Tömkörning för alla

Jag har många gånger förvånats över hur vanligt det är att hästägare inte vet hur man tömkör och det är väldigt synd tycker jag.

Det är enligt mig ett utmärkt sätt att arbeta en häst om man av olika anledningar inte kan/ vill rida.

Det slog mig nyligen att det hade varit bra om tex även ett ridande barns icke ridande förälder kunde tömköra- då hade föräldern på ett bra sätt kunnat hjälpa till att motionera barnets häst.

Jag tror att många har en omotiverat stor rädsla inför tömkörning- det är enligt mig inte speciellt svårt att lära sig så pass basic grunder att man kan jobba hästen vettigt och de flesta hästar är inte svåra att lära detta.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anneli Kristensson

    Tömkörning är så mycket roligare än vad folk tror o vet! 😀

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Jag skaffade tömkörningsgrejor när jag väntade första barnet. Skitbra investering.

    Svara
    • Birgitta

      Jag ordnade faktiskt en tömkörningskurs på ridskolan för en herrans massa år sedan och den var uppskattad.

      Jag visade på min egen häst och sedan fick alla prova.

      Minns faktiskt inte vilken av mina hästar jag hade men har för mig att vi även lånade en ponny.

      Jag hade också skrivit ihop ett litet kompendium med fakta om tömkörning, tips och råd osv.

      Funderar på att kontakta ridskolan och fråga om det finns intresse för en ny kurs- Vicke hade funkat bra att prova på.

      Svara
      • Anna Svemark

        Jag vet att jag varit med på en kurs med någon utifrån. Det är dock en bra grej att kunna bli bra på fler saker än att bara rida och på det sättet förbereda folk för egen häst eller bara utveckla sig mer på ridskolan. Generellt tror jag att det hade funnits ett intresse i att lära sig mer och att det kanske kan vara ett alternativ till de som inte kan/vill rida men som ändå vill arbeta sin häst. Det är ju roligt!

        Svara
  3. Elin

    Håller helt med, tömkörning är väldigt underskattat och de flesta får en otrolig ’Aha-upplevelse’ när de upptäcker hur bra deras hästar kan arbeta på töm, utan en ryttare som ’stör’ på ryggen.

    Fantastiskt i både utbildnings- och motionssyfte.

    Men….

    Jag blir lika förvånad varje gång man ser folk som anser sig kunna tömköra och som använder tömmarna att driva med. När man rider är man himla noggrann med stadig kontakt med bettet och inga flaxande tyglar, men såfort man får ett par meter längre ’tyglar’ så är det plötsligt OK att rycka och flaxa med dem för glatta livet, snärta hästen med tömmen i något slags vågrörelse, med upprepade slit i munnen som följd.

    Men jag håller med dig, mer ORDENTLIG och korrekt tömkörning åt både folket – och framförallt – hästarna!

    Svara
    • Minstral

      Beror lite på hur man driver med tömmen. Jag tränar ju tömkörning för Christina Eghall och vi använder ofta inner töm till att driva hästen med, då såklart inte i en vågrörelse utan mer från sidan. Detta funkar dock endast vettigt om man har lädertömmar. Min valack måste man ha lädertömmar på för han behöver den tyngden med mitt ungsto går bäst med tygtömmar. Det absolut viktigaste är ju som du skriver att man hela tiden har en stadig kontakt.

      Jag tömkör ju ganska mycket eftersom min valack har svag rygg och jag rider endast tre dagar i veckan på honom, resten av tiden tömkör jag och jag måste säga att jag tycker det är mycket lättare att komma åt honom på töm. Men det som är viktigt är att träna iaf någon gång för någon tömkörningstränare annars blir det lätt som Elin säger, ett himla flaxande med tömmarna.

      Svara
  4. Petra

    På ridskolan där jag rider är det inlagt ett tömkörningspass per år och grupp. Sen tömkör vi som hyr ridskolehästar ganska ofta. Både för tränare och själva.
    Det är roligt att se att även den ”tråkigaste” ridskolehäst kan gå riktigt fint på töm 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>