Så kan det gå- om hästtandvård

Läst på Facebook:

”VARNING – angående tandvård av hästar
Angående tandbehandling av våra hästar i Orranäs Stall

För ca två veckor sedan bokade vi en sk hästtandtekniker för att kolla ett antal hästars tänder i stallet. Vi blev vilseledda vad gäller personens kompetens, då hon muntligt omtalades som ”hästtandläkare”. Även begreppet ”hästtandtekniker” som hon kallar sig själv, uppfattades av oss som att yrket utövades av en person med legitimerad djursjukvårdsutbildning. Det har visat sig att så var inte fallet..

Det vi råkade ut för i Orranäs stall är att fem hästar har blivit felaktigt behandlade, de har fått sina tänder mycket hårt nerslipade alldeles i onödan. En häst behandlades också för en tandfraktur.  Allt gjordes utan smärtlindring eller sedering. Fem hästar vars mun och tandhälsa varit utan problem tidigare. Ytterligare en häst med kroniska tandproblem som regelbundet sköts av veterinär på klinik, behandlades utan att ägaren vare sig var tillfrågad eller närvarande, den var alltså inte med på listan för tandbehandlingen. Hästen fick så ont efteråt att ägaren var tvungen att akut åka till Kalmar för att få behandling och smärtlindring. Tre hästar hade kortvariga ätproblem efter tandbehandlingen och ytterligare en drabbades av svår kolik eftersom han helt slutade att dricka och äta.

På inrådan av Länsveterinär konsulterades en veterinär med vidareutbildning i hästtandvård som kom och undersökte de behandlade hästarna. Hon konstaterade och dokumenterade skadorna. Alla hästar behandlas just nu med Metacam i 14 dagar pga pulpit (inflammation i tändernas pulpor).

Efter en felaktig tandbehandling enligt ovan, kan hästar uppvisa olika symtom, eller inte visa något alls. Många gånger kan hästägaren uppleva en klar förbättring vid ridningen eftersom hästens ev problem som den hade innan tandbehandlingen också är åtgärdat och detta är ju litet lurigt…
Tyvärr är ägaren lyckligt omedveten om vad som har hänt i hästens mun. Helt andra symtom kan komma upp långt senare pga hästen måste anstränga sig mycket vid tuggningen. Symtom som; dålig bjudning, trötthet och håglöshet är vanliga. Andra symtom kan vara nacke/ käk och ryggbesvär. Eftersom grovfodret tuggas sämre kan även kolik och magsår uppstå. Dessa sjukdomar/ symtom kan uppträda från en månad till flera månader senare. Vid det tillfället är det inte så lätt att koppla ihop symtomen med den tandbehandling som gjordes långt tidigare.”

Givetvis förfärligt och som jag ser det så är det bästa/säkraste sättet att undvika dylika incidenter att anlita en veterinär som är duktigt på tänder för alla behandlingar i hästens mun alternativt att anlita någon ”hästtandläkare” som finns en veterinärklinik.

Det finns ju en del ”tandtekniker” och allt vad de kallar sig som åker runt på eget bevåg höll jag på att säga (alltså utan veterinärassistans) och för mig känns det allt för osäkert att anlita någon sådan framför allt efter att ha läst en skräckhistoria som den ovan.

Men alla tänker inte som jag; det var många som efter att inlägget hade publicerats ville veta namnet på tandteknikern och jag undrar vad man ska ha det till om man själv avser att anlita en veterinär?

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Skulle ALDRIG våga anlita ngn utan kompetens. För det första finns det INGEN som får kalla sig hästtandläkare då det inte finns ngn som innehar legitimation med yrkestiteln LEG. HÄSTTANDLÄKARE.
  Den enda som ev
  kan benämnas som hästtandläkare är Torbjörn Lundström som är legitimerad tandläkare på humansidan och har vidareutbildat sig på hästtänder men fortfarande finns det ingen legitimation som hästtandläkare.
  Det säkraste är ju att anlita en veterinär som har vidareutbildat sig på hästtänder och därmed också får utföra sedering i samband med tandbehandling.
  Synd att det inte finns en ordentlig utbildning med legitimation. Hade besparat en hel del hästar enorma problem o smärtor som orsakats av självutnämda s.k. Hästtandtekniker o hästtandläkare. Tandtekniker är förresten på humansidan ngn som framställer modeller, kronor o broar UTAN att behandla i munhålan så varför man vill kalla sig hästtandtekniker gör iallafall mig väldigt nervös.

  Svara
  • Birgitta

   Mycket bra skrivet och jag instämmer i varje ord.

   Jag har själv anlitat Torbjörn vid flera tillfällen och på PÅ KLINIK där veterinär varit närvarande. På denna klinik (Bollerup) har en av veterinärerna dessutom vidareutbildat sig på hästtänder.

   Jag misstänker att en del som anlitar självutnämnda hästtandläkare gör det både av godtrogenhet/ okunskap och bekvämlighet.

   Så klart är det lättare om någon kommer ut till stallet och fixar till hästens tänder än om man kanske måste hyra släp, lasta trilskande häst, köra långt osv.

   Och så blir det som det blir….

   Ytterligare en aspekt att beakta är ju att en hel del som utförs på hästens tänder inte går att göra ogjorda- en ny tand växer ju tex inte ut om man tar bort den gamla.

   Svara
 2. Rackemarie

  Jag anlitar en veterinär med vidareutbildning på tänder. Känns tryggast så.

  Svara
 3. Manda

  Jag ringer min hemma veterinär. Hon kommer ut och tittar och är de så att hon inte kan göra vissa saker eller är osäker skickar hon en vidare till ultuna tex. Hon är duktig och proffsig och litar helt på hennes omdöme.

  Svara
 4. Lotta

  Vi har en riktigt bra hästtandläkare (har utbildning), är även tandläkare på människor. Gift med en veterinär med kiropraktorutbildning och de har egen praktik.

  Svara
 5. Karin

  Hemskt tråkigt att hästarna drabbas, samtidigt kan jag tycka att det är rätt så oansvarigt att inte anlita en veterinär, som kan tänder. Det är ju enkelt att ta reda att det faktiskt inte finns några ”hästtandläkare”. Kan ju inte vara en nyhet att det florerar en massa egenutnämnda experter där ute.

  Svara
 6. J

  En anledning till att jag gärna vill veta namnet är att jag själv har haft en ”tandtekniker” ute till mina hästar och vill gärna veta om det är den personen då jag i så fall blir orolig för mina hästar. Kan tänka mig att ändra också vill veta av samma anledning.

  Svara
 7. Linn

  Jag äger en av de fem hästarna som blev behandlade i Orranäs stall. Jag kommer aldrig att förlåta mig själv för min okunskap. Jag anlitade vederbörande ”hästtandtekniker” utifrån många goda referenser och i tron om att hon var pålitlig och kompetent inom sin profession. Bra att du skriver och delar inlägget. Det som folk beskriver som så självklart, att man tar ut vet., är idag lika självklart för mig, men för fyra veckor sedan var det helt bortom min kunskap och erfarenhet. Mvh Linn

  Svara
  • Birgitta

   En eloge för din ödmjuka kommentar!

   Och ja, du (och tyvärr din häst) fick en dyrköpt läxa som förhoppningsvis inte bara lärde dig utan också de som kan lära av andras misstag.

   Svara
 8. Rosmarie

  Ja sannolikt är det samma hästtandtekniker jag gått på vilket jag har mycket dåligt samvete för. Den behandlade stackars hästen behövde smärtlindrande medicinering under mer än en månads tid samt specialfoder och först efter tre månader klarade hon av att äta det ordinarie höet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>