Vad som KAN hända med strykkappor

Det blev väldigt intressanta diskussioner kring åt vilket håll man ska sätta på strykkappsremmarna igår, både här på bloggen och på Facebook.

En del varnade för senskador och åsiktsvågorna gick höga.

Jag låter det för egen del vara osagt om man kan orsaka just en senskada med felaktigt påsatta strykkappor men tänkte delge er vad som nyligen hände mig eller rättare sagt min stackars häst:

Jag hade ridit på morgonen innan hagutsläpp och eftersom Vicke blev svettig spolade jag av honom.

Eftersom han skulle ha både bootsen och strykkapporna på sig även i hagen tog jag aldrig av dom när jag satte igång duschen men jag försökte att inte blöta ner skydden.

Efteråt släppte jag ut Vicke i hagen, tog in honom efter 6-7 timmar, tog av skydden och märkte inget.

Men nästa dag?!?!?!?!

Båda frambenen var MYCKET tjocka och ömma och jag kan inte tro annat än att det var de blöta skydden som orsakade detta trots att jag inte drar åt resår-flärparna särskilt hårt.

Men det har räckt för att orsaka svullnad och smärta- den saken stod klar.

Det ska sägas att Vicke har haft dessa skydd dagligen i säkert ett halvår, både vid ridning och i hagen men då har jag alltså inte ”vattnat” dom och sedan låtit honom stå med dom på sig.

Jag fick verkligen dåligt samvete och Vicke kom undan med blotta förskräckelsen kan man säga; han var svullen i benen i 2-3 dagar men inget mer än så.

Men jag kommer aldrig någonsin att slarva på detta viset- det är en sak som är säker!

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Har jag varit med om på travet, alltså tjocka ben pga att någon lagt vaddstycket så det tryckt mot senan. Jag är väldigt försiktig med hästens senor, därför jag aldrig skulle ta risken att tex spänna resår på fel håll, är ingen jätterisk, men dumt att ta den tycker jag. Andra gör såklart som de vill 🙂

  Svara
 2. JohannaB

  Fast det beror väl mest troligt (svullnaden) på att han fick stå med våtvarmt omslag så länge att huden reagerade? För visst var det huden som svällde? Inga sensvullnader?

  Svara
  • Birgitta

   Tja inte vet jag exakt vad som svällde mest/ främst eftersom skenorna var jämntjocka men hästen hade klart ont hur som helst och reagerade ganska kraftigt vid beröring. Det har jag aldrig varit med om när man lägger vanliga våtvarma omslag.

   Svara
   • CeciliaL

    Exakt det har jag erfarit några ggr med känslig häst som hade neoprenskydd, på distansritt då skydden både är blöta och sitter på länge – neopren liksom ”bränner” husen, det är välkänt. Fick byta mot ludd-fodrade skydd och det löste problemet. Inga senskador inblandade i detta, skydden var inte för hårt spända eller åt fel håll och svullnaden går ner på ett par dagar. Vickes åkomma låter exakt som detta.

    Svara
    • JohannaB

     Det stämmer bra med hudömheten med, man nästan blistrar huden (och på känsliga hästar kan den ibland till och med flaga).

     Svara
     • Birgitta

      Ja det var så jag benämnde det när jag skulle förklara för andra vad jag gjort: ”ofrivillig blistring”.

     • CeciliaL

      Ja, min flagade! Huuu, ajajaj, han var INTE glad! Slutade helt med neoprenskydd efter det, pa denna hast. Och ar mycket forsiktig med andra, men har inte haft nagon fullt sa kanslig sen dess. Fast jag undviker skydd pa distansritter i mojligaste man.

 3. Prick

  Moderna terrängskydd är vattenavvisande och ventilerade just för att undvika det du beskriver. I terrängmomentet i ft finns alltid minst ett vattenhinder som blöter ner benen och då blir det extra viktigt att benen inte blir både blöta och varma.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>