Fråga från en läsare om försäljningsupplägg

En läsare skriver följande:

”Jag annonserade nyligen ut min häst och fick kontakt med en köpare som ville ha den för utsatt pris under förutsättning att jag stod för besiktning och röntgen, en kostnad på ca 6000:–.

Eftersom jag ville bli av med hästen snabbt gick jag med på detta och besiktning är nu bokad.

Under tiden har jag dock blivit mer eller mindre nerringd och det finns folk som utan att ha sett hästen vill betala mer än utsatt pris.

Jag ångrar nu att jag gick med på att stå för i vart fall röntgen- det kommer ju ändå att minska vad jag får ut för hästen med flera tusen.

Min fråga är om jag rent moraliskt/ juridiskt kan meddela tilltänkt köpare att jag ångrat mig och att jag inte längre vill bekosta röntgen.

Förstår ju att det är väldigt fräckt om inte annat.

Vad tycker ni och hur hade ni gjort?”

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hedwiginnan

  Muntligt avtal gäller ju så det är nog inte helt enkelt att ändra sig. Det är såklart surt men inte heller schysst att bryta avtalet. Unghästen jag ska köpa är redan röntgad så där betalar jag bara bes. Min andra betalade uppf bes och jag röntgen.

  Svara
 2. Anna

  Jag hade stått för mitt beslut och bekostat besiktningen som utlovat. Förutsätter att du tycker det är rätt köpare eftersom du antagit dealen från början.

  Svara
 3. Trasselkvast

  Klart hon kan. Förutsättningarna har ju ändrats. Det finns folk som vill ha hästen till ett bättre pris. Innan något är påskrivet kan man ändra sig precis hur mkt som helst. Givet att det finns andra lika bra köpare hade jag sagt som det var – jag kan få mer, vill du ha hästen gäller nu detta.

  Svara
 4. LenaB

  Tycker säljaren ska ta en diskussion med köparen och berätta hur situationen ser ut, att det finns andra spekulanter och vad de erbjuder. Jag tror inte att jag hade brutit överenskommelsen direkt, denna köpare som nu bokat besiktning är ju bevisligen seriöst intresserad, om säljaren skulle välja att bryta detta så kan hon ju inte vara helt säker på de andra spekulanterna kommer att hålla det som de sagt… Själv hade jag varit försiktig med köpare som vill köpa hästen osedd, lägga ett högre bud mm. Försök att gå på din magkänsla vilken köpare som känns ”rätt” både rent ekonomiskt, för dig och för hästen.
  För säkerhetsskull hade jag dessutom diskuterat med spekulanten om hur de gör om det finns avvikelser på röntgen, blir det affär ändå?

  Svara
  • Caroline och unghästen Stina

   Jag hade gjort som Lena föreslår och förklarat situationen och frågat om köparen kunde tänla sig att dela på kostnaden. Om inte så är det muntligt avtal som gäller och man får väl se utgiften som ”läropengar”. Själv är jag en sådan som blir tokig på folk som inte håller avtal ifall det dyker upp ”något bättre”. Gäller allt från Birgittas exempel till att man t.ex. har bestämt med någon att gå på bio, men hen ställer in för att istället gå på en fest som verkar roligare.

   Svara
   • Trasselkvast

    Det är stor skillnad på att ställa in en fest i sista minuten och betala tusentals kronor man inte behöver.

    Svara
 5. Birgitta

  Inte helt lätt att svar på läsarens fråga tycker jag.

  Det handlar mycket om hur man är som person och dessutom tror jag att bara för att man tycker att någon ska/ borde göra på ett visst sätt är det inte säkert att man själv hade velat/ vågat göra likadant.

  Man kan ju argumentera att muntliga avtal gäller- absolut men samtidigt vet vi att detta är oerhört svårt att bevisa och man hade knappast dragits till domstol om man ändrade sig.

  Samtidigt vet vi hur svårt det är att hitta köpare (ibland i alla fall) som fullföljer affären utan krångel så att sätta sitt hopp till andra som har erbjudit högre pris utan att ens ha sett hästen: nja…det känns vanskligt.

  Tänk om alla hoppar av och så har man dissat den första köparen?

  Det är nog det som hade skrämt mig mest och jag tror inte jag hade vågat krångla för några tusen.

  Att man ÄVEN hade framstått som opålitlig om man hade ändrat sig hade nog påverkat mig mindre faktiskt- just den köparen kommer man troligen aldrig mer att behöva ha kontakt med.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>