Tvätta djursaker

Noterade följande anslag i min minutiöst skötta tvättstuga som det för övrigt torde vara varje pedants paradis att äntra:

IMG_2462

Jag kan inte låta bli att fundera över detta?

Kan man verkligen vara så allergisk att man inte ens kan tvätta sina kläder i en maskin där någon tvättat…säg…en hundleksak i tyg?

Och hur ska jag resonera i så fall?

Ska jag inte få tvätta mina ridbyxor i tvättstugan för vad är det egentligen för skillnad i ”djurhårsförekomst” mellan dessa och en hundpläd?

Och mina sängkläder? Soya sover ju i min säng varje natt?

Nä…tycker faktisk att det får vara någon måtta!

Är man SÅ allergisk får man nog skaffa en egen tvättmaskin eller vad tycker ni?

Eller ska rökare inte heller få tvätta sina kläder i tvättstugan liksom de som använder starka parfymer?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie(grannen)

    Håller med dig. Helt sjukt. Mina sover oxå i sängen och är i alla möbler, nästan… Plus att jag jobbar med hundar så lite svårt att de inte blir hår faktiskt. Däremot kan man ju köra en tom maskin efter sig om man vill!!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, att köra en tom maskin skulle jag absolut kunna göra men därifrån till att inte tvätta tex mina hästkläder i den allmänna tvättstugan…nej, där går gränsen.

      Och just hund och katthår lär ju finnas på ”alla” kläder som dessa djurägare har så det känns väldigt märkligt att förbjuda tvätt av tex en pläd men tillåta tvätt av kläder med djurhår….

      Svara
  2. Anna-Kajsa

    En sak tycker jag är lite intressant i resonemanget från hyresvärdens sida. Ponera att det verkligen är så att någon är så allergisk. Vad är då bästa och enklaste lösningen – att en person får fixa andra tvättmöjligheter eller att alla som har djur får göra det? Jag antar att antalet personer med djur är mycket större än antalet med så kraftig allergi. Dessutom – om begränsningarna hamnar på djurägarna så har ju inte de så stort incitament att följa det, det enda de tjänar på det är att vara ”lydiga”. För den allergiska är ju incitamentet att vara noga betydligt större om det påverkar hur personen mår.
    Alternativet är att någon har retat sig på någon annan och ringt hyresvärden och klagat – och denne har satt upp en lapp för att det är enklaste lösningen. Inte konstruktivt alls kan man tycka, men tyvärr är det inte en helt ovanlig typ av problemlösning.

    Svara
  3. Sara

    Min man är extremt allergisk mot hästar. Jag tvättar mina ridkläder i vår tvättmaskin, kör en tom maskin efteråt och torkar bort eventuella hästhår. Det verkar fungera bra. Däremot hänger jag inte kläderna i tvättstugan utan i ett rum bredvid där jag förvarar andra hästkläder.

    Svara
  4. LenaB

    Om jag varit så pass allergisk, hade jag nog inte vågat lita på att mina grannar ”skötte sig” utan då hade jag nog sett till att ordna min tvättning på annat sätt. Jag är allergisk mot hundar men inte alls i den omfattningen att jag inte kan dela tvättstuga med ngn som har hund…

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt med dig Lena.

      Jag hade absolut inte vågat lita på mina grannar, ffa om tvättstugan delas av typ 50-60 hushåll som i mitt fall.

      Svara
  5. DRESSYRLIV -Från föl till stjärna! Häng med!

    När jag bodde i min bostadsrätt i Lund så berättade mina underbara grannar för mig att de hade en klädrulle (vad heter det? Sådan där klistrig rulle som tar bort hår) i sin lägenhet eftersom deras kläder hade en hel del hår på sig. Håret kom från mina ridkläder! Deras svärfar var hyper-allergisk så de var tvungna att ta bort alla hår!

    Som väl var hade jag världens goaste grannar och de själva brydde sig inte om håren!

    Svara
  6. Birgitta

    För övrigt har jag svårt för och tror inte på luddiga förbud som dessutom är jättesvåra att kontrollera att de efterlevs.

    Ska man ha någon som står i tvättstugan och inspekterar vad folk lägger i tvättmaskinerna?

    Nej, bor man i hyreshus får man på gott och ont acceptera att allting inte kan vara precis som man själv skulle vilja ha det.

    För att åter ta upp det omtvistade ämnet rökning så kan jag konstatera att det är en jäkla tur att jag aldrig har varit en ”balkongsittare”!

    Jag har ju rökare som bor under mig och varje gång jag går ut på min inglasade balkong (har tvättkorgen där) luktar det rök- en doft jag inte alls vill inandas.

    Så jag kommer aldrig att nyttja något som jag faktiskt betalar för och så vet jag många andra som har det också.

    Men precis som det är tillåtet att ha hästkläder hemma så får man röka på sin balkong så jag får bara gilla läget….

    Svara
  7. Birgitta

    Som ett sidospår kan nämnas att jag inte tror att varken gemene rökare eller hästmänniska är medvetna om hur mycket rök och hästdoft kan STINKA i andras näsor.

    Hästmänniskor vänjer sig vid hästdoft men jag noterar själv hur skarpt hästsaker luktar när de tas ur sin egen miljö så att säga.

    Och det är ju vetenskapligt bevisat att rökning påverkar luktsinnet…

    Svara
  8. CeciliaL

    Haller med vad ni skriver, men Birgitta, om ditt badrum ar for litet skulle det ju vara enkelt att 1. hyra en lagenhet med storre badrum eller 2. installera tvattmaskinen i koket sa som de flesta britter har det, sa det ar ju inte direkt nagot argument. Inte for att du behover nagon maskin i din lagenhet, det fattar jag alltsa, men som argument ar det ju liksom inte av intresse att din lagenhet ar for liten for dig att ha tvattmaskin i – om du BEHOVDE en tvattmaskin i din lagenhet skulle du finna rad.

    Svara
  9. Linda

    Ett sidospår visserligen men efter att ha jobbat många år i hemtjänsten och som pers ass då skulle jag nu mer aldrig nånsin använda en allmän tvättstuga.
    Lite djurhår är ingenting motför vad som kan finnas i en tvättmaskin.

    Svara
  10. Linda

    Känns som sunt förnuft att köra en tom maskin efter tvätt av håriga häst/hund saker och att torka bort ev hår i trumman.
    En enkel åtgärd 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>