Dagens (godis)fråga

Härom dagen fick jag den sedvanliga 14 dagars-leveransen av Vickes morötter vilket leder mig in på dagens frågor:

Ger ni er häst någon form av ”godis” och vad är detta för något i så fall?

Morötter/ äpplen/ hästgodis i olika smaker eller vad?

När ger ni godiset?

Efter avslutad ritt/ direkt i krubban/ lite hipp som happ?

Själv köper jag alltså stora morotssäckar var 14:e dag, de levereras direkt till stallet och kostar 50:– styck. Säsongen har precis börjat och håller väl på till någon gång i vår.

Ger också äpplen och päron och dessa plockar jag gratis på olika ställen; hos min fd man tex eller i närliggande trädgårdar (med husägarnas goda minne så klart ha ha ha).

Även frukten ger jag i några månader, från juli till december ungefär- sedan brukar träden vara tömda.

Jag ger enbart godis direkt i krubban- har aldrig något i fickorna och vill inte heller uppmuntra ”tiggande”, tycker att hästar lär sig sådant otroligt snabbt och det är inget jag tycker om.

image

Mums säger Vicke…..

image

…och det bjuder jag gärna på!

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. jannike

  Ger varken morötter eller äpplen frekvent då min häst har en en känslig mage efter magsår och fler vintrar med diarréer. Men ger morötter då och då, använder dem vid stretching eller trickträning. Han får även vanligt hästgodis vid trickträning. Han får aldrig något bara för att utan han måste ha gjort något för att förtjäna dem.

  Svara
 2. CeciliaL

  Ger mat i hink, annars inget. Om jag har nan morot eller apple fran hushallet, som inte behovs eller ar litet mosiga, sa kan jag slanga det i hinken ocksa, men det ar inte sa ofta. Undviker att ge godis med handen, de blir bara nypiga da. Sackar med morotter gav jag upp med for manga ar sedan, da det ar omojligt att anvanda upp en sack innan de ruttnar.

  Svara
 3. M

  Jag är guilty in charge för att ge mina hästar godis efter ridpass, direkt när de kommer från tävlingsbanan och ibland för att de är så förbannat gulliga

  Svara
  • CeciliaL

   Inte for att vara en petimeter, men det heter ’guilty as charged’, om du vill prata svengelska! 🙂

   Svara
   • M

    Fy vad pinsamt…. Pluggar på ett av våra största universitet i Sverige med 99% engelsk kurslitteratur och föreläsningar också gör jag fel på det här?! Guilty as charged (på detta med haha)

    Svara
 4. Manda Stillnert

  Japp har både slickburk, hästgodis och lite annat skit 😉 Knäckebröd fick vi en hel låda här för ett tag sedan! Mkt poppis hos hästarna, ger inte äpplen pga av fångrisk och de triggar kolik hos min ponny.

  Svara
 5. Frida

  Ja ger morötter och äpplen och har alltid hästgodis i stallet. Ger ofta lite äpple eller morot i krubban tillsammans med kraftfodret. Ger i handen också efter ridning, ibland när jag ryktar, har det ibland med i fickan när vi är ute och går eller när vi åker transport (för alltid en godisbit när de gått in i transporten), på tävling med mera. Ger dock inte konsekvent vid vissa tillfällen mer än i transporten. Har faktiskt aldrig haft en häst som tigger eller nafsar efter godis. Så klart om jag går mot godisburken så skrapas det lite men inte så att mina hästar tigger hela tiden och vill ha godis. Så jag ser inga problem med att ge godis i handen men alla gör som de vill. Hade jag haft en ”tiggig” häst hade jag kanske tänkt om. Vet att det finns en del teorier om att man skulle ses som en svag ledare om man ger godis ur handen (då andra hästar aldrig skulle ge bort sin mat) osv men köper inte riktigt det, jag tror att hästar vet att det är skillnad på hästflocken och människor.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>