Dagens hjälplösa människor

Med Internets frammarsch och tillgången hos (väl?) i princip alla hushåll blir man varse hur hjälplösa/ korkade/ lata/ bekväma/ okunniga (det är bara att välja) en del människor är.

Jag är medlem i en hel del Facebooksidor och där kan man läsa alla möjliga frågor som jag verkligen skakar på huvudet åt.

Var har det sunda förnuftet tagit vägen?

Eller ens sinnen (lukt/syn/ smak)?

Har man helt mist förmågan att söka information på annat sätt än att fråga andra internetanvändare eller ids man inte kolla upp något själv?

Här några random exempel:

* Är det någon som vet när City Gross i Staffanstorp stänger idag?

*Kan man frysa julskinka?

*Kan jag äta en nötchokladkaka som har stått framme i någon vecka?

*Kan man ha potatis till köttfärssås om man inte tycker om pasta?

* Behöver jag ringa efter veterinär när min häst har fått ett pyttesår som den inte är det minsta halt av?

* Vilken sadel tycker ni att jag bör köpa utifrån den här bilden tagen på min häst på 50 meters håll när den betar i hagen?

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mia

    Det är en av anledningarna till att jag övergivit Facebook som tidsfördriv. Det ständiga surret av nonsens gör att man inte hinner komma till det som intresserar. Skulle vilja använda det som informationskanal för häst aktiviteter, men då skulle man behöva ta bort väldigt många ur flödet. Ändå besitter jag inte oändligt antal FB faces.
    Har du kloka kvinna något smart knep?

    Svara
    • Birgitta

      Har tyvärr inget råd mer än att man får överge de sidor som man tycker börjar bli jobbiga.

      Jag gick tex med i en sida som heter ”Billig mat för fattiga” (bara namnet….man kan väl vilja handla billigt utan att vara ”fattig”…vad nu det är…).

      Dagen innan nyår och på nyår startades säkert minst 15 olika trådar som ALLA efterlyste nyårsmat?!?! Snacka om att detta tog plats i flödet.

      Folk orkar inte kolla om det redan finns en tråd kring deras ämne och så postar dom en ny.

      Samma sak med frågan ”Vad kan jag göra med överbliven julskinka”- ”hundra” trådar….

      Nä, får nog gå ur gruppen innan jag börjar reta mig för mycket!

      Svara
      • Mia

        Grupperna är lätta att välja de som intresserar en, jag tänkte mera på de faces som man har men som mest surrar och blir det man inte orkar skrolla förbi. När de flesta som är aktiva uppdaterar med högst ointressanta redogörelser för vad vederbörande tycker och äter och delar i form av sjukt ointressanta navelluddsartiklar..

        Svara
        • Bodil

          Du kan avmarkera ”Följ” så slipper du dem i ditt flöde! Du kan också ställa in de grupper/personer som du vill följa genom att markera dem med ”visa först”, Kanske blir det lite bättre?

          Svara
  2. S

    Hahaha!!! Exakt det brukar jag också fundera på när jag ser liknande frågor. Undrar också på vilket sätt det är ”enklare” att skriva en fråga i ett forum (ang öppetttider) än att kolla upp det själv? Tänker mig att arbetsinsatsen är ungefär samma + att man slipper verka dum och få en massa kommentarer från random people som ev inte är korrekta. Men men…
    Vad är det för fel på folk?

    Svara
  3. Caroline och unghästen Stina

    Att folk är puckade och lata när det bara är de själva som blir drabbade får man kanske stå ut med (eller bara sluta använda sig av samma kanaler som de), men jag blir så j-vla matt av dem som ställer de där sadelfrågorna och värre: veterinärfrågorna. Att först ställa frågorna till en skara personer man inte känner, och att sedan använda dem som referens utan källkritik… Jag vet inte vilket som är värst. Tänk att vara veterinär och komma ut till en häst som är felbehandlad, fråga varför ägaren gjort si eller så och få som svar: ”jag hörde det på Facebook”. Som tur är tycker jag att många som svarar i grupperna på alla de här ”hästen-beter-sig-konstigt-frågorna” verkligen är tydliga med att man ska åka och få hästen kollad, inte ställa sådana frågor på FB.

    Svara
  4. Titti

    Jag tror att det handlar om nutidens outtömliga bekräftelsebehov hos människor!! Man måste få någon form av bekräftelse till vilket pris som helst. Då går man in på forum och undrar för genast får man tusen klick och man blir sedd! Helt sjukt faktiskt!!

    Svara
      • Birgitta

        Fast inte enbart av ondo…

        Ser ju hur en del människor som kanske inte har så mycket i sitt liv, varken ekonomiskt eller socialt (få eller inga vänner IRL, kanske arbetslösa, sjukliga) känner sig sedda och uppskattade för vad de skriver.

        Svara
  5. Linda

    Jag har fått barn under 2016 och är med i en grupp på fb för just gravida med bf 2016. Och på denna sida diskuteras det hej vilt gällande spädbarns hälsa på samma sätt som veterinärvård diskuteras på hästsidor. Man vill ju bara hoppa genom skärmen, ruska om dessa mammor och skrika ’Ta ditt barn till sjukvården, majoriteten här inne är inte vårdutbildade’!

    Svara
  6. Kicki Gustafsson

    Jag kan bara hålla med men måste erkänna att det många gånger roar mig, inte minst när det eskalerar i sandlådeuppträden typ ”du är dum”, ” du är dummast”.
    Min känsla är att det är värst på hundsidor men det är ju mest där jag är. Kanske är hästar något mer skyddade pga att de helt enkelt är värdefullare rent ekonomiskt?
    Sedan måste jag e också erkänna att jag startat trådar enbart för att testa, tex lade jag in en bild på ett sår på min hund och höll på att bli lynchad för att jag funderade på att inte åka akut till veterinär. För att inte tala om när jag sen berättade att bilden var tre veckor gammal och såret väl läkt sedan en vecka. Utan veterinärehjälp. Och i andra fall så rekommenderas allehanda hemnatrick för åkommor som jag tolkar sim möjligt livshotande tillstånd. Nej jag ser det som vansinne att lita på råd i många grupper.
    Däremot finns det seriösa grupper där man kan diskutera icke akuta frågor med stor behållning, men det är en annan sak.
    Värst är det stora antal människor som har attityden ”jag har haft hund i si och så många år” (ofta ganska få) och jag vet minsann…och dessutom har en förmåga att uttrycka sig självsäkert och som trovärdig. Men utan förmåga och ödmjukhet att tänka längre än näsan räcker.
    Och som någon skrev, med behov av att synas själv.

    Svara
    • Birgitta

      Nej Kicki, det är lika illa på hästsidor och….ursäkta mina fördomar men min känsla är att det snarare är de med de billigare kontra dyraste hästarna som är mest okunniga- kanske just därför att de kunnat köpa en häst för några tusenlappar men utan kunskap.

      I en tråd nyligen visades en bild på ett sår som jag knappt hade brytt mig om att tvätta.

      Där skrek vissa efter veterinär direkt medan jag svarade ”tvätta såret och RID”.

      En del tror att hästen ska dö om de rider på den och låter den hellre vila i ibland veckor medan motion (så länge hästen är ohalt osv) många gånger påskyndar att svullnader går ner, främjar cirkulation och matsmältning osv.

      Svara
  7. Anna

    Många blir ju också väldigt arga när de får svar de inte vill höra… Min bästa var när någon som skämt hade lagt upp en tråd på någon föräldrasajt med frågan ”Vad tycker ni om namnet Imbecille” och vissa svarade helt allvarligt… till exempel en som tyckte att ”nej, det rimmar ju på bacill”.

    Sjukt roligt.

    Svara
  8. Prick

    Ganska roliga frågor! Har faktiskt inte alls den typen av inlägg i mitt flöde. Haha beror kanske på vilka vänner man har?

    Svara
      • Prick

        Jaha men då har du ju ändå valt att läsa! Jag tycker att jag mest får se mina vänners inlägg – inte så mycket andras. Kan du styra via inställning kanske?

        Svara
  9. Frida

    Fascinerande att man hellre skriver en fråga och inväntar svar på den än att googla upp det direkt som tar typ 5 sekunder. Sen att frågorna är så korkade att man tappar hakan ibland är ju en annan sak, vi är alla lite korkade ibland (vissa dock mer än andra).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>