Dagens reflektion

img_1384

Jaha…då var det dags igen….alla däckfirmor håller på att drunkna i arbete eftersom precis varenda bilförare med sommardäck har kommit på att ”oj då…det finns även en årstid som heter VINTER och då KAN det faktiskt komma snö precis när som helst” ?!?!?!?

Jag fattar inte…

Varför inte planera sitt däckbyte i god tid så att man slipper köa och under tiden slira runt i sommardäck till fara för både sig själv och andra?!?!?

Eller så kan man göra som jag som bor i snöfattiga Skåne; köra med året-runt-däck på både bil och släp och så behöver man inte bry sig om däckbyte över huvud taget.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Dubbdäck på sedan i helgen:-)brukar försöka byta i god tid. Har precis köpt transport så nu måste även den utrustas så att vi kan ta oss fram på vintervägarna…
  Gick i 20 på motorvägen till jobbet i morse, bilarna gled hit och dit, såå glad för att jag har bytt däck!

  Svara
 2. DRESSYRLIV

  Förvisso. Men är inte åretruntdäck rätt så kassa när det kommer till halka? Där är dubbdäck det enda som är bra, är min uppfattning.

  Svara
  • Birgitta

   Tror absolut att dubbdäck är mycket bättre vid just halka men rejäl sådan är så pass ovanlig i mina trakter att jag inte tycker att det är värt böket och kostnaden att sätta dubbdäck på både bil och släp.

   Under alla år har jag klarat mig utmärkt med allrounddäck eftersom jag mest kör på motorväg till jobbet och till stallet behöver jag inte köra bil om väglaget är riktigt dåligt (hänt typ en gång på 5 år).

   Jag vill tro att det viktigaste vid halt väglag är att köra långsamt.

   Svara
 3. Frida

  Måste ha dubbdäck om jag ska kunna rida vintertid dvs köra till ridhuset. I år så bytte jag redan i oktober men bara för att jag fick punka på sommardäcken och var för snål för att köpa nya. Brukar vara duktig på att skjuta upp däckbytet. Men till mitt försvar så måste jag påpeka att vi nästan aldrig har snö i Skåne i november. Kommer ju sällan förrän i januari. Men jag är glad att vinterdäcken var på i år redan…

  Svara
 4. Josefine

  De sk MS-däcken är dock endast riktigt bra på rejält med packad snö. De heter ju mudd and snow. De är inte trafiksäkra på is och på barmark dvs sommarväg ska man inte köra med dom. De ger en längre bromssträcka än sommardäck. MS-däck är iof godkända året om men funkar dåligt i värme. Kan vara bra att tänka på och inte många som vet utan många tycker, bekvämt jag behöver inte byta däck!

  Citat från en trafiksäkerhetssida: Allrounddäck eller året runt däck – finns det?

  Tyvärr finns det inga däck som är speciellt säkra för användning året runt. Det finns vinterdäck som är gjorda för den centraleuropeiska marknaden som ofta marknadsförs som s.k året runt däck. Dessa däck är konstruerade främst för körning på våta och moddiga vägar. Däcken är ofta klassade som högfartsdäck och har en gummiblandning som är mindre bra för den svenska vinterns snö, is och modd. På sommaren slits dessa däck avsevärt snabbare än sommardäck och har dessutom sämre våtgrepp. För din och familjens skull – använd sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

  Svara
  • Birgitta

   Jag är VÄL förtrogen med denna info men tycker ändå att MS-däcken fungerar ypperligt till min körning (har kört så här i över 10 år).

   Det viktigaste som jag ser det är att inte låta NÅGRA däck invagga en i någon falsk trygghet utan ALLTID köra försiktigt och så långsamt som underlaget kräver.

   Precis som ett bett inte är skarpare än den hand som håller i tygeln är en bil inte bättre på vägen än förarens omdöme.

   Därmed inte sagt att man ska köra med vilka däck som helst så klart och hade jag tex bott i Norrland hade jag säkert haft andra däck.

   Svara
   • CeciliaL

    Men alltsa, Trafiksakerhetsverket – medelst ett noggrant uttankt resonemang med bra forklaring- rekommenderar att man INTE anvander MS-dacken men du vet battre?

    Svara
    • Birgitta

     Jag vet bättre vad som passar MIG.

     Det de skriver om är ju i generella termer och människors bilkörning och i vilken del av Sverige man bor varierar ju oerhört.

     Sedan är jag ju knappast världsunik på något vis som kör med MS-däck….det är hur vanligt som helst (i Skåne iaf).

     Svara
     • Anna-Kajsa

      Jag tycker att det är lite komiskt med det här resonemanget just i ett inlägg där du kritiserar andra skåningar för att inte förutse att det kan bli vinter och halt. De kanske också tycker att de själva vet bäst vad som passar dem?

     • Birgitta

      Jag tycker du jämför äpplen och päron.

      Jag kritiserar att folk generellt inte byter däck i tid och genom att köra med sommardäck utgör en förhöjd fara för sig själv och andra, inte bara genom sin egen bil utan genom att många gånger köra så sakta att de frestar andra till vansinnesomkörningar på ett helt annat sätt än andra tider på året (min erfarenhet).

      Att köra med MS-däck vintertid torde inte utgöra någon fara i jämförelse.

      Det finns väl ett skäl till att det är FÖRBJUDET att köra med sommardäck efter 1/12 om vinterväglag råder medan det är tillåtet att köra med MS-däck året runt????

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>