Ridning som träning?

Ett ämne vi diskuterat tidigare….

Räknar ni ridning som träning?

Blir ni trötta och/ eller svettiga?

Som ni vet stör jag mig en hel del på de som rider med ländtäcke i ridhus, framför allt när det är plusgrader men härom dagen slog det mig att många som gör det även själva rider med en tjock vinterjacka.

Själv skulle jag tycka att det är både klumpigt och varmt att rida med jacka inomhus trots att jag räknar mig som väldigt frusen så gissningsvis anstränger vi oss olika mycket även när vi arbetar hästen ”på banan”?

Så för mig är dressyrpassen tveklöst träning och jag kan tom få träningsvärk enstaka gånger även om det är sällan.

Rider jag ut blir jag sällan svettig/ trött däremot.

Hur är det för er?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. LenaB

    Visst ser jag ridningen som träning men för min del vill jag gärna göra något mer upptill som kompletterar ridningen på ett bra sätt, för min del så tycker jag att gymmet fungerar bra. Hade jag inte tyckt att det varit så himla tråkigt att springa (samt haft problem med värk) så borde jag nog joggat lite också…
    Men visst blir jag trött av ridningen, och har man gjort något man inte precis brukar så kan jag få träningsvärk. Kan också känna att man blir tröttare/får träningsvärk av att rida hästar man inte brukar rida
    På vintern rider jag fram med jacka, för jag är så himla frusen;-), så framskrittning och ibland också jogging i början av passet sker med tjock jacka på. Ländtäcke har jag extremt sällan, det skulle möjligen vara en helklippt väldigt frusen häst, eller om det är en väldigt kall dag (inte så ofta vi har det i Skåne), men ländtäcket precis som jackan, åker av efter lite framridning.

    Svara
  2. M

    Jag är en av dem som både rider med ländtäcke i ridhus och rider i tjocka dunjackor på vintern. För hästarnas del så är den ena långsidans vägg inte helt täckt med ett luftinsläpp på cirka 1 m högt som går längs med hela långsidan en bit nedanför taket. Detta ridhus rider jag i till vardags och det blir kallare där inne än i ”vanliga” ridhus, ibland när det är minusgarder blir ridhuset kallare än vad luften är utanför. Fryser jag blir min rygg stel och då blir ridningen misslyckad.

    Plockar av mig ländtäcke och jacka om det blir varmt, inte rocket-science direkt.

    Svara
  3. Malin

    Jag ser nog ridning av en häst som lätt träning. Jag blir svettig men inte trött.
    Så här års värmer jag upp med tjockjacka och ländtäcke i ridhus. Vid ridning utomhus tjockjacka och ländtäcke på hela passet.

    Svara
  4. Manda Stillnert

    Klart man blir svettig när man rider, eller iaf jag haha. Jag tränar också på gym 4 dagar i veckan för att anser att jag kan inte kräva av hästen att hon ska orka om inte jag orkar 😉

    Svara
  5. Birgitta

    Att jag blir så pass svettig/ varm när jag rider tror jag beror mycket på att jag nästan uteslutande sitter ner när jag rider?

    Tycker lättridning är mycket mindre ansträngande och ser ju ekipage i ridhuset som bara rider lätt vilket skulle kunna förklara att de kan rida med jacka medan frusna jag tar av den direkt?

    Och ha ha nej: jag tror INTE att jag har sämre kondis än gemene ryttare- tvärtom.

    När jag själv undervisar brukar den som rider för mig pusta och vilja pausa mycket mer än jag behöver 🙂 .

    Svara
  6. CeciliaL

    Trodde du red i termobyxor 6 man om aret (saker pa att jag last dig uttrycka detta pa bloggen manga ggr) – sa det kanske ar darfor du blir sa himla svettig. Haller forresten med om att det ar mycket jobbigare att sitta i traven; latt trav kan man ju rida i timtal (bokstavligen, som distansryttare!).

    Svara
    • Birgitta

      Rider aldrig i ridhuset med termobyxor utan tar av dom precis innan jag sitter upp. Vid uteritt har jag alltid termobyxor typ 6 månader om året och i allt annat arbete som rör hästar utom just då i inomhusridningen.

      Sedan blir jag inte ”himla svettig” (fast allting är relativt) men typ svettig i pannan och håret och under armarna.

      Svara
  7. Rackemarie

    Mina ytterkläder åker av redan när jag skrittat fram hästen för hand. Sen svettas jag mycket under hjälmen. Har lättaste, luftigaste hjälmen som finns. Ändå kan det rinna, trots att jag rider mycket lätt. Har en häst med rejält stor trav.

    Svara
  8. Sandra

    Det är absolut träning för mig nu. Har haft ett uppehåll på 6 månader och bytt häst, tappade rätt mycket ”ridkondition” under dessa månader.

    Svara
  9. Frida

    ”Träningsridning” skulle jag nog säga är motion/träning men lite lättare pass eller uteritt i lugnt/lagom tempo klassar jag som lätt motion ungefär som en lite raskare promenad. Sen beror det ju så klar på hur man rider, hur länge och vilken häst man rider. Vissa hästar ger mer motion än andra och vissa ger en rejäl coreträning 😉
    Sedan ger ju hästarna en del vardagsmotion som man inte tänker på. När jag inte red så märkte jag hur mkt vardagsmotion som försvann och som var svår att ersätta. Man hämtar hästen i hagen, kånkar prylar in och ut ur bilen, ryktar, packar påsar osv. Inte träning direkt men som sagt vardagsmotion. Jag har numera ett stillasittande jobb och går inte så många steg men efter kvällens stallpyssel så kommer jag lätt upp i 10 000 steg (som ju räknas som aktivt) och då har jag inte mobilen med när jag rider (har stegräknare på den).

    Svara
    • Birgitta

      Håller helt med dig.

      Jag får också mycket vardagsmotion genom att hjälpa till att ta in hästar från hagen, packa höpåsar, tömköra andras hästar osv.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>