Behöver vi klädkoder?

I förra veckan väckte ett mail till en del medarbetare i Göteborgs stad debatt på bland annat Facebook.

Själv höjde jag mer än ett ögonbryn då jag och särbon var på restaurang härom dagen och en gäst kommer in BARFOTA, dvs utan varken strumpor eller skor.

Båda dessa händelser fick mig att fundera på det här med klädkoder och huruvida de behövs och jag måste nog svara att JA, de behövs verkligen ibland.

Man skulle ju kunna tycka och hoppas att sunt förnuft skulle räcka men nej, av egen erfarenhet vet jag att det tyvärr inte gör det alla gånger.

Jag minns tex hur en tidigare kollega (socionom som arbetade med myndighetsutövning och hade daglig klientkontakt)  ibland hade på sig t-shirts vars urringningar hon hade utvidgat genom att helt sonika klippa dom större.

Inte bara såg detta väldigt fult ut eftersom hon alltså bara hade klippt i tyget utan att därefter fålla det men framför allt blottade den rejäla urringningen ständigt hennes bh-band.

En annan kollega hade för vana att liksom restaurangbesökaren jag såg nyligen spatsera omkring i våra kontorslokaler barfota, även han socionom.

Kalla mig gammaldags eller rigid men jag kan faktiskt inte tycka att ovan är lämpligt och jag hade själv definitivt inte velat möta varken ”bh-visare” eller ”barfotagångare” om jag besökte socialtjänsten.

Och man skulle ju kunna tycka att 3,5 års högskoleutbildning skulle borga för lite mer vett men tydligen inte….

Minns också hur en praktikant vi hade för länge sedan (dock ej socionom) kom till vår arbetsplats sista dagen på sin praktik (tur var väl det….) iförd så korta shorts att hon lika gärna hade kunnat gå i bara trosorna.

Så ja, jag tycker som sagt att klädkoder kan vara mer än befogade- hur de sedan formuleras kan man väl diskutera.

Men vad tycker ni?

Är jag inskränkt och löjlig eller är det bra att det regleras hur man får och inte får gå klädd på arbetet? Räcker det med sunt förnuft?

23 kommentarer Skriv kommentar

  1. Helena Tang

    Ja, tänk om sunt förnuft hade räckt hela vägen.. 😛
    Här har vi klädkod på mitt jobb – ”business casual” och dress down på fredagar och sista torsdagen i månaden. Så typ inga jeans, leggings/jeggings, chinos eller shorts, inga tröjor med tryck på, inga djupa urringningar eller huvtröjor. Inga trainers eller liknande ditåt.
    Sen hur noga det efterföljs och kontrolleras är en annan femma.. 😛

    Svara
  2. Trasselkvast

    Each to their own tycker jag. Skulle själv aldrig klä mig ”osnyggt”, men vem är jag att avgöra vad andra vill ha på sig? Så länge det inte hindrar yrkesutövningen eller är direkt skadligt så tycker jag folk får göra och ha på sig vad sjutton de vill.

    Svara
      • Anna-Kajsa

        När jag har haft personal där det varit viktigt för företaget vad de har på sig har de haft arbetskläder. Det är t ex personal i reception, kökspersonal, konferensvärdinnor osv.

        Svara
      • Birgitta

        Menar du att det hade varit helt egalt för dig Anna-Kajsa om din aupair ville gå omkring/ rida topless som i Cecilias exempel?

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Där skulle jag reagera – säkerhetsmässigt. Jag tycker det är lämpligt att ha någon slags tyg på överkroppen, inkl över axlarna när man rider, för att minska risken för skrubbsår om man flyger. Jag rider själv i kortärmat när det är varmt men skulle inte kunna tänka mig att rida i linne.
          Men visst är det så att man som anställd representerar sin arbetsgivare, och förväntas uppträda på ett professionellt sätt. Men enligt min erfarenhet är det inte kläder som är största problemet där, det är mycket vanligare med oprofessionellt beteende på andra sätt. Jag reagerade t ex ganska starkt när jag kom in i en klädbutik och personalen stod och snackade skit om sin chef, helt ogenerat trots kunder i butiken.
          Hur folk som jag inte har en relation till går runt på stan är ju inte på något sätt min sak att ha åsikter om.

          Svara
          • Birgitta

            Bara säkerhetsmässigt? Du skulle inte tycka att det var olämpligt med en toplessryttare som aupair av andra orsaker?

  3. Jessica

    Inför mindre naket på restauranger iaf . Tex folk utan tröja ( syftar mest på män på solsemester, haha)!

    Svara
  4. CeciliaL

    Bara det ar helt, rent och anstandigt, det ar val huvudsaken. Om man inte ska traffa kunder eller representera foretaget pa nagot speciellt satt, sa ska val det racka.

    Fast jag har svart att glomma den svenska au pair/hasttjejen mina foraldrar hade for manga ar sedan… hon var val inte markvardigt snygg, men blond, svensk och typ 22. Det var pa sommaren och hon envisades med att eftersom karlarna som jobbade pa garden fick ga omkring toppless i shorts pa arbetet, sa skulle hon minsann ocksa fa det. Rida hastar i hagen toppless, jo, det gick hem hos karlarna (hon var enda tjejen). Det tycker jag var ett tontigt argument, man far val acceptera normerna och de kraver definitivt att man tacker over tuttarna pa nagot vis! 😀

    Svara
      • CeciliaL

        Hon spankulerade runt toppless och red tydligen aven i hagen toppless (jag var inte dar, sa sag det inte). Konstig typ, och givetvis forstarkte hon bara ytterligare de fordomar folk har har om svenska kvinnor… (som fortfarande bestar aven idag, konstigt nog).

        Svara
  5. CeciliaL

    Spankulera omkring barfota i kontorslokalerna… Det ar ju inte oanstandigt iaf, men nog kanns det litet fel? Ohygieniskt liksom?? Fast AR det egentligen det? Jag skulle inte gilla om nagon av vara 9 anstallda gick omkring barfota. Nar nya kvinnor borjar brukar de fraga vad the dress code ar, och jag sager ’ni kan ha pa er vad ni vill, fast bikini vore val inte sa lampligt, haha’, typ. Och de har pa sig vad de vill – t o m bara ben och sandaler (vilket anses valdigt informellt har i GB, fortfarande – att visa hud eller tar ar liksom inte helt korrekt, men har hos oss far man gora det iaf). Nar de aker till kunder eller ska representera foretaget infor andra, sa forvantar jag mig att de ska ha pa sig nagot snyggt och litet mera formellt, ’smart/business casual’.

    Svara
    • Birgitta

      Även om det ansågs ok skulle jag inte gå barfota i kontorslokaler eftersom merparten av de anställda trots allt har skor på sig, skor som de har gått med utomhus och trampat i Gud vet allt…

      För övrigt tycker jag som sagt att man inte kan ha på sig vad som helst som myndighetsutövande tjänsteman- inte om man möter människor från världens alla hörn, ibland i kris och förväntar sig respekt och att de ska känna förtroende och professionalism.

      Svara
  6. Kristina

    Tycker nog det är bra med klädkoder. Varför skall vi behöva stå ut med andras nakenhet.
    Nej, det finns en gräns för allt, Har också varit med om anställda som tex har haft shorts
    som var så korta att dom likaväl hade kunnat strunta i dom.
    Nä, sunt förnuft och respekt för andra skulle man vilja att alla kunde sträva efter.

    Svara
  7. LenaB

    Egentligen tycker jag det är ganska enkelt. När man är på jobbet är man representant för just det företaget, antingen man har kundbesök eller inte. Så faktiskt borde sunt förnuft räcka för att räkna ut iaf vad man INTE ska ha på sig. För även om man inte själv personligen har kundmöten eller dylikt så inträffar det väl ganska ofta att det kommer besökande till arbetsplatserna? Och att då springa på någon halvnaken anställd skulle i alla fall få mig att fullständigt tappa förtroendet för det företaget. Jag låter kanske som en gammal sur-tant nu men jag tror att vi alla medvetet eller omedvetet bedömer hur ”bra” ett företag/butik etc är utefter vad vi ser och upplever. Har tom läst någonstans att man bedöms som mer kompetent om man väljer att ha kavaj istället för kofta över sin top.
    Så ja, om inte de anställda själva kan räkna ut vad som är lämplig/olämplig klädsel så tycker jag det är helt ok att ledningen går ut med en riktlinje för detta.

    Svara
  8. CeciliaL

    Toplessa groomen – tycker absolut det var betydligt mera av ett problem att hon betedde sig som ett fnask an att hon kanske skulle fa skrapsar?!

    Birgitta, jag kollade just pa din lank till det dar brevet – konstig formulering ang. kjol – den maste ga strax ovanfor eller nedanfor knaet?! Jaha, om jag vill ha en som gar pa halva vaden eller ar hellang, far jag inte da, menar de? Jag skulle val gissat att de snarare menade att den maste vara MINST si eller sa lang? (om det inte ar en uniform forstas, da har de sakert mera precisa regler om kjollangd).

    Rapporterades det i svensk media om den dar tjejen som blev tillsagd att hon maste ha klackar pa jobbet och fick ga ut och kopa sig ett par skor som var minst 5cm (eller vad det var) klack pa, eftersom hon hade platta ballerinaskor pa sig?! Tog visst dem till ratten och vann, bra gjort – det ar ju helt galet om foretaget kan specifiera att man MASTE ha klack (som ju manga finner valdigt obekvamt).

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Ja, jag hade nog reagerat i exakt det fallet, men i min värld känns det ändå rätt osannolikt. (och min första reaktion när jag hörde det var aj!) Men skulle jag hamna i den situationen, så visst. Men min poäng är att olämpligt beteende sällan har med kläderna att göra – och frågan är om detta BARA var en klädfråga? Vad jag förstår gjorde hon ett ”statement”, rätt eller fel.

      Svara
      • CeciliaL

        Just i hennes fall forstod jag att det var mer an bara just det med att ga runt topless! Allmant daligt omdome tycker jag det later som i hennes fall.

        Svara
  9. Lina

    Tur ni inte träffar på mig, jag går jämnt barfota, både inne och ute och även på jobbet när jag inte är ute i stallet. Har även haft det på tidigare jobb när jag träffat kunder väldigt kort stund.
    Shorts har jag med, relativt korta, men det täcker allt med råge.

    Svara
  10. Anna-Kajsa

    Inser just att jag precis sitter på vårt kontor barfota 🙂 Vi har aldrig skor på oss på kontoret, så normalt går jag runt i strumplästen – men idag var jag barfota i skorna.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>