Konstig hästprovning

För ett tag sedan var jag och tittade på en saluhäst (inte åt mig) och bland mycket annat blev jag väldigt förvånad då hästen (vuxen) visades longerad oskodd.

Jo…hästen gick på bete förvisso men om man nu ska sälja en häst så kanske man bör avsluta betesperioden och FÖRBEREDA hästen på vad som komma skall eller för all del vänta med att annonsera ut hästen.

Nu visade det sig att hästen var så sulöm att den gick med mikroskopiska, jätteförsiktiga steg och i världens undertempo dessutom och då undrar jag hur jag som köpare ska kunna veta hur mycket av detta som är hästens ”rätta jag” med korrekt skoning?

Gick enligt mig över huvud taget inte att bedöma detta då jag själv har en extremt sulöm häst och vet hur han skulle gå om man tog av hans framskor.

Gissningsvis skulle en presumtiv köpare tänka att hästen var totalt olämplig för dressyr och Vicke själv skulle väl näst intill falla omkull av smärta om han råkade trampa på en sten så nej…visa upp en sulöm häst torde ju utgöra värsta fiaskot, eller?

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Jag ser ofta annonser dar det star att hasten saljs ’off the field’ (dvs inte i arbete/upstallad) eller att hasten inte blivit riden pa x manader (eller t o m ar!) eller att det ar ett avelssto, osv osv. Det ar ju en enkel match att bara tala om i annonsen eller nar man pratar med spekulanten, vilken kondition hasten ar i och om den ar i arbete eller om man far sanka sina forvantningar och forsoka se potentialen trots att den inte ar i fullt arbete osv. Konstigt att visa en hast linkandes fram, det gor ju inte hasten nagon tjanst och man kommer ju inte fa fullt pris eller kanske ens lyckas salja en sadan hast.

    Svara
    • Birgitta

      Nu visste vi förvisso att hästen bara skulle visas longerad och att den gick på bete men hästar är ju också så himla olika vad gäller tex sina hovar som i detta fallet.

      Det HADE ju kunnat vara så att hästen ”flög” fram utan skor men om man vet med sig att man har en häst som INTE gör detta så är man ju bara dum mot sig själv och hästen om man visar den.

      Svara
      • CeciliaL

        Man kan ju forvarna atminstone, om man nu inte vill sko hasten, sa vet spekulanten vad de kan vanta sig. Typ ’vi har valt att inte sko henne, for hon gar pa bete, men hon ar litet sulom nar hon rids/longeras/gar pa grusplanen’ eller nat.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>