Lastningstips

En bloggläsare efterlyste nyligen lastningstips och jag hittade detta inlägg som är några år gammalt.

Fakiskt tycker jag att råden håller utmärkt än idag och det är i alla fall så jag gör.

Som nämns i inlägget är det viktigt att ha TID och att vara LUGN- det är de två viktigaste råden om jag ska välja ut några.

Det är oftast där det också brister hos lastaren- man blir snabbt stressad och tappar humöret = värdelösa förutsättningar!

Är man det minsta tveksam kring sin egen förmåga är det bättre att anlita hjälp hellre än att ge hästen en dålig erfarenhet där den kanske har fått känna att ”här är det fritt fram att göra som man vill”.

Hästar är inte dumma och många läser snabbt av situationen och utnyttjar den till sin fördel.

Om lastaren är osäker tar hästen  lätt över och man ska helst inte låta det gå så långt.

Jag tycker att målet alltid ska vara att man kan lasta själv men dit kan det vara en mer eller mindre lång väg och ibland får man kanske också nöja sig med att inte nå ända fram.

När jag hjälper andra att träna börjar jag med att jag lastar hästen med hjälp men efter en eller några gånger får ägaren själv prova med mig som back up i bakgrunden (hästen ska inte se mig men jag ska snabbt kunna ingripa vid behov).

Ja, det var ungefär det jag har att säga i frågan- undrar ni något mer får ni skicka en kommentar.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>