Ett föredöme

image

Foto taget av Marlenes tränare Lena Malmqvist igår!

Idag tänkte jag presentera en kvinna som jag tycker är ett föredöme för alla hästägare; min stallkamrat Marlene!

Marlene är Leons ägare och rullstolsburen efter en ridolycka för ca 10 år sedan.

Detta hindrar henne inte från att både träna dressyr med sin häst, tävla, skritta ut, och framför allt; verkligen se till att Leon har ett bra hästliv med varierad träning som tillhandahålls inte bara av henne utan genom tex hennes medryttare.

Själv lösgalopperar jag detta djur flera gånger i veckan och njuter också av hans sällskap när han i egenskap av Vickes BFF tryggt lotsar oss fram precis överallt.

Som ni vet gillar jag inte när amatörer svänger sig med ordet ”team” men i detta fallet finns det verkligen ett team runt Leon och Marlene som ser till att allt runt omkring flyter på som det ska.

Och en mer glad ägare för sin häst går knappast att finna: alltid positiv och nöjd och sjungandes hästens lov 🙂 !

22 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Nyfiken, varför gillar du inte ordet team och vad säger du istället? Själv tycker jag att de personer jag handplockat, tränare, vet, hovslagare, kiro och sadelmakare är enklast att kalla teamet som gör att allting fungerar. Dessutom har jag ju skaffat mitt team med hjälp av min tränare som har hjälpt mig att plocka ut rätt personer 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Ffa i skrift tycker jag det låter lite väl pretentiöst 🙂 .

      Alla omger vi väl (?) oss med folk som på olika sätt främjar vår hästhållning men jag brukar inte direkt tänka på Olof, Nina, min hovslagare, stallägarna osv som just mitt TEAM.

      För mig är det mer ett uttryck i högre tävlingssammanhang 🙂 .

      Skulle jag någon gång få frågan hur jag tar hjälp med Vicke hade jag nog sagt typ ”duktigt folk” hellre än team.

      Team är dessutom lite mer ”exklusivt”, typ om Olof BARA tränade mig.

      Är han i mitt team i dagsläget kan man nog säga att han ingår i minst 50 andra team också 🙂 .

      Svara
      • Minstral

        Okej, jag säger det nog för att det är enklast och för att mitt team samarbetar med varandra runt min hästar, när Ann har behandlat kan hon be mig att låta Camilla rida och när Anette ska kolla sadel vill hon kanske se både mig och Camilla rida och tycka till. När Diva ska skos så har Camilla sina önskemål eftersom hon känner hästen bäst och när hon ser Diego bli riden så kan hon tycka att Ann eller Eva ska känna igenom honom. För att ta några exempel 🙂 För mig blir det ett team runt mig och min häst.

        Svara
        • Birgitta

          Ja, det kan jag bättre förstå- om alla dessa liksom samarbetar o samverkar. Riktigt så är det inte i mitt fall- Olof har tex aldrig träffat mina stallägare eller min hovslagare för att ta ett exempel.

          Svara
      • Minstral

        Fast så är det ju i högre tävlingssammanhang också, stjärnryttarna har ju inte egna tränare utan delar dem med andra stjärnryttare och även amatörer. De har heller inga egna veterinärer utan även dem delar de. Är väl oerhört få, om ens någon, som har tränare och annat folk som bara ägnar sig åt dem 😉

        Svara
        • Birgitta

          Du har rätt även om jag började fundera på detta i helgen; hur en del ryttare på tom LA-nivå har med sig tränaren på tävling, rider med headset osv. En utveckling sedan jag började tävla- nu är det liksom mycket mer på allvar och helt andra pengar inblandade.

          Tror knappast dessa tränare följer med gratis tex….

          Svara
  2. S

    Härlig läsning om Leon och hans matte! 🙂
    Ang. ordet team så håller jag med dig Birgitta! Ett team för mig är ett antal människor som jobbar tillsammans på olika sätt, tex på jobbet kan jag svänga mig med ordet ”team”. Som random amatör inom ridsporten skulle jag kanske kunna använda ordet lite halvt på skämt om mig, min häst och min tränare/stallägare. Jag skulle inte kalla min hovslagare, veterinär, ev et, tränare etc för ”mitt team” eftersom jag liksom förutsätter att ett ”team” som sagt arbetar tillsammans, sätter sig ner ihop och gör en plan för att tillsammans nå ett långsiktigt mål, för en ständig dialog kring målet osv osv. Detta även om jag har ”handplockat” dessa personer för sin specialkompetens inom resp. område (vilket jag antar att alla gör, man väljer väl inte medvetet en hovslagare man tycker är dålig antar jag). Det kanske är det som gör mig så förbryllad kring det här med allas olika team, min vision om att teamet träffas regelbundet och följer upp allt som händer kring ekipaget det handlar om…?

    Svara
    • Minstral

      Nä det tycker jag är urfånigt, LB, LA-ekipage som har sina tränare med sig, skämskudde nästan. Sen tänker jag också så att de kan inte ha en tränare med särskilt många elever om denna har tid att hänga på såna tävlingar.

      Svara
      • Madeleine

        Min tränare kan komma helt oombedd på sina elevers träning oavsett klass de tävlar.
        Och jag lovar att folk står i kö, för träningarna.

        Svara
    • Minstral

      Fast jag tror inte någon amatör är gravallvarlig när hen använder ordet team, ett lätt ord för att sammanfatta helt enkelt. Det är ju inte så att jag trycker upp tröjor precis….

      Svara
  3. Madeleine

    Jag tycker oxå det är skrattretande team, elit osv.
    Men på tal om att tränare är med på tävling så kommer min tränare ibland, helt frivilligt och faktiskt gratis. Vilket jag är otroligt tacksam för när det händer.

    Svara
  4. Bodil

    Vad roligt att läsa att hon verkligen uppskatar sin häst!

    Håller med när det gäller ”team”, för mig betyder det att man jobbar väldigt nära varandra och mot samma mål.

    Svara
  5. Madeleine

    Och så underbart att läsa om Marlenes fortsatta liv som ryttare och hästälskare

    Svara
  6. JohannaB

    Jag förstår inte alls vad ni har emot uttrycket ”team”?
    Nu går jag väl på tok för många ledarskapsutbildningar 😉 men jag gillar uttrycket skarpt och tycker inte att det finns något liknande som fungerar på svenska (annars har jag svårt för att vi använder engelska uttryck när det finns svenska).
    Team brukar, enligt en välkänd bok om just team (”The wisdoms of Team”, rekommenderas) definieras som:
    Team är en liten grupp människor med färdigheter som kompletterar varandra, som är dedikerade till samma syfte, mål och approach och som håller varandra ansvariga för dessa.
    Sen vet jag inte om alla jag har runt mig i hästeri eller jobb ingår i mitt team, men jag har en kärna som jag delar allt sånt här med och som är ärliga, raka och ser till att vi tillsammans når våra mål. Det är mina team 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror som sagt att det handlar lite om hur man UPPFATTAR de som hjälper en på olika sätt inom hästeriet.

      Om dessa har ett nära samarbete och gemensamt lägger upp planeringar, uppföljningar osv är det för min del helt ok att använda ordet team.

      Om tex tränare och hovslagare aldrig ens har träffats har jag svårt att se dom som ett team även om båda hjälper mig och jag har ”valt ut” dom.

      Svara
      • JohannaB

        Min tränare är del av mitt team, min hovslagare inte eftersom det är en tjänst jag köper utan att hovslagaren har vare sig insyn eller påverkan på mina mål. Kanske att jag kan tycka att hovslagaren är delaktig i teamet den gången den ställer upp på att slå på en tappsko morgonen innan tävling? Men annars har min hovslagare ingen koll alls på mitt tränings- och tävlingsupplägg 😉

        Svara
        • S

          Jamen exakt, det jag har emot ordet team är när det missbrukar och inte används i betydelsen ovan ”Team är en liten grupp människor med färdigheter som kompletterar varandra, som är dedikerade till samma syfte, mål och approach och som håller varandra ansvariga för dessa.” – och detta bara för att det blir så urvattnat och att vad/vilka som helst kan vara ett team utan att ha ngt mer gemensamt förutom att de utför köpta tjänster åt samma person.
          Stör ihjäl mig på detta tyvärr. Borde verkligen sluta läsa dessa ungdomsbloggare, men det är så svårt. 🙂

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>