Farligt hagbyte

Ibland blir jag rent förskräckt av det jag läser på nätet,  som detta tex:

”Tidigare har vi haft sto- respektive valackflock i stallet. Nu har stallägaren plötsligt bestämt att ha sina hästar i en egen hage och alla inackorderingarna ska gå i en hage. Detta resulterade i att mitt sto blev ensamt sto med fem valacker i hagen. Och hon brunstar ju förstås efter några dagar. Vilket resulterade i att min ungvalack och en annan valack slogs varpå den andra valacken blev skadad. Inte jätteilla, men ändå.

Vi blev inte ens informerade om ändringen, utan plötsligt var mitt sto flyttat till valackerna och det fanns inte ens någon hemma på gården som övervakade hopsläppet (stallägaren åkte bort på fest då nämligen…).”

Alltså hur tänker en del?

Jag hade blivit helt förtvivlad om detta hade hänt mig och hade velat flytta min häst omgående men sådant låter sig inte alltid göras i en hast.

Nej fy!!!!!

8 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Det skulle vara intressant att veta hur stallägarna tänker kring ansvarsfrågan om allvarliga skador uppstår samt veta exakt hur kontraktet är utformat.

      I mitt eget stall KAN man tex tvingas byta box (händer aldrig vad jag vet) men det betyder ju inte att det helt plötsligt får stå två hästar i samma box typ….

      Svara
      • Manda Stillnert

        Nej .. Man vill gärna bli förvarnad innan de ändras på saker de är enligt mig en självklarhet men men .. Mycket glad att vi har eget (snart två stall ) så man kan bestämma själv hur saker och ting ska vara. Inga inhyrda.

        Svara
        • Birgitta

          Jag skulle vilja ”gå så långt” och hävda att det för mig är ett KRAV att bli informerad- inte bara ”gärna bli förvarnad”, i alla fall om det gäller saker som tveklöst kan riskera min hästs hälsa allvarligt och till detta räknar jag (obevakade) ihopsläpp med hästar han aldrig gått i samma hage som.

          Om man inte förstår/ respekterar detta som stallägare undrar jag vad mer man kan hitta på självsvådligt…

          Svara
  1. CeciliaL

    Klart att de kan vilja att man byter hage MEN de maste ju kolla med agarna och forvarna forst, och ge en chansen att saga nej (om det betyder att man isafall maste flytta, sa vet man ju iaf det i forvag). Skulle bli tokig om nagon gjorde sa med min hast. Men samtidigt sa far jag saga att alla stall jag statt inhyst pa har faktiskt gjort som de ville med blandning av hastar dvs det brukar vara en valack och en stohage och man far inte veta i forvag om det ska komma nagon ny. Det tycker jag dock ar litet annorlunda mot att helt plotsligt och utan forvarning slanga in ett enda sto i en valackhage. Inte OK!

    Svara
    • Birgitta

      Hos oss går 90 % av hästarna en och en.

      Man får gärna släppa ihop sina hästar men det är helt upp till ägarna och man kan ändra sig när man vill- från en dag till nästa. Mycket tacksam för det!

      Svara
      • CeciliaL

        Det ar bara ”fina” stall (dvs med dyra hastar) som har hastarna en och en i smahagar, det vanliga bland hobbyryttare ar att hastarna gar tillsammans, oftast ston och valacker i separata hagar.

        Svara
  2. LenaLu

    Jag har stått på hel del många inackorderindsställen o har aldrig varit m om något liknande. Väl förberett när ny häst ska släppas in o ofta vill många hästägare vara med o övervaka ihopsläppet. Att riskera andras hästar på det sättet är inte okej.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>