Halm- ett utdöende strömedel?

På ”min” anläggning tar vi egen halm och den är alltid jättefin.

I år fick vi en hel del över men det visade sig att intresset från hästägare att köpa var typ obefintligt.

Eftersom jag personligen tycker att halm är det bästa strömedlet började jag fundera på varför.

Att norrlänningar inte strör med halm är lättare att förstå på grund av geografin så att säga men i Skåne?

Jag har svårt att tänka mig att det kan bero på priset (10 kronor per 10-kilos bal) för ska man strö ORDENTLIGT så är tex spån dyrare (som en parentes tycker jag att majoriteten av de som stör med spån snålar på tok för mycket, säkert på grund av kostnaden men det gör också att hästarna ”står på golvet”).

Nej, gissningsvis beror det på att det idag i Skåne finns en hel del underdimensionerade gårdar- inte bara saknas tillräcklig mark för rejäla hagar utan man har inte heller någonstans att förvara halm.

Spånbalar kan ju i värsta fall stå ute och det klarar inte halmen- så vida man inte plastar in den och det har jag aldrig sett göras även om det är fullt möjligt (men då stiger kostnaden).

Även gödselhanteringen bidrar säkert mycket till att man väljer andra strö-alternativ; halmen tar helt enkelt väldigt mycket mer plats och att tömma en gödselstack/ container är inte gratis.

Jag är i alla fall mycket glad att vi har de gyllene stråna hos oss- våra hästar är ju inte ute från tidig morgon till sen kväll och att då ha något att pyssla med i boxen är mycket värt tycker jag.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Orsaken till att jag väljer bort halm är lukten. Uppsugningsförmågan är sämre än för spån och torv och stallukten blir mycket mer påtaglig, vilket sättet sig i kläder och hår. Eftersom jag har eget stall så blir det många vändor i stallet varje dag och att duscha (eller ens byta kläder) efter varje stallbesök är inte direkt aktuellt.

    Håller dock med om att halm är det bästa strömedlet för hästarna, särskilt om de står inne mycket. Hade jag hästarna inackorderade och slappt springa ut i stallet varje morgon innan jobbet skulle jag helt klart kunna tänka mig halm.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag tror det är gödselhanteringen som är det största problemet. En halmstack som dessutom är mockad av inackorderingar som har fri tillgång till halm – dvs består till 90 % av mer eller mindre ren halm, för att raljera lite, är ingen hit att ta hand om. Och min erfarenhet är att de som står på halm ofta mockar slarvigt på det sättet att de slänger ut vansinniga mängder ren halm.
    Jag tycker ju att våra tjocka torv/spånbäddar med tillgång till äthalm av bästa kvalitet är det bästa. Jag tycker att många som har halm misstar sig på hur tjock bädd som behövs eftersom halmen ser så fluffig ut när de mockat klart. Den är inte lika fluffig när 600 kg häst ligger på den., och dessutom flyttar halmen sig mot kanterna när hästarna rör sig. Med en packad bädd på ca 10 cm torv händer inte det. Dessutom är de lättmockade. Det spelar ju inte jättestor roll i stall där det är en ägare per häst, men jag tycker det är otroligt stor skillnad att lägga 4x max 5 min per box mot att lägga 4×10 min eller 4×15 min. Gödselstacken växer dessutom långsamt och består av finfin jordförbättring – vi behöver inte betala för att bli av med den för den är attraktiv att använHalmen vi köper är superfin och hästarna äter den gärna. I kombination med ett hösilage med högt proteinvärde blir det en bra kombination – och jag har koll på hur stora mängder halm hästarna äter, och att de inte äter bajsig och kissig halm.

    Svara
    • Birgitta

      Hörde en historia för många år sedan och är övertygad om att den är sann:

      Ridskolans halmleverantör kör förbi ridskolan med sin fru, gödselstacken syns från vägen.

      ”Ooooh så mycket ren halm” säger frun.

      ”Tyst kvinna” säger leverantören ”det är vårt levebröd” !

      Svara
      • CeciliaL

        Haha!

        Anledningen att jag inte anvander halm ar precis som Kajsa sager, dvs dynghogen blir galet for stor. Och sa tar det ju verkligen mera tid att mocka en halmbox. Jag har ganska tunn badd (stallpellets) eftersom jag har gummimattor under som ar mjuka, annars tycker jag badden ska vara sa tjock att de aldrig hamnar pa betonggolvet, givetvis!

        Svara
        • Anna-Kajsa

          Jag tycker förresten att det är intressant att så många strävar efter en ”fluffig” bädd. Fluff är ju inte särskilt funktionellt för ett djur som väger ett halvt ton och har fyra hovar att röra runt med. Det är mycket bättre med en kompakt och stabil bädd.
          Ekonomiskt tror jag att många inackorderade inte förstår att kostnaden för att tömma stacken, särskilt om den är dåligt sammansatt, är högre än kostnaden för inköpet av strö. Att slänga rent strö kostar alltså i båda ändar – och den största kostnaden är i slutänden.

          Svara
          • Birgitta

            Om jag ska generalisera tror jag att ”stadsbo-inackorderingar” över lag har dålig uppfattning kring vad allt möjligt i ett stall kostar, inte bara gödseltömning (som vår stallägare sprider ut över sina egna åkrar för övrigt) utan inköp av en ny skottkärra (som man dänger i marken vid tömning hur som helst), belysning i ridhuset (som man glömmer att släcka), snöröjning, gödsling och puts av hagar och tusen andra saker som liksom bara finns där och sker utan att man behöver be om det!

  3. Frida

    Har inte halm heller. Främst för att vi inte har något bra ställe att förvara den på. Tycker dessutom att det blir väldigt skarp lukt om man har halm, det suger inte upp urinen lika bra, det är betydligt mer tungmockat (så vida man inte har bädd men det vill jag inte ha). Men det är ju bra för hästarna speciellt om de inte är ute så mkt. Tror att man har undersökt hur bra hästar sover och kommit fram till att de sover bäst på en rejäl halmbädd. Har på sommrarna en bal hemma för att fodra med så att hästarna ska ha ngt att pyssla med utan att de blir för tjocka. Nu använder vi spån men här är det inte tunna spånbäddar, ingen pålle som ska behöva sova på golvet hos oss inte. Tycker dessutom att det luktar mer om man har för lite strö. Har testat torv några vintrar och det är helt ok om man blandar i lite spån. Torv är det som luktar minst tycker jag.

    Svara
  4. Sara P

    Flyttade tillbaka till norr efter ett par år i Skåne och tillsammans med några stallkompisar skulle vi köpa halm för att ge hästarna något att tugga på när höet var uppätet (precis som du skriver så går det ju inte att strö med halm här då det blir hysteriskt dyrt och bökigt med lång frakt).
    Dagen när halmen skulle komma visade det sig att det skulle tokregna och jag frågade oroligt mina kompisar hur vi skulle göra – balen kunde ju inte stå ute i hällregnet hela dagen. Fick då svaret att det var inga problem för balen var ju inplastad! Jag trodde inte mina öron. Som exskåning lät det bara för osannorlikt – en inplastad HALMbal 🙂 🙂 🙂 Hästlivet ter sig verkligen olika beroende på var man bor i landet!

    Svara
  5. Nina

    Jag har inte halm pga lukten och platsen det tar men framför allt att det är sanslöst tungt att mocka om man som jag har många hästar.

    Svara
  6. jannike

    Älskar halm och lukten reduceras mycket om man använder stalosan eller kalk i botten, men de som tömmer containern i stallet vill inte ha halm tyvärr. Så därför har vi inte det 🙁

    Svara
  7. LenaLu

    Jag kör halm – men har då c 4 balar spån i botten. Anledningen är att jag inte behöver bekosta tömning av gödselhögen själv,det är billigast, hästarna håller sig sysselsatta. Tar inte många minuter att mocka, men då har jag väldigt lättmockade hästar. Ju mer strö desto mindre rörigt i boxen tycker jag, ogillar dessutom att man snålar på strömedel.

    Svara
    • Birgitta

      Äntligen någon som resonerar som jag 🙂 !

      Folk förfasas ibland över hur mycket halm jag har i Vickes box men jag STRÖR inte mer än andra- jag har bara en rejälare ”grund”.

      Och tittar man snabbt in i Vickes box på morgonen kan man om man inte vet bättre nästan tro att den är mockad- bajset göms i halmen och det är faktiskt så jag vill ha det.

      Jag får rysningar av boxar där hästarna nästan står på golvet eller i en massa sörjig halm- absolut inget för mig.

      Det var till och med ett krav från min sida när jag skulle flytta till nuvarande anläggning; att jag skulle få strö ”hur mycket jag ville” utan att det skulle snackas bakom min rygg.

      Har varit och tittat på några stallplatser där jag aldrig hade kunnat stå pga snålt strö- så viktigt är detta för mig.

      Svara
  8. Minstral

    Luktar inte med halm om man strör ordentligt, då strör man alldeles för lite enligt mig. Jag tycker spån luktar värre, kanske beror på att många strör för lite där med.
    Var förresten ett reportage i Ridsport för många år sedan där det faktiskt mättes upp minst ammoniak i halmbädd.

    Svara
    • Birgitta

      Jag vet att jag har läst om en undersökning där man kollade på vilken bädd hästar sov längst och då ”vann” halm över spån.

      Svara
    • Anna-Kajsa

      Var det riktig halmbädd då? Dvs en bädd med funktion, där urinet rinner ner i botten och där sker en förmultningsprocess? Rent kemiskt är det ju så att ammoniak är bassiskt. Ströet har som huvuduppgift att suga upp det. Torv har ju däremot ett pH-värde åt det sura hållet och kan därför neutralisera en del av ammoniaken, förutom att det har en mycket bra uppsugningsförmåga. Stalosan är också surt och har samma effekt. Många tror att det gäller även kalk, men kalk är ju också basiskt och kan alltså inte neutralisera ammoniak.
      Absolut bäst resultat stallhygieniskt fungerar en rejäl permanentbädd med ett 10 cm tjockt torvlager i botten, ovanpå det minst 15 cm kompakta halmkakor som man aldrig rör i och sen ett lika tjockt lager halm som i en växelströbädd ovanpå det. Då hamnar bajset i det övre lagret och kan plockas med grep. Urinet rinner genom de båda halmlagren ner till torven där det neutraliseras. I botten startar en förmultningsprocess, där även halmen förmultnar underifrån. När du tar ut en sådan bädd som har fungerat som den har är det alltså fin jord i botten, och det luktar inte alls.
      Bädden kräver dock rejäl takhöjd, den bygger ju minst 30 cm från golvhöjd.

      Svara
  9. Ellie

    Skulle aldrig låta mina hästar stå på nåt annat än ett välmockat underlag av halm. De älskar att peta runt i det och att ligga och vila där. Har aldrig sett hästar ligga ner i samma utsträckning på annat underlag och detta är verkligen något jag vill uppmuntra mina hästar att göra, de behöver kunna tycka om att lägga sig ner och njuta av sin vila efter ett träningspass . Mockning är ett konstigt ämne. Jag vet massor av bortskämda puckon som rättfärdigar sitt bristande intresse för mockning med att säga att em kompakt bädd är toppen för hästen trots att det stinker urin och de själva inte hade velat ligga där. Sen för hästen snuva och hovröta men det rättfärdigas också på olika sätt med att bakterierna finns i hagen eller luften etc. Bullshit. Skitiga bäddar är också lika med fluginvasion, parasiter och hud/ögonproblem.
    Du ska mocka så pass noga att du vill ligga i hamnen själv, en duktig hästskötare fixar detta enkelt utan att slösa halm. Men all halm som känns blöt eller har nyansskillnad ska ut annars har du inte gjort ditt jobb ordentligt. Och ja, att ha häst är dyrt och innebär mkt jobb. Man kan inte kompromissa med den sanningen, så ska man inte ha häst. Punkt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>