Spara på eget- knappast!

I detta inlägg tar ponnymamman upp ett ämne som jag har avhandlat flera gånger tidigare; det faktum att vissa tror att man sparar pengar genom att ha eget stall medan jag och en del andra som är insatta hävdar att så mycket sällan är fallet.

Jag blir ibland nästan chockad faktiskt över hur en del stallägare kan upplåta stallplatser för inga pengar alls (typ runt 1500:–/ månad inklusive foder och strö) och jag hävdar med en dåres envishet att det INTE går att ha hästen hemma mycket billigare än så.

Inte om man räknar in ALLT- och det är ju det hästägare sällan gör när de tycker att stallhyran är för dyr.

Inte bara glömmer de att det säkerligen finns någon på anläggningen som mer eller mindre jobbar gratis med diverse underhåll och skötsel av allt utan de tänker inte heller på allt som man faktiskt behöver för att driva runt ett stall.

Varken el, vatten, hagmaterial, skottkärror eller en miljon andra saker är gratis och allt går ju faktiskt sönder förr eller senare och måste ersättas = inget som den enskilde inackorderade oftast betalar.

Jag minns att jag räknade väldigt löst på vad det skulle kosta mig att ha hästen hemma om jag köpte egen gård och det blev som sagt inte ett dugg billigare men däremot låååångt mer tidskrävande.

För ”någon” (läs jag) måste ju se till att gödselstacken töms, foder beställs och hämtas, hagar lagas, snö skottas bort på vintern, allt som går sönder ersätts osv.

För egen del hade jag inte tyckt att det var ”lönt” att ha eget stall utan i alla fall en egen vettig ridbana och har man en sådan; tja, då tillkommer ännu mer arbete och utgifter för man måste rimligtvis ha någon form av fordon för att sköta underlaget ordentligt.

Och har man en stor häst som äter något kilo kraftfoder och i vart fall 10-15 kilo ensilage/ hö om dagen så blir det snabbt pengar av det hela.

Att det sedan finns andra vinster med ett eget stall är jag fullständigt övertygad om men just ”penga-besparingen” ställer jag mig som sagt extremt tveksam till- generellt.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Ja, det är extremt mycket kostnader som nog är lätt att blunda för om man själv inte behöver betala dem… Vi har ju rätt bra med mark till vår gård, men ville ha ytterligare lite till. Vi betalar alltså 6000 kr/år och hektar i arrende för betesmarken. Då var den inte insådd och inte stängslad, så det har vi också bekostat, = en engångskostnad på ca 20 tkr. Vem som helst kan ju lätt räkna ut att det hade varit billigare att köpa hö till hästarna hela sommaren istället… men vi ser så mycket andra fördelar med att låta hästarna äta gräs så lång tid som möjligt på året. Det är ju det deras matsmältningssystem är gjort för. Dessutom mår de bra av att gå ute och röra på sig över lite större områden. Tömning av gödselstack är en annan kostnad som det är lätt att ”glömma” när man inte betalar den själv. Jag får rysningar när jag ser folk som har halm och kör ut kärra efter kärra med ren halm på stacken, ren pengaförstöring i mina ögon! Vi har ju torv/spånpellets och gödselstacken som är dimensionerad för 6 månader räcker lätt i två år. Dessutom ger den mig fin gödsel till trädgården 🙂 En del investeringar har man ju igen som värdeökning på gården – vårt stallbygge höjde värderingen ganska exakt med vad den kostat. Ridbanan däremot bedömdes bara höja värdet på gården med en tredjedel av vad den kostat – men för oss är den ovärderlig. Sen är det ju så att det går att ha fler hästar när man har eget, utan att kostnaden höjs alltför mycket. Vi skulle antagligen bara ha varsin häst om vi stått inackorderade. Så jag håller med – ekonomiskt är det ingen större vinst med eget. Livskvalitetsmässigt tycker jag det är en jättestor vinst. Jag kan ha fler hästar (just nu bara en som jag rider, men inga problem att ha två ridhästar vilket ger mer ridtid), jag lever tillsammans med hästarna, kan ha den hästhållning jag själv tycker är bra, och dessutom skulle ju jag personligen aldrig kunna trivas i en lägenhet. Jag måste ha ett ute!

  Svara
  • Birgitta

   Sedan tror jag det är bäst att se gårdsägandet som en livsstil, precis som att ha häst och då betyder inte kostnader så mycket, inte heller att man lägger ner massor av tid och blir otroligt bunden.

   För utomstående kan det tex säkert te sig märkligt hur jag kan lägga så otroligt många tusenlappar per år på min häst men jag reflekterar knappt över det; det är som sagt en livsstil.

   Och för de som har gård spelar det säkert inte så jättestor roll att de tex ofta är otroligt bundna och att varje liten resa kan bli ett ganska stort projekt.

   Svara
 2. LenaB

  Jag har ju provat några olika varianter under alla mina år som hästägare: eget stall hemma, inackorderad, hyrt stall, stall med mkt service, stall där man sköter allt själva…
  Och ska jag summera detta på ngt vis så är det väl att hur man än väljer så är och förblir det kostsamt och tidskrävande att ha häst. Ju mer ”egen” du är desto mer tid och pengar får du vara beredd att lägga på det. Har du eget stall så går det däremot att ha fler hästar för mindre pengar/häst än om du skulle ha inackorderat. Har du hästen inackorderad så är man mindre bunden ju mer service man har (och betalar för) och tvärt om.
  Sen finns det ju många andra mervärden med att ha häst hemma men om man bara ska räkna det ekonomiska så tror jag att många har en något naiv syn på hur enkelt och billigt det är att ”bara” ha hästarna hemma…

  Svara
 3. Birgitta

  Ett annat intressant fenomen som KAN inträffa om man köper egen gård är att man rider MINDRE än när man hade hästen inackorderad.

  Jag har noterat exakt samma sak med hästägare som börjar jobba med hästar eller går en hästutbildning- de verkar liksom få nog av häst på bortaplan eller så räcker tiden helt enkelt inte till.

  Har man hästen i ett full-servicestall är det lättare att orka rida och man vill kanske också på ett annat sätt ”ha valuta för stallhyran” medan det är lättare att strunta i ridningen hemma om man dels är för trött efter att först ha gjort en massa stallsysslor och dels kanske måste köra iväg hästen till ridhus/ ridbana eller har en bit att skritta dit.

  Hemma finns inte heller den ”sociala kontroll” som gör att man ibland tvingar sig att motionera hästen fast man egentligen varken har lust eller ork.

  Så man har oftast råd att ha fler hästar med eget ställe men det innebär mycket sällan att man rider MER- det är min erfarenhet.

  Men åter igen finns det andra fördelar, som exempelvis just att man kan ha ett eller flera föl/ unghästar eller ”gamlingar” som bara går i en hage utan att ha så stora kostnader som om de var inackorderade.

  Svara
  • Anna-Kajsa

   Fast har man bara en häst att rida så är ju det en begränsande faktor. För mig är det självklart att jag rider mer när jag har två hästar att rida än när jag har bara en – och så är det nog för de flesta som har mer än en häst i ridbart skick och ålder.

   Svara
   • Birgitta

    Självklart för dig men jag har som sagt sett motsatsen mer än en gång; att man inte hinner/ orkar pga för mycket jobb med annat, bla den egna gården.

    Svara
 4. JohannaB

  Finns ju hur många varianter som helst på temat, jag har hittills alltid fått köpa och köra mitt eget hö oavsett variant av uppstallning och måste faktiskt skotta hemma oavsett om jag har häst eller inte 😉
  Det här ser man nog som man vill se, oavsett om det är bundenhet, frihet, kostnad eller hur billigt det är 😉

  Svara
  • Birgitta

   Där har vi en annan faktor som påverkar, som jag kom att tänka på när jag läste din kommentar eftersom jag vet var du bor (Norrland), Johanna:

   inköpskostnaden för gården!

   Hade jag kunnat köpa en gård i mina trakter till ”Norrlandspriser” (säg runt 2 miljoner) hade jag säkert gjort det om jag hade haft en partner som var med på banan så att säga.

   Men runt Malmö kostar en vettig gård med lite mark och en ridbana snarare 5 miljoner och att bo så dyrt PLUS ha så mycket utgifter för hästhållningen är inte ett alternativ för mig.

   Jag vill kunna mer än bo och ha häst och inte vara livrädd för oförutsedda utgifter som man ju drabbas av på ett helt annat sätt med egen gård.

   Svara
 5. Madeleine

  Det går nog att tjäna pengar på inackorderingar om man är beredd på att fiffla lite med skatt och moms.
  Och skulle så vara fallet så begriper jag anledningen.

  Svara
  • Birgitta

   Jag tror att man i så fall ÄNDÅ måste ha ganska många inackorderingar för att det ska vara värt jobbet och slitaget.

   För om man bara har en handfull inackorderingar för 1500 kronor/ häst så tror jag att utgifterna och jobbet knappt täcks av stallhyrorna.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>