Betala för en tappsko?

Läser en diskussion på nätet som verkar ha delat läsarna i 2 läger där det ena tycker att det är självklart att betala för en tappsko ( om ordinarie hovslagare kommer och slår på den) medan andra tycker att  detta liksom ska ”ingå i servicen”, dvs vara gratis!

Hur resonerar ni och varför?

Själv tycker jag inte att man ska jobba gratis och det är väl knappast hovslagarens fel om hästen trampar av sig skorna?

Och om man nu tycker det (att det är hovslagarens fel) så är mitt tips att BYTA hovslagare.

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Det beror ju på vilken tjänst hovslagaren säljer. Det måste vara upp till hovslagaren att avgöra vilken affärsmodell hen vill ha – ett pris som inkluderar påslagning av ev tappskor eller ett som inte gör det. Detta bör förstås framgå när ni sluter avtal. Jag betalar för tappskor, de få gånger vi har någon.

  Svara
 2. LenaB

  Jag tror ärligt talat aldrig att jag betalat för påslagning av en tappsko, förutom när jag bett ngn annan än min ordinarie hovslagare utföra jobbet (vi har ju mer än en hovslagare i stallet). Men jag skulle däremot inte ha ett dugg emot att göra det. Det är knappast hovslagarens fel om hästen kliver av sig skorna.

  Svara
   • LenaB

    Ett fåtal ggr under dessa år, en gång då en annan häst jagade min i hagen så hon gick omkull och dessutom trampade av sig skon – men då hittade jag den och ridskolans hovslagare som var på plats den dagen kunde lägga på den. Ngn gång vid extrem lera i hagen. Annars sitter de fint:-)

    Svara
 3. Caroline och unghästen Stina

  Oj, ja, jag hade blivit förvånad om Hovis åkte ifrån mitt stall utan att ge mig en faktura för jobbet… Själv är jag tacksam om tappskoservice ingår. Tänker själv att som hovslagare ha en dag planerad med skoningar, så ringer någon om en tappsko: ”nähäpp, nu vart det ingen matlagning/däckbyte/kvalitetstid med familjen/egen hobby ikväll igen heller”… Själv hade jag tillochmed gått med på att betala hovis övertidstillägg om hen kom efter sin vanliga arbetstid, men ssschhhh. Säg inte det till någon 😉 Plånboken är glad att de inte brukar ta övertidsbetalt 😉

  Svara
 4. Birgitta

  Enda gången jag hade kunnat tycka att det är ok med gratis påslagning av skon är om hovslagaren ändå är på plats i ett annat ärende och givetvis om skon finns/ är hittad.

  Men att ringa ut hovslagaren och förvänta sig att hans tid och bensin är gratis- nej, det skulle jag inte ha mage att göra.

  Som ett sidospår på tal om Anna-Kajsas kommentar undrar jag hur många som ”sluter ett avtal” innan en hovslagare börjar anlitas och där alla förutsättningar framgår, muntligt eller helst skriftligt.

  Jag tror att detta är extremt ovanligt- rätta mig gärna om jag har fel!

  Snarare tror jag bara att gemene hästägare ”tar” en hovslagare, på rekommendation eller för att hen redan skor i stallet tex och så tar man inte reda på ALLA förutsättningar fullt ut.

  Svara
 5. Trasselkvast

  Om skon åker av utan någon extrem anledning inom säg de första tre fyra dagarna, då förväntar jag mig snabb service av hovslagaren. Betala kan jag göra, det är inte där skon klämmer, men jag vill inte vänta på att han kommer. Efter dessa dagar är det liksom ”ny omgång”.

  Svara
  • CeciliaL

   Haller med. Har haft hovisar som kommit och satt pa en sko som akt av ’med en gang’ men annars ar det ju ett ’nytt jobb’. Fast jag kan inte paminna mig om speciellt manga tappskor nagonsin faktiskt (ta i tra!).

   Svara
 6. Lee

  Min hovis har tappskoservice…har dock på 2 år o 2 olika hästar inte haft en enda tappsko… 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Jag kan förstå att det är otroligt retligt men det är väl inte hovslagarens fel så varför ska denne jobba gratis?

   Svara
   • CeciliaL

    Om den åker av på en gång så tänker jag nog att det mycket väl kan vara hans fel, annars brukar de inte ramla av? Typ. De är väl bara människor också!!

    Svara
    • Birgitta

     Jag tänker mer att det kan vara jättesvårt att ”bevisa” varför skon ramlat av.

     De fall jag själv råkat ut för har handlat om att hästen har sprungit i hagen eller att den har trampat av sig skon vid hoppning och detta kan ju knappast hovslagaren hjälpa.

     Sedan finns det hästar med mycket dålig hovkvalité där skorna börjar glappa väldigt snabbt men frågan är vem som ska lastas ekonomiskt för det, hästägaren eller hovslagaren?

     Svara
     • CeciliaL

      Hur hovslagaren resonerar beror säkert både på dennes ekonomi, affärsplan, hur bra/långvarig kund man är, huruvida hästen ifråga tappar skor titt som tätt eller om hovslagaren anser att det var undantagsfall och kanske ev hans ”fel” osv. Själv har jag haft två tappskor senaste 7-8 åren och båda gångerna var det hästar som brukar vara hyfsat lugna i hagen men just då fick totalknäppar och for runt som idioter.

     • Birgitta

      Jag har haft samma hovslagare i snart 30 år!!!!!

      Givetvis står det för något = mycket nöjd kund.

      Han fäster skorna så att de banne mig aldrig ramlar av höll jag på att skriva men tvi tvi…bara för det lär jag väl få en tappsko direkt.

      Skämt å sido…Vicke hade en period jättekassa hovar men till och med då lyckades skorna sitta kvar i alla fall runt 5 veckor.

      Om jag hade ringt ut honom för en tappsko hade jag tveklös betalat.

     • CeciliaL

      Jag menade givetvis inte att man på något vis skulle försöka ”bevisa” att det var hovslagarens ”fel”! Jösses, det är klart det inte går, men man kan ju artigt höra sig för vad han erbjuder för service.

 7. Lina

  Betalar aldrig för en trappsko om det inte är en annan hovslagare. Han vill inte ha betalt. Men han kommer sällan närsomhelst och slår på skor heller.

  Svara
 8. Frida

  Känns självklart att betala. Det tar ju både tid och kostar pengar att ta sig till mig, varför ska hovslagaren jobba gratis? Hade jag haft väldigt mkt tappskor har jag nog bytt hovslagare. Enda gången jag kan känna att det vore ok att inte behöva betala är om hovslagaren ändå är i stallet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>