Kusinen från landet

Måste berätta om en lite kul grej som hände i lördags på tävlingen:

När de 5 första ekipagen hade anlänt till tävlingen kunde jag konstatera att det på parkeringen stod EN transport (MIN) och FYRA lastbilar 🙂 !

Får i alla fall mig onekligen att fundera….(detta var för övrigt en regional tävling).

28 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Utvecklingen av sporten när det är så vanligt att man åker och tävlar med EN häst i lastbilar som kostar runt en halv miljon…

      Och när det inte ens handlar om elitnivå.

      Svara
      • CeciliaL

        Det kanske var elitryttare med unghast? Jag drommer on en liten lastbil sjalv… Och ar verkligen, som du vet, inte nagonstans i narheten av ’elit’.

        Svara
        • Birgitta

          Nej, det var inga elitryttare och lägsta klass var MSV B:2 vilket hästen måste vara 6 år för att få starta.

          Jag DRÖMMER också om en lastbil men skulle aldrig köpa en ens begagnad för säg….300.000- det är på tok för mycket pengar för mig. Dessutom har jag en extremt lättlastad häst så jag behöver verkligen inte en lastbil- hade bara varit ”kul” att ha:) !

          Svara
          • CeciliaL

            Jag vill ha en lastbil for att det ar sa mycket sakrare pa vagarna an att dra en transport (har varit med om att fa ’snaking’ – det skulle inte kunna handa med en lastbil!) plus att det ger mycket hogre ak-comfort for hasten – och som distansryttare aker man ganska langa strackor da fa tavlingar ar lokala (och de som ar valdigt lokala hjalper man till pa/organiserar, snarare an tavla sjalv). Skulle helt klart kunna tanka mig att lagga £20K-£25K pa en bra liten 2hastars lastbil (i storlek som Ninas). Kanns inte alls som bara ’kul att ha’.

      • Linnea

        Om lastbilen kostar runt en halv miljon så förutsätter jag att det är en liten hästbuss, dvs tvåhästars, som du refererar till? Har man bara B-kort går det inte att lasta mer än en häst i en sådan buss så jag förstår inte vad du är så förvånad över när du skriver ”tävlar med EN häst”?

        Varför måste man vara på elitnivå för att lägga pengar på sporten? Har man råd och tycker om att spendera pengar på sin sport så kan man väl göra det oavsett nivå?

        Ridsporten är, har alltid varit och kommer alltid vara en materialsport och därmed i förlängningen orättvis (om man väljer att se det så, själv orkar jag inte bry mig en sekund över vad andra gör eller har). Så du kommer alltid ha ämnen till din blogg. Det finns alltid något att fundera över när det gäller ”vad kan det ha kostat”, ”varför lägger de så mycket pengar på en hästbuss”. ”hur kan de betala så mycket för en ridjacka” osv.

        Och nej. Jag var inte på tävlingen. Och nej. Jag har ingen hästbuss. Bara ett vanligt hästsläp.

        Svara
        • Birgitta

          Det är DU som lägger en värdering i inlägget, jag skiter ärligt talat i vad folks fordon har kostat men gör bara reflektionen att det numera är ganska vanligt med små lastbilar.

          När jag började tävla var det mycket ovanligt med små lastbilar och ganska ovanligt med tvåaxlade släp. Nästan alla hade enkelaxlade släp då- nu ser man dom nästan aldrig.

          Att ridsporten alltid har varit en materialsport är nog sant men jag tycker det märks tydligare idag.

          Tack och lov rider man inte bättre med varken dyrare kläder eller lastbil men nu var det inte det inlägget handlade om.

          Svara
          • Linnea

            Så vinkeln på inlägget var alltså ”det har blivit vanligare med små lastbilar”? Jo, det har det ju blivit. Det kan nog alla konstatera som varit på en tävlingsplats.

          • Birgitta

            Exakt! Och alltså även på regional nivå och bland ”hobbyryttare”.

            Såg lite lustigt ut med mitt ensamma släp tyckte jag…det kom dock fler senare.

            Sidospår: säljs det ens enkelaxlade släp idag 🙂 ?

  1. Birgitta

    Själv åker jag mycket sällan längre än 1 timme till tävling och det är inte ovanligt med bara 4-5
    mil till en tävlingsplats.

    Tar 25 minuter till Olof.

    Så nej, lastbil behövs inte ur den aspekten.

    Svara
  2. Caroline och unghästen Stina

    Om jag hade haft råd hade jag också köpt en lastbil. Precis som jag hade köpt en ö i skärgården och en till häst… Jag undrar mest var folk får alla pengar ifrån? Hur lever man i övrigt om det inte är några problem att spendera en halv miljon på en bil? Är man ”rik hela vägen”, eller betyder det så mycket att ha ett bekvämt åk åt hästen att man belånar sig eller lever på existensminimum i andra delar av livet? Tycker din reflektion är helt rimlig 🙂

    Svara
  3. Mia

    Man kan nog konstatera att det skett en rasande utveckling just när de gäller hästsläp, och JAG funderar i mitt stilla sinne var alla människor får sina pengar ifrån. Hästlastbilar(små eller stora) är definitivt inte billiga.

    Svara
    • Birgitta

      Ja som sagt handlade inte inlägget om just kostnaden för släp/lastbilar men jag tycker inte att det är alls konstigt om man funderar över hur andra har råd med tex ett fordon för en halv mille.

      Tydligen störs vissa av att jag ofta (?) reflekterar över pengar och kostnader men för mig är det inte konstigt eftersom det är en så stor del av i alla fall min egen hästhållning.

      Jag lägger många tusenlappar på hästen varje månad och skulle lägga lite fler om jag var rikare.

      Jag tycker inte det är tabu att prata om pengar eller fundera över hur andra har råd med XX…..varför skulle det vara det?

      Svara
  4. JohannaB

    En ny Volvo kostar 300 000 och de flesta andra nya bilarna också däromkring?
    Och det har ju ”vanligt folk” råd med så varför inte en hästbuss?
    För den delen kostar ju ett vanligt nytt hästsläp upp mot 100 000 kronor med och det är vi ju många normala vanliga människor som har? 🙂 Är det något du också brukar fundera kring?

    Svara
    • Birgitta

      1. En lastbil kostar runt 600.000- alltså det DUBBLA mot en ny bil.

      2. Jag känner få hästmänniskor som äger en ny bil.

      3. En bil används typ 20 gånger mer ofta än en lastbil. Bilen kanske körs 3 gånger om dagen- lastbilen en gång i veckan.

      4. Man har långt mer nytta av en bil än en lastbil.

      5. Det är mycket vanligare och tveklöst lättare att hitta och köpa ett begagnat släp än en lastbil.

      6. Du kan få ett jättefint begagnat släp för 50.000- en dito lastbil gissar jag kostar runt 300.000 (i samma skick).

      7. Nej, jag funderar inte över folks släpinköp på samma sätt som lastbilsinköp då ett släp- enligt ovan ”spelar i en helt annan division” kostnadsmässigt.

      Svara
      • JohannaB

        Så hur folk köper hus eller gårdar funderar du också kring? Det är summan som det kostar som gör dig intresserad?

        Svara
        • Birgitta

          Jag tror inte att jag funderar över hur folk köper hus eller gårdar mer än någon annan faktiskt. Du får det att låta som att jag är helt besatt av folks ekonomi??!?

          Om man diskuterar att någon har köpt ett hus eller en gård tycker jag inte att det är det minsta konstigt att man i DET sammanhanget diskuterar PRISET bland många andra saker men jag går liksom inte runt och intervjuar folk kring vad deras bostäder har kostat eller sitter hemma på min kammare och funderar.

          Förstår inte riktigt vad du är ute efter faktiskt eller hur hus och gårdar kom in i denna diskussion?

          Svara
        • Frida

          Fast jag måste erkänna här att ja, jag funderar kring vad hus, gårdar, hästar osv kostat. Helt enkelt för att jag är intresserad, om jag vill köpa en dressyrhäst så kan det vara intressant att veta vad andra gett för sina hästar och samma sak med t ex ett hus. Det är intressant, inte för att döma någon eller ha åsikter om hur mycket pengar folk lägger på saker men självklart är det intressant. Intresserar mig också för hur folk får ihop dessa summor då jag aldrig varit i närheten av det. Men jag vet ju också att det är känsligt för många, av någon anledning är det mer känsligt för de som har mycket pengar än de som inte har det. Och man måste så klart respektera om alla inte vill berätta allt och kanske heller inget jag går runt och frågar folk hur som helst men det är intressant att diskutera på en blogg eller liknande. Själv är jag nog rätt öppen med vad jag betalat för saker och vad jag tjänar, ser inte att någon skulle tjäna på att det ska vara så stort ”hysch hysch” kring sådant men var och måste så klar välja själv.

          Svara
          • Birgitta

            Håller HELT med dig!

            Har aldrig förstått hysch-hyschet kring pengar och har för egen del inga problem med att berätta vad saker kostat- skulle känna mig urlöjlig om jag på någon fråga kring det vägrade att svara. Varför liksom?

            Att jag skriver (för) mycket om pengarelaterade saker på bloggen enligt en del beror också på att jag tar upp sådant som jag inspireras av i vardagen, via tv och media och pengar ÄR involverade i mycket, ffa i vår på många vis dyra hobby/ livsstil.

            Nåväl…det är ju tur att jag får skriva om vad jag vill på MIN egen blogg- det kan inte falla alla i smaken.

            Och som jag nämnde; jag tror inte att jag är mer ”pengafixerad” än någon annan eller funderar mer över ANDRAS ekonomi men jag är måhända mer öppen med mina åsikter kring pengar och ekonomi.

  5. Frida

    Bara att konstatera att fler har råd, tar sig råd eller prioriterar saker som t ex lastbil idag än förr. När jag började hade vi ett enkelaxlat Kylingekärra. De flesta hade ngt liknande och höjden av lyx var ett boggiesläp av märket Boj. Man kunde vinna med en vanlig häst om man red noggrannt och de flesta hade ärvda kavajer, stövlar och sammetshjälm. Tiderna förändras. Men jag undrar också var alla får sina pengar ifrån? Antar att de tjänar betydligt mer än jag eller har pengar från annat håll typ arv. Egentligen bryr jag mig inte så mkt om vad folk lägger pengar på eller vad saker kostat men jag är lite oroad över utvecklingen. Ridning har alltid varit en folksport i Sverige och inte lyx för de rika som i många andra länder och jag ser helst att det förblir så. Skulle tycka att det var väldigt tråkigt om det bara skulle hänga på pengar. Visst har ridning aldrig varit billigt och långt ifrån alla kan men det har ändå varit mer ”för alla” än vad det är nu.

    Svara
  6. LenaB

    Min reflektion är nog den samma som din Birgitta. Det är väldigt mkt vanligare idag att man har lastbil, fast man bara har en häst, och inte rider på elitnivå (dvs inte har sponsorer eller åker runt i hela Europa, utan bara kör till närmsta tävling). Dessutom är det inte alls ovanligt att ”vanliga” ryttare har stora hästbussar som ligger på flera miljoner i inköp. Jag är inte ett smack intresserad av folks ekonomi faktiskt, är väl bara att gratulera om de har råd med sådana investeringar. Men visst kan man förundras lite trots att vi alla vet att detta är en materialsport…

    Svara
  7. Minstral

    Är väl en milsvid skillnad att investera i boende eller färdmedel man måste ha för att komma till jobbet (bil) än att som hobbyryttare investera i en lastbil? Speciellt i boende då man inte på samma sätt gör en förlustaffär. Vi lägger pengar på gården och har även byggt ridhus, men det ser vi ju som en investering och kan också få tillbaka pengarna. Förstår inte hur man kan jämföra ens? Jag förstår att man investerar i en lastbil om man har ridningen mer som hobby eller naturligtvis om man är stenrik, men hur har alla blivit så stenrika helt plötsligt, det är jag också väldigt nyfiken på och precis som andra förundras en del.

    Svara
    • Birgitta

      Håller med att det inte går att jämföra.

      Ett hus/ gård/ köpt boende kan man oftast göra en vinst på- det är stört omöjligt om man köper en ny bil eller en lastbil.

      Att man lägger pengar på en bra bil framför en åklåda till hästen har jag mycket lättare att förstå då det dels kan handla om den egna säkerheten vid en eventuell olycka och dels att man vill känna att man är mer eller mindre garanterad att komma från punkt A till B utan problem. Dessutom används bilen oftare och om man är en familj av fler personer.

      Att lägga flera hundra tusen på en lastbil i tex mitt fall hade liksom inte känts försvarbart, framför allt då jag i så fall hade fått ta ett lån för att kunna köpa den.

      Men som svar på hur ”gemene man” oftare idag än förr har/ tar sig råd att köpa tex en lastbil tror jag alla dessa låneinstitut är ”skyldiga”.

      Man behöver ju bara titta 5 minuter på en reklampaus i något program för att översköljas av budskapet ”låna, låna, låna” (eller spela, spela, spela).

      Så folk handlar för lånade pengar i stor utsträckning tror jag.

      Svara
      • JohannaB

        Fast är det så att man kör mindre med bil än med bil plus släp (eller lastbil då)?
        Jag kör i snitt 12 mil per vecka med bil och 14 mil i veckan med bil och släp för träning, plus för tävling då?
        Jag tycker inte alls det är märkligt med B-kortsbussar, ser massor som har dem och det ser superpraktiskt och enkelt ut och jag tycker det är lika självklart att man kan lägga flera hundra tusen på dem som på en bil?

        Svara
        • Birgitta

          Jag är ganska säker på att merparten av Sveriges ryttare kör långt mer med bil än med släp eller lastbil.

          Kör man till jobbet varje dag torde man LÄTT komma upp i mycket mer bil än ”släp”körning så vida man inte bor i Norrland som du och har väldigt långt till sina träningar och tävlingar.

          För att ta mig själv som exempel så har jag ungefär 2 mil till jobbet och kör dit i snitt 4 dagar i veckan: 2x2x4= 16 mils körning ENBART till och från jobbet. Sedan kör jag bil ”överallt”- 2 gånger om dagen till stallet tex, när jag ska handla, hälsa på folk osv osv. Så för min del blir det LÄTT 25 mil i veckan trots att jag har nära till allt.

          Till Olof har jag 2,5 mil= 5 mil i veckan med släpet. Åker jag och tävlar samma vecka kör jag väl i snitt 6 mil enkel resa= 12 mil för tävling och 5 för träning= jag kommer ändå inte upp i de 25 milen jag kör utan häst.

          Och nu finns det ju inget rätt eller fel i denna diskussion men för MIG är det fortfarande långt märkligare om man som hobbyryttare och ägare till en häst skulle köpa en ny lastbil för 600.000 än en ny bil för 300.000, inte bara för att det förstnämnda fordonet är dubbelt så dyrt utan för att det alltså i min värld används hälften så mycket eller nåt.

          För övrigt är jag av åsikten att det är vansinne att köpa en ny bil öht då det nog inte finns något man förlorar lika mycket på bara genom att köra ut bilen från affären men det är en annan historia.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>