Orimliga stallrutiner

Läser en kommentar på Facebook där man ondgör sig över hur tidigt en del kvällsfodrar och jag kan bli så trött på vissa ”Bror Duktig”-svar kring det här med hur man ”bör” hålla häst.

Enligt de mer rabiata ska hästen för att ha ett bra liv gå ute i princip dygnet runt och exempelvis kvällsfodras tidigast 22.00.

Samtidigt läser jag om vilka krav man har på vad en stallplats ”ska” kosta (läs: den ska ”så klart” vara så billig som möjligt) och det är här jag inte förstår hur man kan tro att ekvationen ska gå ihop.

Med EGET stall och ett liv som totalt fokuserar på att man är hästägare först och främst må det vara lätt att tillgodose alla möjliga krav på både hagtid och fodringsrutiner men hur man kan tro att en stallägare ska stå standby för andras hästar och med en spottstyver till förtjänst nästan dygnet runt….näe!

Jag har full förståelse för att man med säg 20-talet hästar inackorderade vill ”hålla kväll” tidigare än 22.00 tex.

Och jag vet också hur svårt det är att få ANDRA att ställa upp flera timmar tidigare för att inte tala om att köra ut och kvällsfodra vid 22.

Samma med utsläpp och intag!

Vilken stallägare skulle stå ensam med intag av en massa hästar i beckmörker en del av året?

Ja, det finns säkert de som gör det men om man vill ha en normal inkomst och någon form av fritid så gör man det INTE och det bör man inte heller enligt mig.

Har man inte eget stall får man inse att få människor vill jobba mer eller mindre gratis och binda upp sig kring andras djur- det är ganska sunt och självklart tycker jag.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Charlotte

    Har inte läst debatten på Facebook.
    Men jag vet stall där man kvällsfodrar sista högivan vid 18.00. För att man ”vill ha kväll” då. Och första morgonmålet ges vid 7.00. Det blir 13 timmar mellan målen. Och hästarna står på torv. Inte alls OK anser jag!
    Jag förstår absolut att man ”vill ha kväll” (det vill jag också, och därför har jag slutat med hästar) men den egna bekvämligheten får inte så här tydligt gå före hästarnas välmående.

    Svara
    • Birgitta

      En lösning om man inte vill fodra sent på kvällen är dels att ha hästarna på halm och framför allt ge stora stråfodergivor.

      Värsta skräckexemplet som tack och lov är avskaffat sedan måååånga år är hur det gick till på ridskolan när jag köpte min första häst för 30 år sedan:

      Dels var maxgivan hö 5 kilo (?!?!?!) och dels gavs sista givan….15.00!!!!!

      Det du!

      Och folk fann sig i detta?!?!

      Svara
  2. Minstral

    Vi brukar nattfodra vid 21, sen vill jag kunna mysa i TV-soffan. Morgonfoder kl 6 och ut 8. Lunch 12 och in vid 17. För mig är det viktigt med fräsch halm i boxarna så att hästarna alltid har att tugga på.

    Svara
    • Minstral

      Hade Diego fått bestämma hade det varit utsläpp 12 och in 14. Han älskar sin box och vill inte vara ute. Har försökt med lösdrift men det är för mycket ute enl Diego. Första gången jag har en häst som det bästa sättet att belöna är att ställa in i boxen

      Svara
      • Birgitta

        Finns ju alltid undantag; Decima tex ville inte ha med andra hästar att göra och trivdes utmärkt helt ensam i hagen även när det inte fanns en häst inom synhåll.

        Det gäller att man är lyhörd för individen tycker jag- inom rimlighetens gräns så klart 🙂 !

        Svara
  3. Linda

    Kvällsposten efter 20. Morgonfodring kl 6, lunch 11.30-13.30, insläpp 16-18
    Dvs mat 4ggr/dygn.
    Har gjort så här i 4 år o inga hästar är stressade på morgonen.
    De står på torv eller spån. /Linda

    Svara
  4. Frida

    Hur sent man kan fodra beror ju lite på HUR man fodrar också, våra får så pass mkt grovfoder att det alltid ligger lite kvar på morgonen. Ger man bara några kg per mål så får man ju fodra senare. Har man en tjockis kan man komplettera med halm istället. Jag skulle också vilja påstå att många hästar faktiskt sover om nätterna. Vet att vildhästar äter som mest om nätterna men om jag går ut sent i stallet efter sista fodringen så ser de rätt yrvakna ut, eller om man morgonfodrar tidigare än vanligt. Man kan ju inte bara räkna på när sista målet ges utan man räknar från när sista målet är uppätet till att nästa ges.
    Jag har full förståelse för att man inte är så sugen på att fodra ett jättestall kl 22 på kvällen. I många stall utomlands fodrar man sista målet kl 17 när personalen slutar för dagen och de hästarna överlever också. Inte optimalt och jag skulle inte vilja ha häst så men det finns mer än ett sätt som funkar och ens eget sätt är inte alltid det enda rätta…..

    Svara
  5. LenaLu

    Nu har jag eget o bara mina två hästar. De kan komma in kl tio på kvällarna o komma ut vi sex. Men när jag hade dem inackorderade kom de in vid sex o det passade bra eftersom jag jobbar vanlig kontorstid. Då hade de hunnit äta o torkat ifall det var sånt väder, mocka o rida tar ju några timmar. Så de stod inte på Box så många timmar. Men hade de stått från sex på kvällen till sju/åtta på morgonen hade inte passat min önskan av hästhållning. Varje dag åker jag förbi ett större stall, de går in kl tre, året rum, sorligt i mina ögon.

    Svara
  6. Lina

    Vi fodrar alla hästar en gång om dagen och det är såå lugnt i stallet. Även hos ponnyerna trots att några av dem kanske inte får mat så de har hela dygnet.
    Vi ger allt grovfoder innan de kommer in, storhästarna mellan 10-15 kg beroende på vad de äter upp och ponnyerna 1-12 kg. Sen har alla en höhäck fylld med gräsfröhalm och fri tillgång på detsamma ute. I början hetsåt många sitt hösilage men nu äter de långsamt och har alltid kvar när jag stänger stallet förutom de feta ponnyerna men de äter av halmen istället.

    Svara
    • Frida

      Där har man ju en utmärkt lösning, de flesta hästar får ju runt det kilona men uppdelat på flera mål. Men så som ni gör så har de ju ändå tillgång till ngt att tugga på hela tiden vilket ju är det viktigaste ur hästarnas synvinkel.
      Det handlar ju om att hästarna ska få tugga tillräckligt för att må bra. De känner ju inte mättnadskänsla som vi utan känner sig nöjda efter att ha tuggat en viss mängd.

      Svara
  7. Birgitta

    Det som stör mig mest i en del diskussioner kring ”hur man gör” är att somliga blir så rabiata direkt.

    Bortsett från att mena att de själv är förträffliga och ofelbara så ”måste” man komma med väldigt dömande kommentarer om alla som gör på annat sätt.

    Deras hästar är det synd om, det är djurplågeri osv….

    Jag menar att det många gånger finns flera olika sätt som fungerar och att man inte behöver vara så snabb på att totalt diskvalificera andra som hästägare.

    Svara
  8. LenaB

    Om man har inackorderat så får man ju liksom gilla läget vilka rutiner det är i just det stallet. Allt passar inte alla, så det gäller väl att hitta ett stall där man själv känner sig bekväm med just deras rutiner och tider. Att ondgöra sig över hur andra gör förstår jag inte alls…alla gör väl på det vis som fungerar för dem tänker jag, och alla som har häst är väl måna om att de ska må bra.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>