31 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Alltså jag tänker inte så. Behöver jag ett par byxor kollar jag vag som finns och vad jag gillar. Sen tar jag ställning till priset, utifrån hur ekonomin ser ut just då och hur mycket jag gillar dem.

    Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag går inte runt och tänker på pengar och vad saker kostar hela tiden, så där generellt. Men jag har betalat i alla fall nära 2000 kr för ett par ridbyxor, det har hänt.

        Svara
        • Birgitta

          Nej även om man inte går omkring och tänker på vad saker får kosta så tror jag ändå att de flesta av oss har någon form av uppfattning om var taket går så att säga- mer eller mindre.

          Sedan ser detta tak olika ut för olika personer och beroende på olika omständigheter men jag tror få människor känner typ ”det får kosta precis hur mycket som helst”.

          Svara
  2. Prick

    Det beror väl på hur lång den förväntade livslängden är?
    Ett par ”vardagsbyxor” som håller många år betalar jag gärna mer för än ett par som håller, låt säga, ett år.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är ju också en fråga; hur länge man ”vill” att tex ridbyxor ska hålla.

      Jag tröttnar ju efter ett tag och vill ha en annan färg tex så för mig räcker det mer än väl om ett par ridbyxor håller i 2 år- skulle inte vilja gå omkring i samma byxor i 10 år.

      De flesta av mina täcken, som dessutom har kostat runt 400:- har hållit i massor av år och hur knäppt det än kan låta blir en del av mig lite glad när de går sönder (händer typ aldrig) så att jag kan byta ut dom.

      Svara
  3. Madeleine

    Mina favoritbyxor är Pikeur och dom kostar runt 2000:-
    Visst det är mkt pengar men dom håller verkligen länge, utan problem 2-3 år och passformen är alltid bra.
    Har provat andra billigare men dom slits fort och blir hängiga i knä och rumpa och ofta noppriga.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      2-3 år? Jag har mina Pikeur i sådär 10 år. Pensionerade häromåret ett par jag köpte på Scandinavium 1991 eller 92. Softshellpikeurerna är 12 år gamla nu, och de första 8 åren hade jag dem varje dag från oktober till april varje år, Sen köpte jag ett par till att byta med – men de gamla hänger ännu med.

      Svara
      • Madeleine

        Du har nog rätt om åldern.
        Det är sällan jag slänger dom. Och mina softchell är nog minst 10 år

        Svara
  4. Minstral

    Jag köper ju alltid B2B ridbyxor och passar på att handla på rea och på Falsterbo, Landäng där jag brukar handla har ibland rabattdagar där man typ under en dag kan köpa ridbyxor för 50 %. Handlar på mig vid dessa tillfällen då jag kan få brallor för 200 spänn. Men annars vill jag inte betala mer än 600 eller där omkring. Vad jag än har för ridbyxor så slits de snabbt då jag bor i dem när jag är hemma, alltså rider jag inte enbart i dem.

    Svara
  5. Birgitta

    Anledningen till min fråga var en diskussion där jag tyckte att nästan 3000:- för ett par vardagsridbyxor är dyrt.

    Men så tänkte jag att det kanske bara är jag som tycker så och att andra kan betala dessa summor vilket jag aldrig hade gjort.

    Svara
  6. JohannaB

    Jag betalar mycket hellre mer för ett par vardagsridbyxor som jag kanske använder 300 dagar per år än för ett par tävlingsridbyxor som kanske bara används 20 dagar om året (om ens det).
    Nu köper jag gärna begagnat när det gäller märkesridkläder, ledsnar inte heller utan rider gärna i samma färg jämt (svart 😀 färgglatt värre 😉 ) så antalet kronor per dag blir lågt även på dyra ridbyxor. Förutom tävling då, de har lätt få fläckar och används lite så där kan priset per användning bli både 10 och 20 kr och har ibland blivit ännu mer 😛

    Svara
  7. M

    Jag har upptäckt jag sliter på elastiken på ett helt annat sätt när jag sitter i rulle. Har köpt ett gäng fina mountain Horse brallor med i övrigt bra passform där allihop nu tappar elastiken över knäna och till sist går hål i tyget. Precis som om de inte fixar att man sitter i dem så mkt… Mina äldsta Eurostar brallor håller dock år ut och år in. Så, dyrare brallor har håller bättre, men MH för 1000 kr styck inte alls. Likadant med billiga rea byxor, tappar snabbt elastiken över knä och lår. Skulle gärna prova pikeur om de klarar trycket

    Svara
  8. CeciliaL

    Till vardags vill jag ha snygga, bekväma, högkvalitativa ridbyxor som håller många år. Mina äldsta Pikeur är visserligen slitna men fortfarande utmärkta, de måste vara minst 20 år. Har även ett par Eurostar som är ännu äldre. Pikeur är mitt favoritmärke. Har inga billiga märken som är speciellt bra, lägger mycket hellre pengar på bra grejor jag använder mycket. Till dressyr eller hopptävlingar då man rider i typ 5 min är huvudsaken ju att brallorna är rena och rätt färg, och de tvättas ju efter varje ritt så sådana vill jag inte lägga mycket på. På distansritt är det allra viktigaste att de är bekväma och inte skaver, så där går billiga byxor bort också, de är aldrig riktigt smidiga och sitter inte lika bra som tex Pikeur, och är aldrig lika snygga. Distanstights funkar bäst egentligen. Så till vardag vill jag ha funktion och kvalitet, och det är värt att betala för. Skulle lägga £150 på vanliga ridbyxor men 3000 kr låter för mycket för mig. Krämfärgade tävlingsridbyxor (som jag sällan använder) vill jag inte betala mer än £50 för.

    Svara
  9. Birgitta

    Nästan alla mina ridbyxor kommer från Ullared och har väl kostat i snitt 400:-.

    Blir noppriga i skinnet i baken, det är väl där slitaget syns.

    Köpte ett par JW-ridbyxor för strax under 1500 :- , de blev precis lika noppriga efter 1 år typ.

    Jag vill som nämnts gärna byta färg efter ett tag så samma ridbyxor mer än max 2 år vill jag inte ha.

    Tävlingsridbyxorna är alla oskodda och köps på rea för runt 200-400 :-, håller i en evighet.

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Skulle du köpa dyrare om du visste att ridbyxorna var tillverkade i en fabrik där barn arbetar? Om arbetsförhållandena på fabriken är dåliga? Om det är miljövidriga förhållanden? Eller är priset viktigare än sånt också?

      Svara
      • Birgitta

        Jag tar inte aktivt reda på under vilka förhållanden saker jag köper tillverkas nej och det tror jag få människor har tid och engagemang till.

        För övrigt är jag övertygad om att priset inte alltid är relaterat till tillverkningskostnad utan det har minst lika mycket med hur poppis ett märke är. Kingsland är ett utmärkt exempel…bara för att ungdomar gillar märket kan de ta flera hundra för en enkel mössa och dylikt. Bara ett exempel.

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Uppåt ja – neråt – nej. Priset måste ju minst täcka tillverkningskostnaden, och blir det väldigt lågt måste ju tillverkningskostnaden vara ännu lägre. Det löses egentligen bara på ett sätt – billig arbetskraft med dåliga arbetsförhållanden. Därför undviker jag generellt att köpa alltför billigt – även om jag inte aktivt tar reda på exakt hur det ser ut – för vad finns det egentligen för andra alternativ? Det är lite skillnad på t ex en konkursutförsäljning och liknande, där finns det ju ett skäl till att man säljer ut billigt.

          Svara
          • JohannaB

            Jag är också inne på din tanke A-K, för billiga saker kan inte vara schysst tillverkade tyvärr och även om inte alla dyra märken är schyssta är chansen större att de är det (och i vissa fall vet vi ju att de har mer kontroll, HW Rambo tillverkas t ex fortfarande på fabriker på Irland med bra villkor och därför väljer jag köpa dem inte bara för att de är bra utan också för att jag vet att jag stödjer sådana fabriker)

          • Birgitta

            Bortsett från allt jag köper på Gekås handlar jag i princip aldrig till ordinarie pris utan nästan uteslutande på rea eller outlets.

            Köpte tex nuvarande tävlingsridbyxor på en outlet för runt 200:-, samma med ett par jag haft i typ 10 år.

            Så mina köp må vara billiga men det är nästan alltid saker som ursprungligen kostat mycket mer.

  10. JohannaB

    Men om du tränar i helskott varför har du inte det på tävling med?
    Det brukar ju inte vara lättare sitta på dem på tävling än träning? 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Tja…dels tycker jag att vita ridbyxor är fulare helskodda och dels lever jag nog kvar i den tiden då skinnet blev stenhårt och strävt efter tvätt och tävlingsridbyxorna tvättas ju efter i princip varje tävling.

      Sedan är min häst NUMERA inte svår att sitta på (tänk att jag kan mena det- jag som övervägde försäljning för att det inte gick att sitta på djuret ens hemma ha ha)!

      Svara
  11. DRESSYRLIV - från föl till stjärna och lite annat

    Håller med många ovanstående. Fastnar jag för ett par ridbyxor så handlar jag. Bara att blunda och betala. Men å andra sidan så köpte jag inte ridbyxor så himla ofta (när jag var aktiv ryttare). Men 3000 kronor skulle nog ändå vara någon form av magisk gräns. Över den summan tycker jag att det är gränslöst dyrt. Och inte värt det heller.

    Svara
  12. jannike

    Jag lägger helst så lite som möjligt men trivs bäst i pikeur så då hamnar jag på mellan 1300-2000kr. Köper ett par varje till vartannat år.

    Svara
  13. CeciliaL

    Vad är det för ridbyxor som kostar över 3000 pix då? Nu är jag nyfiken! Jag skulle väldigt gärna vilja ha ett par sådana där ursnygga Equiline men tycker de är för dyra (och då menar jag för dyra punkt, inte för dyra att ha till vardags) så min gräns går nog vid Pikeurs prisklass.

    Svara
      • CeciliaL

        Nä, de ser inte så märkvärdiga ut. Och är 93% polyester. Inget för mig!

        Svara
        • Birgitta

          Jag vill förutom att se ”snygg” (och hel och ren) ut i stallet även kunna känna mig avslappnad och att det inte är hela världen om det blir en reva i stalljackan, ridbyxorna eller täcket.

          Och saker blir ju lättare ”förstörda” i stallmiljö än hemma/ på jobbet.

          För mig skulle det kännas tusen gånger mer retligt att få en reva på…säg en 3000-kronors jacka i stallet än en mer eller mindre lika snygg och passande dito för 500 spänn. Och jag hade tveklöst slängt en billig jacka med en reva i stället för att hålla på att lappa och laga som en del gör med dyrare grejer- ”hellre billigt och helt än dyrt och lagat” liksom samtidigt som jag kan förstå att de som tex har köpt ett 2000-kronors täcke vill försöka laga det.

          Skulle något av mina 200-500-kronors täcken gå sönder hade jag mer eller mindre bara ryckt på axlarna och kastat direkt tänkandes att det var så billigt i inköp (att mina täcken sedan vägrar att gå sönder är en annan historia….).

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>