Mer om märkeshets

Skönt att fler delar min åsikt och framför den!

Jag kan bli smått frustrerad när ”kändisbloggare” bara lägger upp köptips på rid och hästutrustning som enligt mig är svindyr och där det finns en miljon billigare alternativ.

Jag förstår ju också av kommentarerna att döma att ungdomar lockas att köpa dessa ”over-priced” grejer och undrar i mitt stilla sinne vad man prioriterar bort för att kunna göra det?

Jag tror också att det är lätt att som läsare glömma att en del av de bloggare som promotar vissa (svindyra) grejer får betalt för att göra detta och/ eller är sponsrade- då är det lätt att föreslå för andra att ”köp detta”.

Och jag kan ändå tycka att man bör tänka efter vad man sänder ut för budskap till barn och ungdomar och inte bara skylla på ”jag skriver om vad jag vill” eller ”det är upp till var och en att köpa eller inte”.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Jag är väldigt kluven i denna fråga. Jag tycker inte om märkeshets och att ungdomar (eller andra) blir dömda eller känner sig sämre för att de inte har rätt märken på sina kläder. Det är viktigt att man inser att det är inte kläderna som gör ryttaren och att det är viktigare att lägga pengarna på träning än på dyra prylar. Å andra sidan så köper jag själv märkesprylar även om jag aldrig skulle prioritera att par nya Pikeur framför träning, de byxorna kostar 1,5 månads dressyrlektioner. Vad kommer att ge mig mest %? Rätt självklart. Funderar också på om det är bloggares ansvar att ungdomar inte känner sig tvingade att ha vissa grejer för att passa in? Är det inte föräldrarnas ansvar (och ridlärare/tränare) att ge sina barn sunda värderingar i detta? Visst är det så som du säger inte helt lätt att förstå att dessa bloggare många gånger är sponsrade, har gott om pengar (eller föräldrar med pengar) så att de har råd med detta. Det är stor skillnad på ekonomiska förutsättningar och har man inte råd med allt (vilket de flesta inte har) så får man prioritera och vill man komma nånstans är det inte kläder som är viktigast. Men jag är tveksam till att hålla enskilda bloggare ansvariga för detta, det här är ett samhällsproblem och tjejerna som bloggar är lika mycket ”offer” för detta. Som sagt så tycker jag nog att det ligger mer på föräldrar att förmedla sunda värderingar och pengars värde än på enskilda bloggare. Sen kan jag verkligen uppskatta inlägg som Emelies och tycka att det är ett viktigt ämne och att hon är en stor förebild som tar upp det, önskar mig definitivt fler bloggar som fokuserar mer på träningen, hästskötsel och intressanta diskussioner än att visa upp sin outfit för dagen. Så en stor eloge till Emelie som tar upp detta ämne! Bloggare är inte ansvariga för dagens märkeshets men de har så klart stor makt att påverka den….

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med dig.

      Föräldrar har absolut ett stort ansvar samtidigt som man inte får underskatta sociala mediers enorma kraft att ”fresta”.

      Herregud…jag faller själv för diverse frestelser och köper ibland saker jag säkert inte skulle ha gjort om jag inte sett bilder/ läst om dom på tex någon blogg.

      Skillnaden mellan mig och ”genomsnitts-tonåringen är att jag tjänar mina egna pengar och har en bra lön.

      Det jag kan förundras och faktiskt chockas över lite på vissa bloggar är hur både skribent och tonårsläsare kan tycka att en del saker för tusentals kronor liksom är självklarheter att köpa?

      Stalljacka för 2500:-, hjälm för 5000:-, stövlar för 7000:- osv….

      I min heltidsarbetande värld är det inget man ”bara” köper sådär i förbifarten typ…

      Svara
      • Frida

        Absolut har sociala medier en stor kraft att fresta till konsumtion, det är väl därför företag har kommit på att det är skitsmart att använda dessa kanaler för att sälja. Vem vill inte ha samma prylar som idolen som har så fina hästar och verkar ha ett så framgångsrikt liv? Men fokus ska kanske ligga mer på att lära ungdomar att tänka lite längre och lära sig stå emot dessa frestelser? Det är ungefär som godis i affären, vi kan inte få företag att sluta sälja godis och exponera det på ett sätt så att man blir sugen utan varje individ får lära sig att hantera det. Lättare sagt än gjort, det är väldigt lätt att falla för frestelser oavsett om det är godis eller världens snyggaste märkesjacka. Och jag håller med om att summorna som många spenderar är helt enorma och skulle jag lägga de summorna hade jag fått sälja hästen och vad ska jag då med 7000-kronors stövlar till haha? Visst har jag också en del dyra prylar som jag sparat till men många verkar inte bara ha en dyr jacka utan flera och verkar inte ens tycka att det är dyrt? Och verkar inte förstå hur många timmar man måste arbeta för att få ihop de pengarna om man har ett vanligt ”knegarjobb” vilket de flesta faktiskt har.

        Svara
  2. LenaB

    Det här är ett ganska komplext ämne. Vems fel är det att det är märkeshets?

    Jag kan absolut hålla med om att det på vissa bloggar är mycket yta och märken, men samtidigt är det ju kul att vara fin!!! Och världen ser annorlunda ut idag mot när jag och många läsare på denna bloggen var ”små”, då var det snyggaste man kunde åstadkomma att fläta pannbandet…
    I dag kan man matcha, blinga, fixa och trixa i det oändliga. Och det är ju kul!!!! Det är väl när fokus hamnar på det och inte tex kvaliteten i ridningen, eller hästens skötsel och omvårdnad som det blir tokigt.
    Jag tycker det är bra att Emelie tar upp detta på sin blogg, och att det lyfts fram att det ibland även är så att bloggarna är sponsrade av vissa märken eller butiker.

    Svara
  3. S

    Undrar också vad man prioriterar bort och vem som betalar. Alla är ju liksom inte storbloggare som tjänar pengar på sin blogg/får grejer. Och alla föräldrar kan väl inte vara svinrika? Får faktiskt inte ihop det.

    Svara
    • Birgitta

      Det är lätt att hånskratta åt deltagarna i ”Lyxfällan” men frågan är hur vanligt det är att folk lever så IRL? Kanske mycket vanligare än man tror…

      Allt köpt på kredit…

      Svara
      • Frida

        Det borde ju vara väldigt vanligt med tanke på hur många år som Lyxfällan har gått och de verkar ju inte ha svårt att få deltagare……

        Svara
  4. Mia

    Tyvärr är föräldrarna till vis del ”boven i dramat”. För vilken tonåring har de summorna att lägga på utrustning. Läste en blogg för ett tag sen när skribenten bestämt hävdade att det går att köpa häst när man har studiemedel. Javisst går det! men skribenten själv har fått allt bekostat av föräldrarna och kommer givetvis få det igen. Blir lite löjligt att hävda sådant när man har en hästlastbil till en häst……….som föräldrarna givetvis betalat. Knappast något man köper som student.

    Svara
    • Jeanette

      Tänk att du inte slutar ”jaga” bloggaren det handlar om! Kan upplysa dig om att lastbilen du nämner köptes för att JAG ville ha den o den såldes när den inte behövdes längre o JAG tog pengarna. Med tanke på att du inte är så anonym som du tror borde du nog inte uttala dig så negativt om ”föräldrasponsring”

      Svara
    • Matilda Holmström

      Haha, men ge dig någon gång? Jag tycker att det är löjligt att lägga sig i andras ekonomi. Och jag tycker att det är löjligt att ens orka bry sig? Bit ihop och jobba hårdare själv är mitt tips till dig. Det jag köper själv tillfaller mig själv, och det mina föräldrar köper ägs då givetvis av dem. Vad är då problemet?

      Och lite off topic, lastbilen (som köptes av mina föräldrar för att det var det billigaste och säkraste alternativet för en så stor häst, vilket min mor har kommenterat) köptes då jag arbetade. Jag har bara studerat i 1.5 termin än så länge 🙂

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>