Livet på landet

Ja, det är tydligen inte lätt att uthärda allt på landsbygden….

Jag har ju själv reagerat på hur vissa husägare inte så jättelångt från vår anläggning verkar väldigt anti hästar och för mig är det en gåta att man köper ett hus i en bygd med flera ridhus och många stall om man störs så av dessa djur?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    För tjugotalet år sedan var jag aktiv i en förening som höll till på en stor gård med 40 boxar (inackorderingar), två ridhus och stor utebana, stor tränings- och tävlingsverksamhet. På gården fanns ett antal boningshus som hyrdes ut. Vid det här tillfället valde gården att stycka av och sälja ett av boningshuset. Det låg intill stora utebanan, med gaveln mot logen och ridhuset ca 100 meter bort. De som valde att köpa huset hade en hel flock hundar typ draghundar och gillade inte hästar särskilt. Dessutom skaffade de sällskapsgrisar som de placerade i en inhägnad i sin trädgård, mot stora tävlingsbanan. Dessa kom på plats några dagar innan klubben skulle ha sin stora tredagars nationella dressyrtävling på just den utebanan. Flera personer från klubb/tävlingsledning försökte hitta en lösning där grisarna inte var precis intill banan under tävlingarna, men icke. Det blev en rätt tumultartad tävling och klubbens rykte som tävlingsarrangörer blev rätt rejält naggat i kanten… Jag skulle själv starta alla tre dagarna, men efter att inte ha tagit mig förbi X alls på fredagen strök jag mig resten av helgen. Jag undrar fortfarande hur man kan välja att köpa ett hus som ligger mitt på en stor hästgård och tro att det inte kommer påverka på något sätt?

    Svara
    • Birgitta

      Usch vilken trist berättelse som illustrerar precis det jag menar.

      Och konflikterna fortsatte säkert…

      Låter som att man borde ha skrivit in några klausuler i köpekontraktet om man vill ha sin anläggning i lugn och ro?

      Svara
  2. CeciliaL

    Jag har fatt klagomal fran fotgangare nar jag har hyrt stall med hage som hade en ’public footpath’ genom sig. Klagomalen rorde att det var ”aggressiva hastar” i hagen – detta var alltsa min lilla 152 cm oerhort sallskapliga arabvalack som givetvis traskade fram till folk som gick genom hagen for att saga HEJ och bli klappad osv, men val skramde slag pa de som var radda for djur. Jag kan aldrig fatta hur man kan tro att en hage ute pa landet INTE ska innehalla nagra betesdjur bara for att det ar en gangstig genom den! Ska bonden/landagare alltsa inte fa beta hagen om ifall att nagon som vill promenera dar skulle vara hast/ko/whatever-radd?? Da ska man val isafall se till att promenera i parker i stan, sa man slipper stota pa nagra som helst kreatur!!!

    Svara
    • Birgitta

      Håller med dig men tycker det låter lite konstigt med en gångstig genom hagen?

      Skulle själv absolut inte vilja ha min häst i en sådan just för att det finns så mycket knepiga människor som kan få för sig vad som helst.

      Svara
      • CeciliaL

        Nej, det ar mycket vanligt har i GB dar vi inte har nagon allemansratt. Manga public footpaths gar genom privata agor och har s.k. stiles (eller kissing gates) som man kan klattra over utan att behova oppna grindar osv.

        Svara
  3. Anna-Kajsa

    Birgitta – strängt taget är det ju så att vem som helst har rätt att gå genom hagar här i Sverige. Hagar räknas ju inte som tomtmark utan omfattas av allemansrätten. Det är till och med så att du i vissa fall måste underlätta för fotgängare att kunna passera genom hagen.
    Ett av de värsta exemplen har ”ponnymamman” berättat. Hon äger ju en del mark på en av mälaröarna. När hon red i sin egen skog, på en stig hon själv anlagt, blev hon utskälld av en fotgängare för att hon red på dennes promenadväg. När hon påpekade att det var hon som ägde marken fick hon ett svar i stil med att det inte spelade någon roll, hon störde ändå!

    Svara
  4. Caroline och unghästen Stina

    Ja herregud, detta går att applicera på flera situationer än landet versus djur. I Brofjorden (västkusten) ligger ett jättestort raffinaderi och härav också en del stora fartyg. Folk köper sommarstugor för flera miljoner och försöker sedan lägga ner raffet för att fartygen låter. Folk…

    Svara
  5. Frida

    Tror att många som flyttar från stan till landet har någon slags idyllisk bild, de ser vacker natur, dricka kaffe en härlig sommarmorgon, kossor a´la Bregottreklamen mm. Men de glömmer bort att det luktar, att bonden måste köra gödsel och föra oväsen för att de ska få sin stek till grillen eller mjölk till kaffet osv. Tänker ibland när jag ser sådan filmer eller bilder som ser så naturskönt och vackert ut att i verkligheten skiter kossorna, de drar till irriterande flugor, de står och råmar mitt i natten. För mig är det inget konstigt som är uppvuxen på landsbygden. Däremot skulle jag störas väldigt av alla bilar, stinkande avgaser och folk precis överallt som det är i stan. Därför vill jag hellre bo på landet, jag flyttar inte till stan och sen begär att folk ska sluta köra bilar utanför för det stör och luktar illa.

    Svara
  6. S

    Vår ridklubb ligger i utkanten av stan, på landet kan man säga. Helt nära en tungt trafikerad riksväg och ett industriområde, järnväg, travbana och en flygplats. Det låter förstås en hel del om allt detta. Trots det har klubben fått klagomål från grannar om att utomhuslektionerna stör dem… Fascinerande.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det låter verkligen inte klokt.

      Sedan störs man förvisso olika av olika ljud.

      Jag bodde ju i massor av år i eget hus utmed mkt trafikerad 80-väg och stördes inte en sekund.

      Däremot hade jag aldrig klarat att bo granne med skola, dagis eller kennel tex.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>