Ihopsopade bajshögar

Vi är alla helt naturligt olika känsliga för olika saker och vad gäller sådant i stallet som jag verkligen går igång på så är det ihopsopade bajshögar som lämnas kvar för att sopas upp ”SEN”.

I min värld finns det inget SEN alls utan bajs ska sopas upp så fort det har kommit ut ur hästens rumpa och landat på stallgången.

I alla andra fall vill jag ställa frågan ”VARFÖR”, dvs varför vänta och låta skiten lukta och vara i vägen?

Men beteendet är vanligt, det såg jag på ridskolan och ser även på nuvarande anläggning.

På ridskolan hade vi mängder med gråsparvar i stallet och togs inte bajset bort så sprang fåglarna och pickade i det och spred ut skiten- inte trevligt.

Över huvud taget ser jag som sagt ingen mening alls med att låta skit ligga kvar; det går inte fortare att sopa upp det SEN och under tiden ser det bara ofräscht ut och luktar illa.

Någon som tycker något annat?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. CeciliaL

    Inte for att jag tycker det luktar illa eller ar ofrascht (hastbajs ar ju inte ackligt som hundbajs t.ex.), utan for att nar man val har bemodat sig att hamta sopkvast och sopa ihop, kan man ju lika garna sopa upp det pa en skyffel och ta bort. Sa haller med om att det ar meningslost.

    Svara
  2. Anneli

    Haha håller helt med! Har vid tillfällen (mindre ön räknat på en hand) puttat undan med foten om det har varit stt jag varit påväg ut ur stallet för att inte ta på grimma igen och knäppa fast hästen osv. Men nä hämtar man som sagt endå kvast kan man ta upp de direkt! Och ta bort halm från grep ja Titti! Eller om man märker stt det är stop i spolspiltan men man fortsätter spola hästen och sedan lämnar allt vatten. Det är lika illa! Jag fick dock låta de rinna undan en dag så jag kunde rensa ur brunnen eftersom jag tyvärr var tvungen att fortsätta pga av intvålad häst

    Svara
  3. Manda Stillnert

    Jag vill ha snyggt och rent på gången alltid, sopar alltid flera gånger under dagen så de hålls rent och skulle aldrig lämna en hög med bajs .. *rysningar* men är väl lite väl pedantisk av mig kanske 😉

    Svara
  4. SofiaM

    Jag håller med!
    Hos oss är det verkligen höjden av lathet att inte slänga ut skiten från uppbindningen eftersom dörren till gödselstacken är precis bredvid. Man får gå ca 10-15 steg och det står alltid både kvast och skyffel i uppbindningen.

    Jag lägger minst 20 min varje kväll på att städa uppbindningarna och spolen. Tid jag hade kunna lägga på något mer konstruktivt som inte eleverna får göra, tex frisera hästarna.

    9 av 10 gånger när folk säger att dom ska ta ut det efter dom har ridit så ”glömmer” dom bort det….

    Svara
  5. Caroline och unghästen Stina

    Nja… Bajs: solklar uppsopning med en gång! Särskilt om man är flera i ett stall och någon annan ska ställa sin häst på platsen senare. Däremot är jag slarvig med att sopa efter mig när jag har borstat/kratsat hovar och går ut för att motionera hästen. Men det är för att min pedantiska ådra inte ska brista (continue reading…) 😉 Alla som bara sopar efter sin egen häst, glömmer liksom bort att det finns massa lort på stallgången som inte går att härleda till någon speciell häst, därför brukar jag, när jag har skitat ner färdigt för dagen och ställt in hästen i boxen igen, mycket noggrant sopa hela stallgången så att det blir RENT. Så’n är jag. Hellre städa en gång så det blir jättefint, än att gå och smådutta och lämna ”skit i hörnen”.

    Svara
  6. JohannaB

    Så himla skönt med eget stall för jag bestämmer helt själv när jag tar upp skithögen eller inte 😀
    Och ingen annan varken störs av mina vanor eller kan störa mig med sina ideer. Underbart!

    Svara
    • Birgitta

      Men låter du inland skit ligga kvar för att du kan göra som du vill?

      För mig handlar det minst lika mycket om att JAG inte vill se på gången- inte att jag bör ta hänsyn till andra.

      Svara
      • CeciliaL

        Beror val pa vad man ska gora, dvs om man transat och ar pa vag ut, orkar jag inte binda upp hasten igen (mina stannar inte dar jag parkerar dem!!) for att ta bort, da far det ligga tills jag kommer hem igen. Har ocksa eget, kan gora hur jag vill, som du vet. 🙂

        Svara
      • Frida

        Jag kan låta den ligga kvar ibland för att jag ”vill” haha. Eller snarare så att jag inte orkar ta bort den just då. Ofta struntar jag i högarna och tar dem nästa gång jag går förbi med kärran. Brukar oftast sopa och se till att det ser ok ut innan jag lämnar stallet och då åker eventuella högar ut. Men har jag varit och tränat sent t ex så kan jag låta det ligga till nästa dag. Hästarna skiter ju i boxarna också, det luktar det med och jag plockar inte alla högar så fort dem kommer ur hästen i boxen.
        De gånger jag har stått uppstallad har jag däremot alltid plockat upp mina högar direkt, tycker inte att någon annan ska behöva plocka efter mig eller trampa i hästskit även om jag inte bryr mig. Alla har ju olika toleransnivåer och så länge det är inom rimlig gräns så får man ju anpassa sig när man delar utrymmen med andra oavsett om det är ett stall eller ngt annat. Det är precis som att jag kan låta kaffekoppen stå framme på bordet eller lämna disk hemma men på jobbet plockar jag undan efter mig…..

        Svara
    • JohannaB

      Om jag vill låta den ligga ligger den kvar 🙂 Om jag vill ta bort den gör jag det 🙂 Det är som grejen med att bestämma själv, jag avgör exakt hur städat jag vill ha och ingen annan behöver bekymra sig för vad jag gör. Så himla skönt 🙂

      Svara
      • Birgitta

        För mig handlar det som sagt inte om att göra som man vill bara för att man har eget stall där ingen annan störs av vad man gör.

        Jag skulle aldrig lämna kvar skit oavsett.

        Men jag har alltid haft lite issues kring bajs och har på fullt allvar tex aldrig åkt på tävling utan att mocka. Aldrig. Någonsin.

        Svara
  7. Anna

    Håller helt med dig! Men… jag red under en period en häst som var helt sjövild på gången innan ridning och som jag faktiskt inte vågade lämna ensam den tiden det tog att gå ut till gödselstacken. Fanns det ingen annan där som kunde passa hästen, ja då fick skiten ligga (undansopad) tills efter ridpasset.

    Svara
  8. Anne

    Jag blir gaaaalen när jag ser någon låta hästen stå kvar och trampa runt i bajset, förstår inte hur man kan låta bli att åtminstone flytta det åt sidan. Är det sedan på duschspiltan också ska vi inte prata om

    Svara
  9. Prick

    Äh, jag sopar ofta bara högen åt sidan.

    Fast jag förstår ju att det kan bli jobbigt om man är flera i ett stall som ska samsas om uppställningsplats. Då hade jag tagit undan efter mig.

    Svara
    • Birgitta

      ”Mitt” stall är verkligen litet med 7 boxar, smal stallgång och 2 uppbindningar så där syns en bajshög mkt och ”tar plats”.

      När man har inackorderingsstall har jag full förståelse om man dessutom vill visa upp en välskött anläggning inför befintliga och presumtiva kunder- så skulle jag känna även med eget stall.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>