Hårvård

Kollar på den här filmen som visar ett för mig nytt sätt att kapa en hästs man.

Något ni har provat?

Hur gör ni annars när ni friserar er häst?

Tar ni en sax och kapar manen rakt av?

Använder ni en mankniv?

Andra sätt?

Jag använder mig av en kombination av att rycka manen för hand, dra av en del med mankniv och klippa topparna med sax som finish.

Förr var det ju ett big no-no att använda sax men det tycker jag är fjantigt- kan man få till det snyggt med sax så why not?

En del hästar avskyr ju dessutom när man drar dom i håret så där måste man kanske klippa vare sig man vill eller inte.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. jannike

    jag lägger manen på ”fel” sida” och klipper den rakt där, då blir den lagom ojämn så att den inte ser klippt ut. Ibland föredrar jag att den ser klippt ut och klipper på rätt sida. Använder väldigt sällan mankniv numera och rycker gör jag inte längre.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Det verkar ju vara en bra metod – men hur kort man vill hon ha egentligen! Jag vill ha lite längd för att få snyggare knoppar, så mina manar är nog ungefär tre ggr så långa.

    Svara
    • Birgitta

      Man får ta det onda med det goda om man föredrar kort man framför lång som jag. Svårare att fläta ja men lång man är inte snyggt tycker jag- möjligen på travare men nä…hade ryckt deras man ocskå (och klippt hovskägget på en frieser tex).

      Jag gillar inte hår helt enkelt :).

      (Skulle också helklippa en promenadhäst).

      Svara
  3. Trasselkvast

    Sådär klipper jag! Men sjuuukt kort man ju, den hon har när hon börjar är inte ens så kort som jag klipper till.

    Svara
  4. CeciliaL

    Vet inte vad jag ska gora for att fa L’s ponny att inte se ut som Tina Turner! Han har man pa bada sidor av manken och gar inte att rycka (vill jag inte heller gora). Klippte av den och forsokte nagga i kanterna sa det skulle se battre ut, men tusan vad svart att fa det att se snyggt ut. Inte lyckats annu, och jag ar for ovrigt ovan att utfora nagon som helst man-vard, da mina araber har ’travar-manar’ (dvs helt naturliga, skulle ju inte se klokt ut med en ryckt eller klippt man pa en arab).

    Svara
      • CeciliaL

        Och gora bort dig totalt?! 😀 Na, men allvarligt, det skulle se extremt konstigt ut med ryckt man pa en arab tycker jag. Numera finns det faktiskt ganska manga distansryttare som ’hog’ (rakar) manen, dels for att det ar lattare att kyla hasten utan lang man och dels for att sa manga av oss numera anvander halskragar pa tackena och da skavs ju ofta en bit av manen av (beror ju pa hasten men jag har erfarit det pa Pushkin, dock inte pa Jacinto).

        Svara
  5. Angelica

    Jag klipper som på filmen 😀 fast inte så kort… Har inte haft någon häst som gillat att bli ryckt, men gillar själv inte pottfrisyren som blir om man klipper rakt av, så att kamma upp och klippa sen blir som en bra kompromiss.

    Svara
  6. Minstral

    Jag rycker manen. Diego gillar det inte så på honom rycker jag bara på mitten där den är som tjockast och sen klipper jag resten. Misty älskade att bli manryckt, en riktig mysstund för henne. Rycker alltid när hästen är varm, typ efter ett ridpass eftersom stråna lossnar jättelätt då.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>