Adjöss kandar!

Intressant att sååå många ryttare frivilligt går över till att tävla på träns även i de högre klasserna!

Bra tycker jag men man måste ju osökt fråga sig hur vettigt det är att ens rida på kandar?

För om det var BÄTTRE så skulle ju inte så många ryttare numera välja träns?

På den tiden det bara fanns en MSV B-klass som man FICK tävla på träns (vilket jag utnyttjade till fullo på tungfels-Decima) fick jag nästan känslan av att det sågs som något negativt och det var väldigt ovanligt.

Idag hoppas jag att domarna premierar dom som väljer tränset!

23 kommentarer Skriv kommentar

 1. JohannaB

  Hoppas bara att nya nosgrimmeregler med kontroll av densamma kommer med, sett en del fruktansvärt åtdragna snokremmar på framförallt unghästar i år

  Svara
  • Birgitta

   Det hade varit bra och intressant.

   Hade det funnits kontroller på den tiden jag tävlade Decima hade jag utan tvekan ”åkt dit”.

   Bidrog också till att jag sålde henne- kändes inte ok att behöva dra noshrimman så hårt.

   Svara
 2. CeciliaL

  Jag hade inte fattat att folk inte ville ha kandar? Trodde det var liksom the gold standard som folk dromde om, dvs att antligen fa rida pa kandar? Ar det nagot negativt, menar ni?

  Svara
  • Birgitta

   Det negativa är att många hästar inte är ärligt på tygeln med kandar utan knäpper av i nacken alternativt använder ryttaren denna betsling för att bättre/ lättare tvinga ner hästens huvud. Min åsikt.

   Svara
   • CeciliaL

    Men ar ryttarna medvetna om detta, eller tycker de bara att hasten gar fint ’pa tygeln’?

    Svara
    • Birgitta

     De som rider avknäppta hästar är nog inte alltid medvetna tror jag, de som behöver kandaret för att bända ner skallen på hästen är det säkert.

     Svara
 3. Dagge

  Varför vill man/du att domarna premierar de som rider med träns??? Det skall väl vara egalt vilket huvudlag man använder???

  Svara
  • Birgitta

   För att jag tycker att det ska premieras om man kan rida sin häst så enkelt betslad som möjligt och inte behöva två bett i truten på den för att få den att böja på skallen.

   Svara
   • Dagge

    Men? Det måste väl ändå vara prestationen som räknas? Båda huvudlagen är ju godkända. Och ett tränsbett i fel händer kan vara bra mycket värre än ett kandar i rätt händer.

    Så konstigt tänkt tycker jag 😀 .

    Svara
    • Birgitta

     Tja…jag tycker man skulle få tävla på hack också om man ville.

     Bara för att något är godkänt behöver det inte vara särskilt bra.

     Undrar hur det hade sett ut om sporrar förbjöds….

     Svara
     • Dagge

      Det handlar ju inte om vad som BORDE vara godkänt 😀 . Jag har väl inte sagt att något är bra bara för att det ÄR godkänt. Men inte sjutton skall en ritt premieras olika beroende på vilken godkänd utrustning man använder???

 4. Birgitta

  Näää…du har rätt så klart 🙂 .

  Frågan är bara om man som domare påverkas undermedvetet utifrån rådande norm?

  Svara
  • Dagge

   Tänkte väl det :-p

   Ja det är ju svårt att veta vad som påverkar domarna … man får hoppas att de bedömer ritten utifrån prestation och inte utifrån vilken utrustning som används (”Ojoj ett hippt PS-träns med anatomiskt nackstycke … då blir det en sjua istället för en sexa” 😀 )

   Svara
 5. LenaB

  Jag tror nog att domarna påverkas av både det ena o det andra – helt omedvetet….

  Svara
  • Birgitta

   Ja, jag har alltid hävdat att man inte alltid är medveten om hur mycket man påverkas av allt möjligt.

   Så klart tror jag att tex domare har alla ambitioner att vara 100 % objektiva men det undermedvetna styr man inte över…

   Svara
 6. Ann

  Haha, den var bra Dagge!

  Självklart ska domarna döma lika oavsett vilket tillåtet huvudlag man använder. Annars kan man ju tänka tvärt om; hästen går inte fram på bettet tillräckligt ärligt, alternativt kan inte vara utan nosgrimma, för att KUNNA ridas på kandar. Båda ska ju i de bästa av världar funka liksom.

  Domarna ska ju vara tillräckligt kunniga att bedöma formen oavsett huvudlag. Dvs om hästen är i ärlig eftergift. Och i något högre klasser tror jag iaf domarna absolut är det.

  Jag rider på kandar på tävling på de hästar jag har nu. T ex häst nr 2 skulle funka på träns i 99 % av ritten, men ibland tänder han till på ett ganska jobbigt sätt, och t ex uppridningen på medellinjen i slutet i helgen fick jag faktiskt nödbromsa halandes lätt desperat i stången. Det straffade sig givetvis med en 5a trots att det var spikrakt. Olydig häst accepteras inte. Fast jag var mest glad jag inte galopperade in i famnen på domare C! 😀

  Svara
 7. Lina

  Fast en tillräckligt skicklig ryttare med en välriden häst, ska inte ha problem att rida på kandar och framförallt inte ha det för att dra ner hästen på tygeln. Jag tycker att det är helt rätt att det inte får förekomma i lätta klasser, men i svår klass bör man kunna rida på både och.

  En häst som har munproblem har oftast även något annat bakomliggande problem så länge det inte är en skada som uppkommit anser jag.

  Svara
 8. Sandra AW

  Fram för vanligt träns! Funkar det inte med träns blir det nog inte lättare med kandar… man vill ju ha en harmonisk häst som trivs med utrustningen.

  Svara
  • Ann

   Det du har rätt i är att det ska vara »en harmonisk häst som trivs med utrustningen«. I övrigt tycker jag det är en ganska okunnig och ogenomtänkt kommentar. Klart det finns hästar som trivs lika bra på kandar som träns. Eller de som trivs bättre med mer i munnen än en tunn grej mot tungan/lanerna. Av de hästar jag haft har nästan samtliga tyckt att VAD jag än stoppar in i munnen på dem är det lika ok (det har dock inte varit någon ytterlighet av betsling). En hade problem med betten, men där var det lika illa vad jag än stoppade in.

   Kandaret ger en möjlighet att inverka på lite olika vis med stång och bridong. Och vid olika tillfällen. Finstämd ridning helt enkelt.

   Därmed inte sagt att träns är dåligt. Pratar man i nivåer från S:t Georges och uppåt (som i princip är det nya att man får välja) så ska båda funka. Och sen väljer man det man får lite extra bra känsla på, förhoppningvis med vad hästen trivs bäst på som utgångspunkt.

   Svara
   • Sandra AW

    Jag har inte sagt att jag är kunnig, 14 år ung! Jag hade valt att rida på träns i Msv klasserna som jag ser det idag som också Birgitta nämner. Man ser tyvärr ofta gapande hästar i dessa klasser.

    Svara
    • Ann

     Sorry Sandra! Hade ingen aning om att du var bara 14. Då rider du kanske ponny fortfarande? Hur som helst kommer du säkert med åren upptäcka vad jag skriver. En del hästar gillar ditt, en del datt, en del allt (en del tyvärr inget). 🙂

     Svara
     • Sandra AW

      Japp jag rider ponny. Jag har haft storhäst också som jag utbildat upp till La och nu sålt. Jag är övertygad om att jag aldrig kommer kunna allt om hästar det är ju själva tjusningen. När kandar krävs så får man rida med det helt enkelt.

 9. Frida

  Jag tycker denna regel är det bästa Svrf kommit på nånsin! Bra för de som har hästar som inte funkar på kandar , bra för att främja god ridning och bra för hästarnas välmående. Visst funkar många hästar bra på kandar men har sett för många som sätter på kandaret och drar åt nosgrimman för hårt för att dölja problemet bara för att kunna rida de klasserna man vill. Tror också att detta kan minska statusgrejen med att rida på kandar, det har ju liksom varit ett mått på hur duktig man, när det är dags för kandar har man kommit ett snäpp upp. Jag kommer välja bort det och rida på träns i framtiden.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>