Köpa osedd häst- hur vågar man?

Nyligen läste jag IGEN ett inlägg med ungefär denna ordalydelse:

”Jag köpte en häst osedd och när jag fick hem den visade den sig helt omöjlig att rida på trots att säljaren hade lovat att den är hur snäll som helst. Nu har jag ramlat av och vill lämna tillbaka den men säljaren går inte med på det.”

Alltså….jag blir så förundrad…hur vågar man köpa en häst som man aldrig har suttit på eller ens sett IRL????

En häst är ju dels något som oftast kostar ganska många tusenlappar och framför allt något som man förhoppningsvis ska ha som sin vän- för mig är det obegripligt hur man vågar chansa och liksom hoppas på det bästa om man köper djuret av en vilt främmande människa.

Jag skulle MÖJLIGEN våga köpa en häst som tex Olof hade jättemycket kunskaper om och som han var övertygad om skulle passa mig och där han visste att säljaren var pålitlig och priset väldigt förmånligt men….näääeee…nog tusan vill man väl se sin blivande häst IRL och även sitta på den?!?!?

Sedan beror det väl DELVIS på till vad man tänker använda hästen men om syftet är DAGLIG RIDNING med inslag av någon form av dressyr eller hoppning så åter igen: jag hade personligen aldrig vågat chansa.

Och visst…är man en extremt skicklig ryttare kan man nog få bukt med det mesta och därför också våga sig på diverse chansningar men de jag läser om är aldrig den typen av ryttare utan tvärtom ”amatörer” som tappar självförtroendet och blir rädda direkt och oftast inte heller alls reder ut situationen. Suck!

18 kommentarer Skriv kommentar

 1. Jessica

  Jag gör precis det man inte bör göra, dvs köper hästar på video. Däremot har jag en ärlig kontakt och har hittills fått precis vad de lovat och är jättenöjd med dem.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, det är ju STOR skillnad mot att köpa en häst av en fullständig främling, ffa om det är en privatperson.

   Svara
 2. JohannaB

  Unghästar köper man ju alltid utan att veta hur de är att rida?
  Båda de två sista jag har köpt har varit utan provridning och jag har trivts utmärkt med dem båda 🙂 Tycker överlag det är svårt att bilda sig en uppfattning om en häst på 45 min ridpass, försöker köpa med hjärnan vad jag tror kommer bli bra. Får se hur det blir vid nästa inköp, som förhoppningsvis är många år bort.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, GIVETVIS köper man unghästar utan att veta hur de är att rida men det är ju också en helt annan sak i mina ögon.

   En oinriden unghäst är det ju DU som ”formar”, visar hur du vill ha det, sätter dina regler/ prägel. Den är i mångt ett oskrivet blad.

   Men även den kan man ju få en liiiiten indikation på hur den är genom att longera den, se den lös i ett ridhus, hantera den lite i stallet. Känner man till ägaren/ uppfödaren ”vet” man hur denne brukar hantera hästar (som i ditt fall när du köpte Kandar).

   Vuxna hästar som är inridna kan det ju ha hänt ”vad som helst med” i just ridningen (ja övrig hantering också förvisso) och det är svårare att ta bort oönskade beteenden än att skapa nya på ett oskrivet blad- min erfarenhet.

   Klart att det är vårt att bilda sig en uppfattning på 45 minuter men då har man i alla fall FÅTT en uppfattning vilket är bättre än ingen alls.

   Dessutom tycker jag att man ska, om det är realistiskt, prova hästen mer än en gång (Décima 3 år och nyss inriden var jag tex och provade 3 ggr; riden inne, löshoppad och riden ute- för att hon fanns så nära).

   Nu är inte detta alltid praktiskt genomförbart pga avstånd tex och så var det i mitt eget fall när jag köpte Vicke; jag i Skåne, han i Stockholm.

   Men i tex mitt fall gick jag förutom på provridningen otroligt mycket på vad Ann Hammarlund tyckte då hon känner mig väl och har sett mig rida, hade tränat hästen flera gånger, hade ridit den själv och dessutom var hon med på provridningen som filmades och som vi tittade noga på efteråt. Skulle nog faktiskt säga att det var Anns förtjänst att han köptes då jag ensam inte hade vågat chansa just efter 45 minuters ridning som du skriver (den gick inte superbra).

   Avslutningsvis hade föregående ryttare dokumenterat väldigt mycket kring hans tävlande på sin blogg och det fanns mycket resultat att se via TDB.

   Så det finns sätt att ta reda på en hel del om hästar och därför menar jag att det inte finns någon anledning att köpa en VUXEN, inriden häst utan att antingen HELST prova den själv eller i alla fall förlita sig på personer man litar på.

   Svara
 3. LenaB

  Som köpare har du ju undersökningsplikt, hur det ska gå till utan att ens se hästen IRL har jag svårt att förstå?! Att lämna tillbaka hästar är absolut ingen självklarhet, och efter att själv gått igenom en rättslig process för just detta är jag numera väldigt försiktig med vad jag köper! Och då ska tilläggas att hästen i detta fallet provreds vid tre tillfällen, filmades, besiktigades UA, försäkrades utan reservationer, säljaren var en person vi (då) litade på. Hästen visade sig till slut vid klinikbesök och diverse undersökningar och röntgen vara så skadad att den var helt oridbar…

  Svara
 4. DRESSYRLIV - HÄSTAR, BARN OCH KONST

  Jag köpte mitt föl helt osedd, bara på video. Även om det nu är ett föl som alltså är helt blankt så har jag ju inte sett den hanterad eller ens kunnat utläsa någon form av temperament. Köptes helt på vinst och förlust! Spännande tycker jag 🙂

  Svara
 5. CeciliaL

  Det beror val pa massor med olika faktorer – vad det ar for typ av hast, hur erfaren man sjalv ar (de flesta proffsryttare aker sakert inte runt och provrider en massa kusar), hur mkt den kostar, hur mkt man kan lita pa att saljaren beskriver den korrekt, huruvida man kan lamna tbx om det inte funkar (det skulle nog jag vilja ha med i kontraktet), vad hasten har for meriter redan, osv osv. En unghast skulle jag nog inte dra mig alltfor mkt for att kopa osedd, medans en inriden hast vill man val kanna sig litet sakrare pa att man sjalv, som hobbyryttare, kommer overens med. Sverige ar sa himla stort jamfort med Storbritannien, sa har tycker vi att det ar URlangt att aka och kolla pa en hast som star 3h bort, sa jag gissar man kanske tanker litet annorlunda om det tar flera dagar att aka upp till nordpolen och kolla pa en enda hast, typ. Litet annorlunda om man ska aka till ett forsaljningsstall eller stuteri som har flera hastar man ar intresserad av, da ar resandet kanske mera vart att investera i.

  Om det enda man ar intresserad av ar att ha en tavlingshast som bevisligen kan gora det den ska gora under tavling (dvs har meriter) och man sjalv ar en erfaren ryttare och kanner sig saker pa att man klarar av eventuella svara beteenden, da ar man nog mindre radd att kopa osedd. Nina R kopte ju en unghast osedd (OK, FICK en unghast av sin mamma, som mamman kollade pa, det ar kanske inte jamforbart!!).

  Svara
  • Birgitta

   Klart att det beror på en massa faktorer men jag menar just ”normal ridhäst till vanlig amatörryttare med normala ambitioner” typ.

   I många andra fall är det mycket mer försvarbart att köpa osett.

   Svara
   • CeciliaL

    Na, just normal ridhast till normal hobbyryttare som inte ar speciellt super-erfaren, da tycker jag definitivt att man ska provrida, alternativt att kontraktet har en klausul som later en returnera hasten (Lussans ponny kom pa 2 veckors prov och vi kunde returnerat under den tiden, t.ex.).

    Svara
 6. CeciliaL

  Forresten, var det dar inlagget pa Hastforumet pa FB? Jag kan inte langre se den traden – blev den borttagen?

  Svara
  • Birgitta

   Inlägget verkar ha tagits bort! Tjejen tröttnade väl på alla ”du får skylla dig själv din godtrogna idiot”-kommentarer gissar jag?

   Svara
 7. Jacqueline

  Köpte min nuvarande häst osedd, såg video på honom och han köptes från en ridskola då han inte trivdes sa dem, han var då 8år. Nu var det ju inte en stor summa jag köpte honom för, samt var han redan besiktad inför annonseringen.

  Dock åkte vi ner och hämta honom i örebro men provred inte innan vi åkte hem 🙂 bäste köpet jag gjort! Dock visade det sig att han hade bockade av alla ink ridläraren, så det ”glömde” dem nog att berätta åt mig Testade första gången i ridningr att bocka och det fick han ångra lite, därefter aldrig gjort något mer! Idag är han 13 år och jag är verkligen superglad att jag hittade honom!
  Men är idag är jag mer misstänksam att köpa häst osedd då det finns väldigt oseriösa säljare och det är väldigt tråkigt för det drar ju även ner säljarna som fakigt är vettiga och bra! 🙂

  Svara
 8. Lee

  Skulle jag never ever göra! Tycker det är viktigt med magkänslan o första mötet med en häst, det ska klicka (*flum flum*) 😉

  Svara
 9. Frida

  Njae jag hade nog inte köpt en häst osedd i första taget. Det som skulle kunna göra att jag gör det är om det är genom någon jag känner väl och litar på och som vet vad jag vill ha för häst samt om priset är rätt. Vill nog titta även om det är föl eller unghäst, det säger ändå en del om hur hästen är i temperamentet och man kan kanske titta på mamman och få en uppfattning. Sen är det ju alltid en chansning att köpa häst och det kan gå åt skogen även om man gör allt rätt men det finns gränser för hur mkt jag vill chansa. Vad jag kommer ihåg hade hen inte besiktigat hästen heller? Så nej jag skulle nog inte köpa osett om det inte var riktigt starka skäl och jag mer eller mindre visste vad jag köpte ändå.

  Svara
 10. Ann

  Att köpa en häst man …
  – köper av seriös säljare
  – får rekommenderad
  – provrider
  – veterinärbesiktigar minutiöst
  – ser resultat på TDB el liknande
  … är FORTFARANDE är riktig chansning.
  Så att ta bort den allra viktigaste delen – provridningen och »kännandet« av hästens temperament verkar helt idiotiskt.

  Jag vet en del ganska »fega« ryttare som köpt hästar osedd. Ännu mer märkligt. De flesta av just dessa har fått hästar de iaf initialt varit skitskraja för.

  Svara
  • Birgitta

   Gruppen är sluten och det går därför inte att läsa i den.

   Det är nog bra att det finns support att få om man har ”skitit i det blå skåpet” för så ser jag FRÄMST på att man köper en ridhäst osedd.

   Och tyvärr kan även support vara missriktad välvilja- det är inte alltid bäst att behålla en häst man köpt vare sig den köptes osedd eller ej.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>