen som INTE strök henne medhårs och skrev då i en kommentar till mig: ”snälla sluta LÄSA min blogg”?!?!?

            Yeah right lilla tös (då runt 20) jag ska genast sluta läsa för att DU ber mig…..

  4. Anonym

    EXAKT! Hatar också ”min resa” ”häng med” ”mot toppen”.
    Jag är öppen med att jag har ambitioner och skall, med alla medel jag har att tillgå och göra mitt bästa för att nå kortsiktiga målet: att tävla hästen jag har nu så långt han kan gå.
    Mitt långsiktiga innan jag dör: Åtminstone en start i Gp med godkända procent.
    Men inte fan tjatar jag om nån resa. Gjorde jag inte när jag bloggade heller.
    Stör mig nå så nödjävligt på att alla bloggare blir kändisar trots att de inte ”presterar” något, skriver ”åsiktsinlägg” som är producerade med stödord från Google eller Aftonbladet.
    Sen finns det bloggar jag älskar och aldrig kommer överge, Dressyrsnack, Mathilda Hanell tex.
    Sådana som inte skriver för att bli rika och berömda och som har en verklig talang och glöd att lyckas och inspirerar.
    Formtoppen på blogg-eran är påväg att ta slut.

    Svara
  5. My Sandgren

    Jag har ofta fått höra att jag fått färdiga ponnys, men förstår fortfarande inte vad som menas med det. Visst jag har fått två fina ponnys, men det går inte att köpa tidigare ryttares meriter. Jag har full respekt för alla i denna sporten oavsett nivå, ”resa” eller att de nått ”toppen”. Det ligger mycket jobb bakom och jag önskar att alla kunde peppa varandra istället för att hänga upp sig på hur man skriver på sin blogg.

    Svara
    • Birgitta

      Nja…jag tycker nog att det går att ”köpa tidigare ryttares meriter”, kanske inte för evigt och möjligen inte på alla hästar men tillräckligt.

      Det som någon annan har befäst hos hästen finns ju förhoppningsvis kvar, helt eller delvis.

      Köper du tex en häst där seriebyten är befästa har du besparat dig väldigt mycket eget arbete, arbete som du kanske inte ens hade haft kompetens nog att klara av själv och utan en duktig tränare. Som exempel.

      Svara
  6. My Möllborn

    Det My skriver stämmer. Visst kan man köpa en så kallad ”färdig häst/ponny”, men man kan absolut inte köpa de tidigare ryttarnas meriter eller kunskaper. Att hästen redan kan något med en ryttare är väl ett plus, men jag måste ju fortfarande lära mig sakerna själv? För visst, det går kanske att göra t.ex seriebyten, men de kommer aldrig bli särskilt bra om inte jag själv har lärt mig hur jag ska rida i de osv. Jag förstår inte heller varför du stör dig på när tjejer skriver saker som ”mot toppen”, borde man inte uppmuntra att ponnytjejerna/ungdomarna vill utvecklas och fortsätta att föra ridsporten framåt? Samtidigt så tycker jag att det är väldigt konstigt att man inte kan få köpa en ”färdig häst”, för vadå, om ryttaren som hade den ”färdiga hästen” innan inte kan ha den längre, vad ska man då göra med hästen? Det är väl bra att någon kan köpa den och ta vara på hästens talanger?

    Svara
    • Birgitta

      Men herregud…klart att man ska få köpa en hur utbildad häst man vill och har råd med- det har jag själv gjort senast och hade jag haft råd hade jag köpt en ÄNNU mer utbildad häst.

      Det jag vänder mig emot är att vissa ryttare, oavsett ålder, liksom inte kan stå för att det helt naturligt ÄR lättare/ en fördel att köpa en utbildad häst liksom det tex är en fördel att träna flera gånger i veckan framför någon gång i månaden, att få ridhjälp av en svårklassryttare eller vad det nu kan handla om.

      Det är när man inte vill låtsas om att denna hjälp, som ofta kostar mer än vad gemene man kan unna sig, ger fördelar som jag tycker det blir falskt och fjantigt.

      Svara
  7. Madeleine

    Det är väl självklart att pengar kan köpa en gräddfil även inom hästsporten.
    Och dom som inte har råd att köpa topphästen med dito tränare får jobba än hårdare.

    Svara
  8. Ebba Nilsson

    Man kan aldrig köpa en ryttares meriter och så är det. Man kan inte komma o säga att det är så lätt för alla när de får ”färdiga” hästar om man inte har testat hur det är att rida en själv. Ganska mycket lättare att rida en ”vanlig” häst än en GP häst vet jag i alla fall. Och det är väl roligt att vissa får chansen att ta över tidigare ryttares fina hästar och kunna lära sig mycket? Vi vill väl att Sverige ska bli ännu bättre inom vår sport eller? Inte trycka ner varandra?

    Svara
    • Birgitta

      ”Och så är det”- tja….det uttalandet får stå för dig- vi är många som inte håller med.

      Varför skulle man annars köpa en så välutbildad häst som möjligt om det är lika lätt eller lättare med en ”vanlig” häst?

      Känns som att du och de som nyligen kommenterat har bestämt er för att missförstå vad jag och flera med mig tycker.

      Det handlar inte om att trycka ner någon eller att inte vilja utveckla sporten bla bla bla utan att kalla saker vid dess rätta namn.

      Får man som ungdom/ barn chans att äga/ rida en svårklasshäst tex så har man en fördel framför många andra SÅ ÄR DET hävdar jag!

      Svara
      • Ebba Nilsson

        Jo, vi har köpt Miata för att jag får chansen att lära mig så otroligt mycket och jag är så otroligt tacksam över den möjligheten. Men det är inte lätt att ta över en häst efter en sådan duktig ryttare som Emelie. Men jag är beredd på att träna och kämpa mycket för att komma dit jag vill så därför tog vi det beslutet. Han kan lära mig alla de svåra sakerna som jag sedan kan ha med mig resten utav livet. Hur fantastiskt är inte det!?

        Och snälla … Om man kallar det min resa eller min utveckling eller var det nu var. Vad spelar det för roll? Och varför lägger man ens tid på att påpeka att någon har en kristallkrona i stallet, vad är grejen?

        Svara
        • Birgitta

          Visst är det fantastiskt och du är bara att gratulera- jag hade GÄRNA köpt en sådan häst om jag haft råd!

          Har ingen aning om vem som skrev om kristallkronor, det var inte jag 🙂 .

          Grattis till ett säkert lyckat köp!

          Svara
      • CeciliaL

        Vet inte om nagon av de nyinkomna kommentarerna refererar till ursprungscitatet fran FB, som alltsa var skrivet av mig. Jag har inte en enda gang opponerat mig mot (eller ens haft en asikt om) inkop av utbildad hast – det ar val toppen att fa en laromastare som man kan lara sig av! Om jag var dressyrryttare skulle jag definitivt kopa den absolut mest valutbildade hast jag kunde hitta och ha rad med. Klart man inte kan kopa en annan ryttares MERITER (du kommer inte garanterat vinna samma klasser bara for att du koper en hast som redan vunnit dem, till exempel), men sjalvklart kan man kopa sig en valutbildad hast som man sedan kan lara sig AV, inte bara utbilda sjalv – vad ar det for konstigt med det? Och varfor skulle det vara fel pa nagot vis?

        Det JAG tyckte var irriterande var det fjantiga sattet att uttrycka sig, som syns i hur manga av dessa bloggar som helst – ’resan’ mot ’toppen’, ’satsningen’, och ’eliten’ som alla ska med i. Av definition KAN inte alla vara med i eliten – da finns det ju ingen elit! Och den dar ’resan’ – kan det inte bara vara ridning och traning av en hast, maste man ’folja’ deras ’resa’ osv, blah blah… Jag tycker det later sa himla larvigt och tillgjort, aven efter att jag pamint mig sjalv om att det ar ungdomar (pa 20+) som skriver. Att efter sadana utgjutningar bedyra hur odmjuk man ar, later ju bara annu fjantigare. Jaja, alla gor och skriver som de vill och jag har gatt vidare och laser annat som intresserar mig mer nu, efter att ha varit fascinerad av dylika bloggar ett tag! 😀

        Svara
        • Birgitta

          Det där med ”eliten” osv håller jag med om, tycker redan att uttrycket ”SM-ponny” eller ”har ridit SM på ponny” känns urvattnat eftersom detta verkar vara vad var och varannan ryttare/ ponny deltagit i- dvs det säger inte så mycket. Vi vuxna har inte alls lika lätt att rida SM….

          Svara
  9. Dagge

    Haha vilket gäng gammeltanter det (vi) är här 😀 . Jag retar mig absolut inte på orden utan mer på dom som tror att bara man har en plan och skriver om den tillräckligt många gånger så är saken biff och att man redan två år innan exit på planen är bekymrad om man kommer att kunna behålla hästen för att den kommer att bli värd så mycket pengar. Samtidigt som man lägger ut filmer där man inte ens har basgrejer som t.ex takt under kontroll :-D. Fast jag gillar dessa bloggar .. det är bra underhållning och är som att bläddra i Hänt i Veckan när man är hos frissan!!!

    Svara
    • CeciliaL

      Hahaha, ja, helt klart gammeltanter!! Har forstatt att mitt tankande inte ar populart, men det gar val att forklara med att jag ar en bitter tant. 🙂 Givetvis ar jag avundsjuk, onskar verkligen att jag ocksa levde sa (aven om jag ar for gammal for att vara pa ”resa” eller ”satsa”, istallet for att halla tillgodo med enkla uteboxar utan minsta kristallkrona i sikte (gud, var det verkligen SA himla hemskt att kommentera det absurda i att ha kristallkronor i taket stallet? Ar det alltsa nagot som ar helt normalt i Sverige nufortiden? Da far jag be om ursakt – givetvis far alla dekorera sina stall precis som de vill, jag var bara genuint helt paff att se kristallkronor i ett stall!). Helt klart underhallande nar man sitter under huven hos frissan med sina papiljotter i den gra-burriga permanenten? 🙂

      Svara
  10. Dagge

    Men det här var ju ett jättegammalt inlägg 🙂 . Kul att saker o ting blir återanvänt 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>