Iskall häst

IMG_3022

Vet inte om ni kan se det för bilden är tagen på långt avstånd men på bortersta långsidan har en staketsektion fallit till marken.

Hästen som är inne på banan lyckades på något vis välta omkull den och det roliga var att den därefter passerade samma ställe flera gånger utan att höja ett ögonbryn åt den förändrade världsbilden.

Jag tänkte för mig själv att det var en jäkla tur att inte Vicke råkade göra något liknande för i HANS ögon hade inte bara staketsektionen utan hela världen rasat- drama drama!

Jag vet ju vilka reaktioner en omkullvält stol utanför ridbanan hemma kan rendera….att mitt annars så snälla djur kan uppbåda sådan energi för att oja sig över en sådan småsak är både fascinerande OCH irriterande.

Minns en tävling där en häst råkade välta en staketsektion som utlöste en domino-effekt så att HELA långsidan ramlade till marken- inte heller detta djur brydde sig det minsta och jag kommer ihåg att jag var väldigt förundrad över den totala avsaknaden av reaktion där också 🙂 .

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. JEGU

    under senaste hopptävlingen dottern deltog i blåste ett par infångare ner på två eller tre hinder, ponnyn som är en väldigt vaken och känslig kille hoppade som inget hade hänt ändå

    Svara
    • Birgitta

      Man kan ju tycka att hästar ska lyssna så pass på sina ryttare att de inte ska bry sig om sådana yttre omständigheter men i fallet med hästen som inte reagerade när hela långsidestaketet föll så tyckte jag nästan att den borde ha något avdrag på ”allmänt intryck” för att den gav ett så avstängt och världsfrånvänt intryck 🙂 . Liiite mer liv hade i alla fall jag önskat.

      Svara
        • Birgitta

          Nja…det var mest skämtsamt skrivet för givetvis är det dels bra om hästen är fokuserad på sin uppgift dels är det (väl?) omöjligt att exakt veta en hästs sinnesstämning till 100 % men i det exemplet SÅG hela hästen liksom ”död” ut där den gick och en sådan häst skulle jag inte vilja ha själv och tycker inte är en bra reklampelare för dressyrsporten.

          Men som sagt; det var skämtsamt skrivet (notera smileyn).

          Svara
          • Anna-Kajsa

            Ja, nu såg ju inte jag den ritten, men om den ser ”hjärndöd” ut så ska det väl påverka oavsett om något annat händer eller inte kan jag tycka. Hästen i klippet jag länkade till ser ju inte på något sätt avtrubbad ut, men fortsätter med det han ska göra oavsett. Samma med Anna Blombergs fina uppvisningar, där får man intrycket av harmoniska hästar som hanterar störningar på ett bra sätt – men ändå är känsliga och alerta. Sen är det ju inte alltid en så lätt kombination. Arbetar man med att göra hästen känslig och lyhörd får man lite räkna med att det kommer på alla fronter, det håller jag med om. Men domaren ska förstås döma hur bra den utför dressyrprogrammet! (jag var en gång med om att en funktionär slängde upp porten i sargen ett par meter framför mig under pågående program. Min häst reagerade förstås rejält, vi blev båda förvånade. Sen hade jag svårt att gå ner på kortsidan igen, men jag hade blivit förvånad om det hade belönats 😀 )

  2. JohannaB

    Min häst är lite tittig och ganska spänd ibland, men har den goda egenskapen att det inte påverkar hennes lösgjordhet och ridbarhet så det går liksom att bara rida ändå 🙂
    Överlag tycker jag det är många RYTTARE som är tittiga 😀 Så länge ryttarna inte ser att saker händer så reagerar inte hästarna men så får ryttaren syn på det och vips är hästen rädd för det 😉
    Jag har nog lite av samma egenskap, så länge jag inte engagerar mig i något annat än var jag ska rida så tittar min häst heller inte på något 😉 Märkligt nog 😀

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>