Blodgivare?

Dagens frågor:

Är du blodgivare? Varför/ varför inte?

Jag blev det för säkert 15-20 år sedan trots världens sprutskräck och anledningen var just att jag liksom blev trött på mig själv och tänkte ”om miljontals människor kan bli stuckna- varför skulle inte jag klara det”.

Och på den vägen är det även om jag aldrig lämnar blod med nöje utan snarare får övertala mig själv lite.

Men det är ju för en god sak (minst sagt) och tänk om ingen ville lämna blod?!?!

Nä, jag biter ihop och känner mig lite duktig efteråt 🙂 !

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie

    Jag donerar inte blod men plasma. Det kan man göra ofta, upp till 2 gånger i veckan om man har bra värden. Jag brukar lämna 1 gång i veckan. Av plasma görs många livsviktiga mediciner. Dessutom får man betalt för det. En bra månad (de har ofta kampanjer) drar jag in runt 1000 kr extra för en halvtimmes ”jobb” varje gång.

    Svara
  2. Prick

    Oj, visste inte att man kunde lämna plasma så ofta!

    Jag har varit blodgivare (och ibland plasma) i många år, ibland med något års uppehåll. Lite bra hålla reda på blodvärden är det ju också förutom att man gör en insats.

    Svara
  3. Lotta

    Jag lämnar inte blod på grund av att jag har kronisk borrelia. Svenska sjukvården godkänner borreliasmittades blod, men skulle inte med gott samvete kunna riskera att smitta någon.

    Svara
  4. Anna-Kajsa

    Detta är ett av mina dåliga samveten. Som 20-åring bestämde jag mig för att lämna blod trots att jag har svårt för att bli stucken pga en incident i barndomen. Jag blev utskickad ur blodbussen för att jag såg så skärrad ut – med orden ”alla behöver inte lämna blod och det är nog bäst att du låter bli”. Men det är ju jättelänge sedan, och jag har blivit bättre och bättre på att bli stucken. Så jag borde verkligen ta tag i detta igen.

    Svara
  5. Eva

    Jag får inte lämna blod eftersom jag har MS. Men jag ställer upp på allt när det gäller MS-forskningen. Har tappat räkningen på hur många studier jag ställt upp på och hur många rör blod jag lämnat till forskningen.

    Svara
  6. Görel

    Jag lämnar blod, har inte gjort det så länge, men det känns bra att kunna hjälpa till. Har dessutom en blodgrupp som alla kan få. 😀

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>