Var är vi på väg?

Minns ni att jag nyligen skev om hur jag  reagerade då en tjej filmade en annan tjej som satt på en stegrande häst?

Min starka reaktion härrörde sig säkert DELVIS från att jag sedan tidigare har hört om hur ”folk” numera kan få för sig att filma nästan vad som helst; nedan ett skrämmande exempel som jag läste på Facebook i veckan:

Jag och tre kollegor larmades tillsammans med räddningstjänst och ambulans till Södertälje Hamn med anledning av att en person blivit påkörd av ett tåg.

Det första jag ser när jag kommer fram till olycksplatsen är inte bara den unga personen som svårt skadad sitter fast under tåget. Utan det jag också ser och reagerar mest på är att det i fönstret ovanför står en person och filmar med sin mobiltelefon.

Jag tecknar genom fönstret att han ska sluta filma vilket han faktiskt också gör.

Det jag inte kan förstå, hur mycket jag än försöker, är hur man kan vilja filma en person som precis blivit påkörd av ett pendeltåg? I det här fallet en person som mår så dåligt att denne vill avsluta sitt liv genom att hoppa framför tåget.

Samma sak hände för inte alls längesen när en äldre person segnade ner i centrala Södertälje med ett hjärtstopp. När jag och min kollega kommer fram till platsen så är det en busschaufför som påbörjat hjärt- och lungräddning, vilket räddade livet på personen. Men runt dessa två personer står det flera åskådare varav minst fem stycken filmar allt. Vad är syftet med det?

Jag skulle vilja ställa en fråga till de personer som filmar och det är varför de väljer att filma för dem okända människor som är svårt skadade eller allvarligt sjuka och som väldigt ofta kämpar för sina liv eller i värsta fall redan är döda? Skulle ni vilja att någon vän eller nära anhörig till er filmas när denne kämpar för sitt liv efter exempelvis en bilolycka eller ett sjukdomsfall? Jag tror inte att det finns någon som vill det och jag tycker då att ni som filmar ska ta er en rejäl funderare på om ni verkligen ska plocka upp kameran nästa gång någon kanske tar sina sista andetag framför er.

Visa respekt och medmänsklighet. Vem vet nästa gång kanske det är du som skadas i en olycka och tro mig – det absolut sista du vill då är att bli filmad.

Jag hoppas verkligen att JAG, om jag skulle behöva det får HJÄLP i stället för att bli just förevigad av någons mobiltelefon!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. S

    Håller också med. Det är ju helt sjukt att man kan prioritera att filma före att hjälpa till. Och vad ska man med filmen till? Förstår öht inte hur man kan gå förbi någon som behöver hjälp.

    Svara
  2. Marie

    Jag jobbade tidigare på Öresundstågen, ofta natt och ofta ensam. Vid tre tillfällen blev jag slagen och påhoppad, ingen av passagerarna ingrep eller hjälpte till. Alla gånger var det narkotika eller alkoholpåverkade män som slog mig. Jag är kvinna på 165 och väger 45 kg och blev chockad över folks handfallenhet. Två av gångerna filmade flera passagerare istället för att ingripa. Efter tredje gången sa jag upp mig. Kommer aldrig glömma känslan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>