Från min hästletande vän

Hej! Eftersom jag tydligen upprör en del med mina ”höga krav” på häst kommer här ett inlägg från mig.
Jag vill först och främst tacka för de tips som kommit in via Birgitta! Sedan vill jag gärna betona att jag inte alls tror att jag ska få någon gångartshäst eller häst som är ”i fas”. Jag önskar en häst som iaf är inriden och gärna lite grundutbildad, som jag beskrivit tycker jag det är ett plus om hästen varit ute på ngt, har ingen betydelse vad egentligen bara så man har ett hum om hur den fungerar när man är iväg. Jag har precis som Birgitta skrivit besiktigat två stycken hittills, detta har varit till synes friska hästar helt utan skadehistorik, den ena grundutbildad av beridare som inte märkt något fel, den andra har gått lite småklasser i hoppning av en ung amatör. Hästarna besiktigades på klinik, och jag gav dem båda även en andra chans vid ombesiktning några veckor senare.
Anledningen att jag bad Birgitta om hjälp är att det här tar sådan tid, först ska jag hitta annonser med lämpliga hästar, därefter ringa dessa och utvärdera om det kan vara ngt för mig, sedan åka och provrida, gillar jag hästen så tillbaka ytterligare minst en gång. Sedan är det dags för att boka tid för besiktning… Eftersom jag sedan gett dessa hästar en andra chans vid ombesiktning har vi lagt kanske 1,5 – 2 månader per häst…
Jag VET att det finns sådana här hästar jag söker , jag vet också att många väntar tills vår/sommar att lägga ut hästar på annons eller tänker att de kanske måste utbilda lite till eller komma ut och tävla några klasser i vår… Det är dessa jag söker:-) de som inte ens finns på annons just nu.
Återigen stort tack för den hjälp jag fått hittills. 🙂

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag tror nog du har missuppfattat, det är inte alls så att du upprör någon, försöker mer förklara att utbudet blir lite mindre med den budgeten, för de hästar som passar in på din beskrivning kostar generellt mer. Mer en förklaring till varför det kanske kan ta lite längre tid, att det inte är så konstigt att det tar tid. Men det är klart du kommer att hitta en så småningom 🙂

    Svara
  2. Frida

    Det blir nog lätt en diskussion om dessa saker eftersom det dels är intressANT och dels för att det berör alla som håller på med detta oavsett om man ska sälja eller köpa. Det är intressant att funder över vad en häst ska eller bör kosta, det blir ju oundvikligt att det blir subjektiva bedömningar och inte objektiva. Vad är kapacitet? Vad ska temperament få kosta? Hur mkt hänsyn ska tas till kostnaden att föda upp hästen? Tävlingsresultat är iofs mätbara men det kan ju bero på en väldigt skicklig ryttare och är ingen garanti. Det är dessutom ofta mkt känslor inblandat också vilket gör det ännu svårare. Det blir en intressant diskussion helt enkelt.
    Jag hoppas att du hittar det du söker snart, jag fick min för 75, 5 år och bara riden 4 månader men med ett sånt temperament och egen balans att det gick bra ändå. Och inte minst frisk!

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer igen.

      Har sett många hästägare som lever i det blå och tror att deras högst ordinära häst är värd skrattretande höga summor.

      Efter en evighet med att försöka sälja djuret tvingas de gå ner rejält i pris och har bara förlängt hela försäljningsprocessen med flera månader- helt i onödan.

      Vad en häst har kostat att föda upp skiter man som köpare fullständigt i.

      Vad gäller att köpa åringar eller till och med 2-åringar hävdar jag med en dåres envishet att detta OFTAST är en förlustaffär för köparen såvida man inte får hästen väldigt billigt och den är mkt talangfull. Samt att man har eget stall/ mycket låg stallhyra.

      En så ung häst hinner kosta massor även som fullt frisk innan man kan börja ”utnyttja” den och i stället går man bara och betalar samtidigt som man riskerar att
      a) det händer hästen något
      b) den passar en inte alls när den väl är inriden och riden ett tag.

      Att man snabbare hittar en lämplig häst ju större budget man har säger sig självt tycker jag- hade jag haft några hundra tusen hade jag nog ganska lätt kunnat byta ut Vicke om jag hade velat.

      Men åter igen så tror jag min vän kommer att hitta sin häst utan att behöva öka sin budget- det är nog mer otur än något annat att hon inte gjort det än.

      Ett tips som jag har gett henne är att ringa på dyrare hästar (kanske runt 120.000) för dels går det att pruta rejält ibland och dels är det inte hugget i sten att hennes häst absolut måste kosta 80′.

      Svara
      • Birgitta

        Ur säljarens perspektiv är det smartast att sälja en talangfull häst direkt efter Breeders.

        Då betalar många för ”förhoppningen” om att hästen ska bli en superhäst och det är i denna kategori man ser höga priser som ibland nästan ter sig som fantasi-dito.

        Men det finns folk som är villiga att betala flera hundra tusen för en häst som aldrig har tävlat eller bara gjort det någon enstaka gång.

        Själv vet jag att unga talanger lätt kan förvandlas till långt mer ordinära vuxna hästar och hade för egen del tvekat att köpa en extremt dyr, om än ”fin” unghäst.

        Det är när hästen har gjort några starter till att börja med och därefter visar om den har lätt för byten som många agnar skiljs från vetet.

        Vet både hästar som visat sig mkt svåra på tävling och hästar som haft jättesvårt för byten och är man inte redo (och skicklig) att lägga massa tid på detta för att det KANSKE ska bli bra är det bättre att köpa en ”prövad” häst.

        Faktiskt en STOR anledning till att jag köpte Vicke trots att han inte gav mig någon wow-känsla.

        Jag visste att han bytte och gjorde det på tävling 🙂 .

        Svara
        • Frida

          Visst faller många hästar bort efter att bedömts lovande som unghästar. Och vissa är inte alls så spektakulära som unga men utvecklas med bra ridning och blir jättefina hästar. Det är det som är intressant med hästar, man kan gissa, anta och bedöma men det är mkt som spelat in i slutändan….

          Svara
      • JohannaB

        Fast precis det du skriver ”Har sett många hästägare som lever i det blå och tror att deras högst ordinära häst är värd skrattretande höga summor.” gäller ju omvänt med, många köpare tror att det går att köpa perfekta hästar för alldeles för låga summor.
        Marknaden styr ju, har man en viss budget får man anpassa vad man köper till den (kolla utbudet, köpa det man kan leva med bristerna av) eller anpassa budgeten till den häst man vill ha?

        Svara
  3. Birgitta

    Tydligen ännu ett märkligt hinder när man letar häst enligt min vän;
    annonsören anger bara mailadress och svarar sedan inte på mail ?!?!?!

    Svara
    • Eva

      Även om det är dåligt att inte svara på mail så finns det faktiskt ett telefonnummer angivet.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>