Dagens (raket)fråga

Ja om det inte redan har börjat i era trakter gissar jag att ni vilken dag som helst kommer att höra det eländiga raket-smällanandet som hör varje nyår till.

Och hade det bara varit begränsat till nyår, dvs tolvslaget må det väl vara hänt men jag minns hur det var när jag bodde i Malmö; där började ”man” smälla flera dagar innan nyårsafton och höll på säkert en vecka efter.

Inte alls roligt att ha sina hästar i hagen under denna tid; ”min” ridskola ligger ju i utkanten av staden med flera intilliggande bostadsområden.

Jag har hittills varit lyckligt förskonad från hundar som är rädda för smällare och raketer; Soya hade man kunnat fälla en bomb bredvid tror jag utan att hon hade brytt sig men vi får se hur den långt mer försiktiga Molly kommer att reagera.

Jag har genom åren och i många inlägg på bloggen ondgjort mig över smällandet och ser för egen del absolut ingen som helst tjusning med det när jag vet att det orsakar så mycket lidande men undrar idag hur ni ställer er:

Fyrar ni av några raketer vid nyår? Vad anser ni om smällare och raketer?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lee

    Absolut inte!! Det är ett jäkla otyg. Bra att fler o fler affärer slutat sälja!

    Svara
  2. Rackemarie

    Bojkottar allt vad smällare och raketer heter. Hunden är stencool men katterna är livrädda. Hästarna brukar få ha musik på och lamporna tända. Vi är alltid hemma på nyår för katternas skull.

    Svara
  3. Prick

    Tycker fyrverkerier är vackra och hoppas på molnfritt till nyår.
    Skjuter själv inga raketer sedan år tillbaka men gillar att se in över staden vid tolvslaget.
    Här är djuren ganska vana vid smällar då hösten innehåller flertalet andjakter. Bra förberedelse inför nyår om man ska ta det positivt.

    Svara
  4. Linda

    Jag var i ert ridhus och red i söndagskväll och precis när jag var färdig och skrittade av så började någon utav husen runt om att skjuta raketer. Så jävla onödigt och såklart blev min häst ganska stressade över att det smällde och hon inte kunde se vad som hände. Var knappt att jag vågade mig ut för att lasta sen då man inte vill att det ska smälla så nära i en sådan situation… Känns också väldigt respektlöst att skjuta raketer i tid och otid i ett så hästtätt område.

    Svara
  5. Anna

    I min gamla hemstad ordnar kommunen ett väldigt vackert fyrverkeri på nyårsafton. Jag tycker det räcker gott och att det vore bättre om alla som ville bidrog med en slant till det i stället för att köpa egna.

    Man kunde ha ett system där man var tvungen att gå ihop i större grupper (kvarter, byalag, idrottsförening…) och söka om tillstånd för att få arrangera fyrverkerier och så kunde det begränsas till vissa platser och tider.

    Svara
  6. Titti

    Jag gillar det inte! Har bott i Malmö med SJUKT skotträdd hund och led så med henne! Nyår ska vi inte prata om då låg hon under sängen och var helt katatonisk även om vi var ute på landet och dom inte smällde raketer i den omedelbara närheten!!

    Tack och lov är nuvarande vovven helt oberörd och bryr sig inte för fem öre, men jag tycker det är helt onödigt ändå. Varför skjuta upp flera tusenlappar i luften liksom, osmakligt faktiskt!! Kan ju lika gärna plocka ut kotanter från kontot, lägga dom i en hög och tutta på!

    Svara
  7. Dressyrtant

    Miljövidrigt och synd om djuren är vad det är. Om folk sköt fem minuter vid midnatt hade det väl varit okej men detta skjutande i dagar har jag ingen förståelse för.
    Vi är hemma varje nyår då katten är så rädd att han ligger under min tröja hela kvällen. Vi släpper inte ut honom dagen före nyår och en dag efter då risken att han blir rädd och springer bort är för stor. Hästarna står långt ut i skogen så de är förskonade från skjutande.

    Svara
  8. Åsa T

    Suckar! Detta ämne kan jag prata mycket om, tycker som många att det hade varit ok om kommunen sköt raketer klockan 12 och inget annat. Igår var jag på promenad i vår lilla håla med mina 2 hundar, en skotträdd som bara den och en helt oberörd. det smällde minst var 5e minut och stackarn blev bara mer och mer rädd, jag kan inte svara för vad jag hade gjort med glinen om jag sett dom… 🙁 Ett ofog är var det är och jag har skrivit på spaltmeter med listor men inget händer… Detta är de värsta dagarna för oss på hela året. Nyårsafton får mina hundar spendera på sitt dagis på landet, förskonade från smällar… tråkigt att lämna bort dom men det är helt klart det bästa för den rädda hunden…

    Svara
  9. CeciliaL

    Hoppas på INGA smällar i vår lilla by, efter att min åring fick kolik på Guy Fawkes då ett enormt 30 minuters fyrverkeri gick av stapeln i hagen bredvid vårt hus…. Annars har jag tacksamt nog inte haft några hästar eller hundar som varit nervösa. Organiserat fyrverkeri för grupper tycker jag är det enda vettiga, om man nu känner att man måste bränna pengar…

    Svara
  10. Manda Stillnert

    Hatar dessa raketer och smällare, dock än så länge vart lugnt i år här annars brukar de börjas flera dagar i förtid .. -Lust att strypa folk på nyårsafton med 3 extremt skotträdda katter som ligger och hyperventilerar under sängen . Nej förbjud skiten.

    Svara
  11. JenniferDressage.se

    Nej usch och fy! Förstår inte att det fortfarande är lagligt :'( Så många djur som får lida och särskilt illa just när det smälls så mycket både före och efter. Har turen att både hund och häst inte är särskilt rädda av sig men det känns ändå inte roligt och man tänker ju på alla andra djur som faktiskt är rädda. Fruktansvärt onödigt lidande.

    Svara
  12. Trasselkvast

    Helt otroligt att man ställer frågan och får massor med svar om att folk avskyr det (jag med – tycker det är superfint och roligt egentligen, men inte värt det för rädda djur och människor) och det fortfarande år 2016 är tillåtet (eller snarare inte beivrat – olagligt är det, utom på tolvslaget). Galet.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan bara hålla med.

      Tycker dock att det mycket sakta faktiskt verkar ge liiiiite resultat med att så många verkar avsky raketer och smällare så kanske kommer skiten verkligen att förbjudas helt någon gång om än inte under min levnad?

      Det är verkligen otroligt att något som så många är emot kan få fortsätta att användas mer eller mindre ostraffat….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>