Bra lösdrift för ridhästar

Läste nyligen ett blogginlägg som sjöng lösdriftens lov (detta utan att bloggaren själv hade provat detta uppstallningsalternativ) och även jag tycker att det ”på pappret” KAN, jag säger KAN vara ett utmärkt alternativ för vissa hästar, kanske till och med mycket, mycket bättre än att ha dom på box.

Problemet som jag ser det är att jag inte vet någon som de facto HAR sin ridhäst på lösdrift och då är det svårt att egentligen veta hur bra det är i verkligheten.

Givetvis förstår jag att det är många parametrar man måste ta hänsyn till och det är liksom inte bara att slänga ut x hästar tillsammans och tycka att ”oj så mycket billigare och mer lättskött allting blev” (vanliga argument jag hört) men som sagt; jag vet ingen som provar detta koncept just nu.

Så min fråga till er läsare är: har någon av er sin RID-häst på lösdrift och hur tycker ni att detta fungerar? Vad är bra och vad är dåligt? Något som inte överensstämde med era förväntningar?

43 kommentarer Skriv kommentar

  1. Kim westman Andersson

    Hej, jag har mina ponnysar på lösdrift hemma,
    Jag älskar den. Jag kör Romeo i tremoments körning. Det bästa med lösdrift är, du behöver inte skritta fram i 30 min, du behöver inte skritta av i 30 min. Det är redan fixat.
    Jag fodrar mina morgon /kväll, vatten har dom i andra änden av hagen, jag älskar min lösdrift. Det bästa jag gjort.

    Svara
  2. Nina

    Jag vet många fälttävlansryttare som har sina hästar på lösdrift då det stärker kroppen på dem.

    Svara
  3. Linda

    Jag har eget stall där vi nästan har lösdrift. Jag har tre egna hästar. En tävlingshäst som går svår dressyr, en 3-åring och en ungponny. De går tillsammans med tre inackorderade valacker som alla tre också är ridhästar. Dessa sex hästar går tillsammans i en stor gräshage. De kommer ut ca kl 6 på morgonen efter att ha ätit sitt kraftfoder inne. De äter sedan hö ute i en foderhäck https://www.kellfri.se/plastfoderhack-med-tak-for-hast. De har ett stort vindskydd i hagen där det finns fri tillgång på gräsfröhalm. På em får de hö igen i foderhäcken och de kommer in på kvällen igen vid 21-tiden då de får kraftfoder och hö till natten. Jag vet att du frågade om ”riktig” lösdrift men det här sättet att hålla häst är i det närmaste lösdrift och det fungerar mycket bra. Vi har en lugn och harmonisk flock med hästar. Min svårklasshäst har också gått ute dygnet runt under en period och han presterade lika bra som vanligt.

    Svara
  4. Manda

    Har haft ett tag i omgångar. Tyvärr funkade de inte för just min häst då hon vantrivdes. Men de blir mer och mer vanligt inom travsporten där jag mesta dels håller till 😉 Och ja de presterar minst lika bra!

    Svara
  5. Linda

    Va? Vad räknas som en RID häst i din värld och varför skulle det vara någon som helst skillnad på en sk RID häst och andra hästar?

    Självklart är det bättre för en häst, häst som häst, att bo på lösdrift än på box så länge som det är en bra lösdrift.

    Svara
    • CeciliaL

      Håller med. Varför skulle det inte gå att INTE ha en ridhäst på box? Tycker box är nästan enbart negativt och ett nödvändigt ont – boxen är ju bara för vår bekvämlighet. Om du menar ”ute i ur & skur, försummad och otäckad, oryktad och lämnad vind för våg och knädjup i lera” när du skriver ”riktig lösdrift” så förstår jag att det är svårt att ha en högpresterande häst så, men annars ett jag inte varför lösdrift skulle vara annat än positivt, speciellt om den är som Linda skriver ovan.

      Svara
    • Birgitta

      För mig är det en stor skillnad på att ha tex ett fölsto eller en ridhäst på lösdrift.

      Jag ser på ALLA aspekter- inte bara själva liggplatsen för hästen så att säga utan har man en ridhäst och vill kunna arbeta den ”ordentligt” räcker det inte med ett bra ligg/sovutrymme för den utan man ska också ha en bra plats att ställa upp den på vid rykt/sadling/hovslagarbesök, man ska kunna förvara all utrustning bra och säkert, ha möjlighet att tvätta hästen osv.

      Svara
      • CeciliaL

        Men forvaring av utrustning, uppbindning, mojligheter att tvatta/sko osv, har val inget med losdriften att gora – jag ser ’losdrift’ som sjalva boendet for hasten, det gar val utmarkt att ha byggnader till annat ocksa? Aven om man inte stanger in hasten i en box, menar jag. Jag maste ha missforstatt nagot, jag trodde ’losdrift’ betydde en lada (typ) med baddmaterial i som hasten kan ga in och ut ur som den vill, och dar den kan fa tillgang till vaderskydd och ho. Varfor skulle man inte kunna kombinera detta med ridning? Nu far du allt forsoka att ’think outside the box’! (se dar, du missar inte min ordvits, va?! :D)

        Svara
        • CeciliaL

          PS bara for hallbarheten ar ju losdrift en fordel over att sta stilla pa en liten yta, det maste du ju halla med om? Forutom sociala aspekter och mera naturligt beteende osv. Givetvis funkar det bara om det sociala passar individen, inte om den blir jagad eller skadad eller liknande, men jag tar for givet att vi menade en val fungerande losdrift.

          Svara
        • Birgitta

          Fin ordvits 🙂 !

          SÅ KLART kan man ha vilka byggnader man vill tillsammans med lösdriften men mitt inlägg handlar just om det finns några bra sådana för ridhästar!

          Att man KAN ha det betyder inte att det de facto FINNS och eftersom jag inte känner någon som har ridhästar på lösdrift så ställde jag frågan.

          Svara
          • CeciliaL

            Jaha, jag missforstod da- du fragar om det finns nagra att tillga (i ditt omrade/Sverige?) for ridhastar, jag trodde vi diskuterade huruvida losdrift i sig ar bra eller daligt och battre/samre an box, for en hast som rids. Har i GB finns det, som du vet, manga hastar som lever ute alltid, permanent. Och rids. T.ex. min kompis Chris som ska till VM i Slovakien, han HAR inte ens nagot stall, men ar en av de mest framgangsrika distansryttarna i GB.

          • Birgitta

            Exakt!

            Att lösdrift är bra med rätt förutsättningar betvivlar jag inte en sekund men som sagt; känner ingen som har ridhästar så i mina trakter. Unghästar (ej inridna) ja!

          • CeciliaL

            Mina foraldrar har sina 4 hastar pa losdrift ocksa forresten, och de rider nastan varje dag, jagar 2 ggr i veckan (5-6 h ridning i taget) under sasongen.

      • Birgitta

        Annars är det ”så klart” inte någon skillnad på en ridhäst eller ett fölsto tex men man behöver andra ”bekvämligheter” med den förstnämnda enligt mig, annars blir ridlivet för tungrott.

        Jag skulle tex inte orka släpa med mig en massa grejer till lösdriften, inte kunna ha hästen uppbunden någonstans inomhus osv. Men visst…man är olika med det.

        Svara
          • Birgitta

            Igen; jag fattar att det finns men vet ingen som de facto har sin ridhäst på lösdrift och det är deras erfarenheter jag är intresserad av.

            Det är lätt att tro/ förvänta sig saker (som du gör just nu eftersom du inte flyttat dit än) men jag är nyfiken på hur det ÄR- om det är så bra som man trodde/ förväntade sig osv.

            Att stallplatser inte motsvarar det utlovade när man väl flyttar dit torde inte utgöra någon ovanlighet….

  6. anonym

    Funderar på om Birgitta med ”ridhäst” nog menar häst i ridbar ålder/inriden häst, istället för kanske föl/unghäst?

    Svara
  7. Birgitta

    För övrigt finns en annan aspekt med lösdrift: man måste hitta hästar som passar ihop både vad gäller psyke och näringsbehov.

    Vicke och Leon hade gått perfekt ihop MEN Leon tåler inte ensilage vilket Vicke äter.

    Svara
    • CeciliaL

      Ja, den typen av problem haller jag med om att de ar svarare att losa. Losdrift funkar bast att ha till egna hastar hemma, i etablerad fast flock. Svarare pa inackorderingsstall dar det ar omsattning pa hastar. DET kan jag halla med om!

      Svara
  8. Cia

    Min tävlingshäst går på lösdrift och det Enda negativa är att det blir lite extra fix de dagar vi åker på tävling.
    Hon har haft rätt mycket problem med spänningar i muskler på vintrarna men de är helt borta. Samt att hon är gladare och lugnare. På box försöker hon äta sig ut… Hon har rätt tydligt visat vilket liv hon vill ha.

    Svara
  9. Linda

    Jag har haft min övervuxna ponny, som jag tävlar tom. Mvs C, på lösdrift, ett så kallat Avtive stable – lösdrift med individuell fodergiva genom automater. Detta funkade på många sätt jättebra då han är en väldigt energisk häst som mår bättre ju mer motion han får. Dock anser jag att det vid lösdrift är jätteviktigt med en stabil flock, dvs. hästar får inte ”komma och gå”, då ökar skaderisken alltför mycket. Dessutom var det så för min häst vid Active stabel att han blev jättestressad när de andra fick tillträde till stationerna och han redan ätit sin ranson. Tom. så illa att han började luftsnappa gentemot stationerna.

    Svara
  10. JohannaB

    Varför bara intresserad av ridhäst förresten?
    Galopp- och travhästarna tränas ju på en helt annan nivå än ridhästarna som mest är ”motionärer”?

    Svara
    • Birgitta

      För att jag har en ridhäst.

      Och skulle jag vilja ha honom på en lösdrift i framtiden så ska den passa ridhästar- inte travare och galoppörer. Vi har något olika behov med mycket runtomkring.

      Svara
  11. DRESSYRLIV - Från föl till häst, barn och allt där emellan!

    Det finns ett par saker man måste vara aktsam på när man ska ha sin häst på lösdrift och den ena är att det VERKLIGEN är torrt vid ett större parti (förslagsvis utanför ligghallen), med hjälp av grus. Det finns en risk att hästarna bli stående en längre stund i leran och då har man mugg och usel hovkvalitet som ett brev på posten. Gödselhantering kan bli tyngre i en lösdrift än i box. En svettig häst kan också, som jag ser det bli lite bekymmersamt att släppa ut i hagen. Men som sagt, fördelarna överväger ENORMT!

    Nota bene: Jag har inte satt min häst på lösdrift än, bara hälsat på i lösdrifter, talat med människor som har lösdrift och läst på en hel del. Jag talar alltså INTE utifrån egna erfarenheter 🙂 Däremot går min egen häst på lösdrift om tre veckor 😉

    Svara
    • Birgitta

      Man måste också ge akt på flocksammansättningen och att hästen får i sig den mat den behöver (eller inte blir smällfet för att den äter någon annans ranson).

      Viktigt också att det mockas och strös ordentligt och att daglig visitation utförs om man inte kommer själv.

      En svårighet kan ju vara att ha koll på hur mycket hästen dricker och hur avföringen ser ut när flera samsas om utrymmet.

      Svara
    • Lovise

      Det stämmer, jag har min ridhäst (halvblod född 2010 e Magini-Falleur-Hertigen) på min egenbyggda lösdrift. När folk säger lösdrift tror jag alla tänker på tre väggar och tak ute i en lerig hage, och det är ju inte speciellt mysigt, men så behöver det ju inte alls vara. Min lösdrift ligger inne i stallet med boxväggar till resterande delen av stallet och vi har grusat upp ordentligt utanför så det inte blir lerigt. Vi har även spolspilta, torkrum och sadelkammare och en box i stallet.
      Fördelar: Det finns inga tider att passa, speciellt inte hos oss där vi har bal i hagen så vi behöver inte fodra heller. Hästarna får mycket tuggtid, de behöver aldrig vara utan mat i flera timmar i sträck och de blir heller inte stillastående tolv timmar om dygnet. De blir avslappnade och harmoniska av all rörelse och utevistelse tycker jag.
      ”Nackdelar”: Man måste ha vettiga hästar som funkar i flock. Alla måste få komma in i ligghallen och alla måste få äta. Däremot växer gärna flocken samman efter en viss tid, eftersom de tillbringar i princip hela dygnet tillsammans. Och finns det mat hela tiden blir det inte samma bråk som det blir när det läggs ut potionsvis fem gånger om dagen.. Det här med att inte veta vad hästen äter och dricker kan väl också ses som en nackdel, det tycker dock inte jag. Jag behöver inte veta det för att se att min häst mår dåligt.
      Ah, finns ju massor att skriva, men fråga gärna om det är nåt mer du vill veta och kika gärna in på bloggen så finns det en del bilder 🙂

      Svara
  12. Petra

    Jag har min häst på lösdrift. Har alla bekvämligheter som finns i ett stall. Finns ett stort stall men det används ej. Ser bara fördelar. Ridhäst som rids varje dag

    Svara
  13. Frida

    Har också rätt begränsad erfarenhet av lösdrift och de jag har är inte så bra. Men en riktigt bra och välplanerad lösdrift hade jag gärna haft till min ridhäst. För mig innebär det en bra ligghall med gott om plats (de jag har sett har varit för små framförallt vid fodring, minns gymnasiets lösdrift där man fodrade kraftfoder i en lång rad med krubbor som man band upp hästarna vid, inte ens en meters mellanrum = kaos och livsfarligt för alla), bra utfodringssystem, stora rejäla hagar som är grusade där det behövs, en bra flock som är lugn och stabil, boxar att ta in vid t ex skadade hästar, bekvämligheter för mig med uppbindningsplatser, sadelkammare osv. Har hittills inte sett ngn. Det som är lite vanskligt också är att man inte har samma koll på t ex att hästen dricker och bajsar som den ska så som man har på box. Men som sagt en riktigt bra lösdrift tror jag på, det ger stor möjlighet för rörelse för hästen och dem kan själva välja när och om de vill vara inne med mera. Tyvärr tror jag att t ex vi i Skåne har svårt att ha tillräckligt med mark för att det ska bli bra. Jag har även sett allt för många som ser det som ett bekvämt sätt att ha häst, det är och kommer aldrig bli bekvämt att ha häst, med en lösdrift blir det bara en annan typ av jobb.

    Svara
  14. Ridfröken

    Jag blir lite chockad över att det finns de som inte tror att det går annat än jättebra att ha sin rid/tävlingshäst på lösdrift! :O Men jag har nog haft tur och bara sett riktigt fina exempel.

    Jag har själv mina två hästar på lösdrift. De har en stor kuperad hage, rejäl uppgrusad del framme vid stallet och ligghallen, och så en väldigt fin ligghall i samma byggnad som stallet. Lika lätt att ta dem från lösdriften till stallgången som att ta dem ur en box, när det ska göras i ordning inför ridning/hovslagare m.m. Stallet är som vilket stall som helst, med boxar, varmvatten, ljust och fint, breda stallgångar, uppvärmd sadelkammare o.s.v. Lösdriften är inte mer hippie än att det är en fin hage och en gigantisk gemensam ”box” (ligghallen alltså) som de själva väljer hur de vill gå ut och in genom hela dygnet. Jag har haft lösdriften i 2 år nu och jag ser BARA fördelar. Så det är så fruktansvärt tråkigt att läsa att det finns så dåliga exempel på ”lösdrift” som bara innebär ett ruckel, massa lera och ingen möjlighet att sätta hästen på en stallgång, eller i en box i väntan på hovslagare, eller ha uppvärmd sadelkammare, varmvatten, träningsmöjligheter o.s.v…. Men det är ju väldigt konstigt också att folk räknar med att alla lösdrifter är dåliga efter att ha sett en dålig, tänk om vi hade dragit samma slutsatser av vanliga stall med boxar! För det har i alla fall jag sett riktigt dåliga exempel på.

    Idag har jag två kallblodsponnyer, så jag vet inte om de räknas tillräckligt mycket som ”ridhästar” enligt en dels definition. Den ena är 2 år så den rider jag inte än, men den andra rids för fullt varje dag och tränas i lite olika grenar så i mina ögon är han absolut en ridhäst, om än liten och grov. Det första året med lösdriften hade jag dock min storhäst (som jag tyvärr fick ta bort förra sommaren), han klassades nog som en rid/tävlingshäst av de flesta och han trivdes alldeles fantastiskt bra på lösdriften. 🙂 Så man behöver tydligen inte alls vara en liten och grov häst för att det ska fungera. Visst är hästar olika, men det finns olika typer av lösdrifter också och något som många glömmer bort när de säger ”min häst vill gå in när det regnar, han skulle aldrig kunna stå på lösdrift!” är just att… det är ju det de kan göra, de kan gå in precis när de vill! Men som sagt, man har nog sett alldeles för dåliga ligghallar om man tycker att de känns mer som ”ute” än som ”inne”.

    Hade du bott närmre mig så hade du varit varmt välkommen att komma och titta på min fina lösdrift! Men det borde ju finnas många fina att kunna åka och inspireras av tycker jag.

    Svara
    • Birgitta

      Så klart har du rätt i att det finns både bra och dåliga lösdrifter och box-alternativ.

      Tyvärr blir det väl lite så att de som är frälsta vad gäller det DOM föredrar gärna bara ser det negativa med motsatsen och vice versa.

      Nu när det börjar bli lite i ropet att ha även tävlingshästar på lösdrift finns det de som i sina halleluja-moments plötsligt bara ser box-alternativet som något nattsvart.

      Jag vidhåller att lösdrift kan vara superbra men att det verkligen kräver eftertanke och ”resurser” (vad gäller tillräckligt med mark tex).

      Hör ibland att man vill ha hästen på lösdrift för att det inte är lika mycket jobb som att ha hästen på box men en bra lösdrift måste också skötas och det är väl där jag är skeptisk ibland.

      Om man bara eller FRÄMST söker alternativ för att man ska ha det lättare själv och/ eller spara pengar blir det inte alltid så bra.

      Och åter igen så kräver lösdriften en helt annan eftertanke än box vad gäller hästsammansättningen och det kan ju vara jättesvår att påverka så vida man inte har ett eget stall.

      Jag skulle tex utan tvekan kunna ha Leon och Vicke i en gemensam lösdrift om det gick och lösa med att de äter olika stråfoder medan det finns hästar jag inte hade släppt in till min om det gällde liv eller död…

      Så om man har eget tror jag att det är mycket, mycket lättare- som inackorderad vet jag inte om jag hade vågat ta risken.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>