Och hur sätter ni på dessa?

Nyligen diskuterade vi ju åt vilket håll nosremmen ska spännas (änden neråt eller uppåt) och idag undrar jag hur ni anser att dessa benskydd ska sitta?

strykkappa

Ska resår-flärparna (till höger på bilden ovan) peka bakåt eller är det ”skyddet” utanpå (till vänster på bilden ovan)  som ska göra det?

fel

Håller ni med om att detta är fel och att detta….

rätt

…är rätt?

Jag personligen gör det men har sett många som gör tvärtom mot bilderna.

18 kommentarer Skriv kommentar

 1. Nina B

  Alltid yttersta flärpen bakåt för att minimera risken för att den fastnar i något utstickande.
  På många bakstrykkappor blir det dock tokigt om man gör så, för då hamnar ”skålen” som ska skydda kotan fel och då får man välja! 😉

  Svara
  • Minstral

   Varför tror du att det blir fel när där är en skål? Kan inte vara så att det automatiskt blir rätt då

   Svara
 2. Minstral

  Här finns faktiskt ett rätt och det är som på bilden, man ska aldrig spänna över senorna, skyddsflärpen är bara till för att skydda kardborren. Därför man lindar bakåt också. Så yttersta flärpen kan man egentligen skita i för den har ingen funktion för själva skyddet. Men den ska självklart vara framåt. Säger det igen, aldrig, aldrig, aldrig spänna den innersta flärpen framåt för då drar det i senorna. Ser många som gör det och av svaren här verkar det vanligt, men det finns faktiskt ett rätt här.

  Svara
 3. Prick

  Spänner alltid bakåt för att inte få belastningen på senan. Varför ska man göra på annat sätt? Med dessa skydd hamnar nästa del framåt. Finns väl inga skydd man spänner om senorna? Hur resonerar man om man lägger skydden så?

  Svara
  • Minstral

   Förstår inte heller hur man resonerar om man spänner över senorna? Man kan ju bara titta hur det ser ut på skydd med skål runt kotan, varför göra annorlunda på dessa skydd. Man ska vara rädd om hästens senor, minsta feltryck eller belastning kan ställa till det. Spänner man med yttersta bakåt får man nog läsa på lite om hästens anatomi.

   Svara
 4. Elizabeth

  Men varifrån har rädslan att spänna över senor kommit ifrån? Skydden i exemplet är vadderade och översta flätorna ska vara bakåt. Både för att låsa men också för stöd för senorna. Det uppgavs också att man alltid lindar bakåt för att inte ge tryck på senan. Det är fel. Man lindar bakåt för om lindan lossnar ska den ”kastas” utåt. För att minimera att hästen trampar på den.
  Dessutom bör man vid hård ansträngning använda skydd som är vadderade alt linda korrekt med padd för att stödja senorna.
  oaktat disciplin. Titta gärna på höghastighetsvideor på hästen under träning

  Svara
  • Minstral

   Nej det är faktiskt inte därför man lindar bakåt, men det blir en positiv effekt av det.

   Svara
 5. CeciliaL

  Tycker flarparna ska ga bakat och den over biten som bara skyddar flarparna (och som ju inte finns pa alla skydd) ska ga framat.

  Svara
 6. Frida

  Sista bilden är rätt för mig, av samma anledning som många redan skrivit att resåren inte ska dras över senorna.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>