Konstiga hundägare

Under de ca 7 år jag ägde Soya tillsammans med min fd man bodde vi merparten av tiden väldigt ”off” på landsbygden och våra träffar med andra hundar och deras ägare var inte så vanligt förekommande.

Nu bor Henrik, Molly och jag i centrala Staffanstorp och situationen är en annan, tyvärr.

Jag har blivit varse ett fenomen som jag inte alls tycker om men inte kan påverka det minsta: enligt mig helt inkompetenta hundägare.

Hur förklarar man annars att minst 50 % av alla hundar jag möter på mina promenader med Molly börjar vrålskälla, en del redan på avstånd, medan ägaren antingen drar i kopplet som besatt eller tycks både blind och döv för hundens gapande = gör inget.

Merparten av de hundägare jag ser verkar livrädda för att möta oss; hur nu en hund på inte ens 15 kilo kan inge sådan fruktan?

Det ska dessutom sägas att Molly är jätteförsiktig och aldrig springer fram till andra hundar utan hon går hellre en liten omväg om hon kan- ändå ser jag hur hundägare blir helt paralyserade när vi kommer eller så försöker DE att gå en låååång omväg, ställa sig i något buskage eller dylikt?!?!?

Jag måste fråga mig om dessa stackars djur aldrig får träffa sina artfränder på ett normalt sätt?

Varför köper man hund och sedan struntar i att uppfostra den?

Till saken hör att ingen av dessa vrålskällande, koppeldragande djur tillhör någon av de många gånger påstått ”farliga” raserna som amstaff, schäfer och dylikt utan det är helt vanliga ”familjehundar” i alla storlekar.

Jag hade tyckt att det hade varit så roligt om Molly kunde få någon kompis här i byn men av vad jag sett verkar det inte vara i sikte, tyvärr.

Hundägare verkar inte alls vara intresserade av kontakt utan precis motsatsen- konstigt när man äger ett flockdjur tycker jag.

Och detta flata beteende när hunden skäller och gapar- ja det går mig så på nerverna att det ”brast” nyligen så att JAG vrålade ”tyst” åt två kärringars skällande hundar när vi skulle passera medan de bara stod och glodde på oss?!?!

img_1311

Farlig? Och utan vänner….

49 kommentarer Skriv kommentar

 1. Helena Tang

  Kanske samma fenomen som att dom inte kan/orkar/vill uppfostra sina barn? Tänker på den annonsen du nämnde för inte så länge sedan om de som hade en hund till salu eller om det var ut på foder? Den som inte ville bli pressad utan var tvungen att kunna få göra saker i sin egen takt… *asgarv*
  Men ja man blir mörkrädd för mindre!

  Svara
 2. Nina

  Vi har två hundar varav den ena gärna vrålskäller och slänger sig i kopplet. Vi har provat allt för att få honom att sluta så jag tror man ska vara försiktig med att säga att det är ouppfostrade hundar. Många är säkert men långt ifrån alla.

  Sen förstår jag att man håller hårt i sina hundar om man möter en lös hund för hur ska man veta att den håller sig undan från ens hundar?

  Jag vet inte hur många gånger vi har mött lösa hundar där jag har fått säga till ägaren att ta undan sin hund. Ofta får man svaret att den är såååå snäll…Ja men det är inte mina om hunden kommer fram.
  Blir så trött på lösa hundar överallt.

  Svara
  • Birgitta

   Förstår att det säkert finns en minoritet av hundar som inte går att tysta oavsett men för en utomstående ser/känns det bättre om ägaren i alla fall visar att den FÖRSÖKER hyscha hunden.

   Tycker definitivt inte man ska låta en lös hund springa fram till andra och min egen går som sagt hellre omvägar än att möta andra hundar.

   Som hundägare borde man också kunna läsa hundars kroppsspråk lite och min hund visar sååå tydligt att hon är undergiven och jag brukar dessutom alltid ropa ”hon är jättesnäll” om jag ser andra hundar på håll.

   Men visst; det finns säkert folk som tror att man ljuger/ överdriver…..

   Svara
   • Sandra

    Men just det här med att du med flera ropar att just era hundar är jättesnälla, varför ska jag tro/lita på det? Kemin mellan den kopplade och lösa hunden kanske inte stämmer oavsett hur snälla dem är.

    Jag tycker det är respektlöst av hundägare med lösa hundar som låter dem springa fram till alla (det är för mig dålig uppfostran) oavsett hur snälla hundarna är kan det faktiskt bli skarpt läge. Dessutom tycker inte jag att man ska ta för lätt på vårt strikta hundägaransvar som vi har i Sverige.

    Svara
   • Nina

    Problemet är bara att de tycker de har snälla hundar och kan inte förstå varför de inte kan hälsa. Mina är inte snälla liksom! Det är dessutom jag som får betala om något händer.
    Självklart känner man en oro när man ser lösa hundar även om ägaren verkar ha koll.

    Svara
  • DRESSYRLIV

   Jag kan inte annat än hålla med dig i allt du skriver, Nina! Min förra hund var EXTREMT aggressiv. Och jag lovar jag kämpade med alla typer av lösningar (från Jeppe Stridh till IMMI till att möta andra hundar (såklart!) vilka av vissa det fungerade alldeles utmärkt!).

   Men min hund blev PÅFLUGEN ordentligt som valp av en löst gående annan stor hund och det kan jag säga förstörde honom för gott. Det innebar att när jag var ute oxh gick och mötte en löst gående hund så blev min hund som galen! Jag var tvungen att antingen dra och slita som ett djur eller gå och gömma mig.

   Du kan ju gissa hur många ramsor jag svurit över hundägare som låter sina lösa hundar springa hejvilt runt. En lös hund ska i mitt tycke gå fot vid hundmöten, så underlättar detta för alla parter istället för att reta upp den osäkra skällande hunden.

   Det är så raljerande att bara utgå ifrån att alla hundägare med skällande hundar är idioter… jag tror att de flesta hundägare är varse sina problem och har försökt lösa dem på olika sätt.

   Svara
   • Nina

    Exakt så är det. Så otroligt provocerande att folk tror att man inte försökt uppfostra sina hundar. Man kommer till en gräns där man bara vill få den mötande hunden att gå förbi så man får kontakt med sin egen hund igen.

    Svara
    • DRESSYRLIV

     Åh jag känner SÅÅÅ igen mig i allt du skriver Nina! Var så fruktansvärt trött på att ALLTID skrika på olika hundägare att ta samla ihop sin lösa hund och fick svaret ”han är sååååå snäll”. Medan jag fullständigt vansinnig fick ryta tillbaka att min var allt annat än snäll! Att inte människor fattar att inte alla hundar är snälla? Och precis som du säger Nina så är det ju VI som åker på alla kostnader om något skulle ända.

     Svara
     • Charlotte

      Instämmer helt!
      Jag är SÅ trött på alla hundägare med lösa hundar där det är koppeltvång! Och nästan alla hundägare säger att deras hund är ”jättesnäll” oavsett om det stämmer eller ej. Men om min hund har tråkiga erfarenheter av hundmöten så spelar det ingen roll att just denna lösa framspringande hund faktiskt är jättesnäll. Min hund blir rädd ändå! Och då skäller han!
      Observera att det INTE är naturligt för hundar att hälsa på alla hundar de möter! Gatuhundar och vildhundar gör aldrig så – de håller sig till sin egen flock och är mycket restriktiva med att hälsa på hundar de inte känner!

 3. DRESSYRLIV

  Schäfer = farlig? Världens nästpopuläraste hundras. Farlig blir väl alla hundar i fel händer? Schäfern får alltid (så som amstaff) vara den ras som kallas farlig. Varför?

  Ja jag veeet att min förra var otroligt knäpp i många hänseenden, men det var ju knappast för att han var schäfer.

  Svara
  • Birgitta

   Har själv ägt världens snällaste schäfer så JAG tycker inte det är en ”farlig ras” per se men om du jämför hur många som är rädda för en vilt främmande whippet eller schäfer så kan jag garantera dig att en övervägande majoritet fruktar schäfern.

   Tyvärr pga tidigare sönderavlade hundar i fel händer….

   Svara
 4. Prick

  Först ville jag hålla med dig men efter att ha läst några kommentarer undrar jag om du går med din hund lös och de andra har sina kopplade? I så fall tycker jag deras beteende till viss del är helt naturligt – försiktighet när det kommer okänd lös hund.

  Varför inte prova att koppla din hund och se om du blir bemött på annat sätt?

  Svara
  • Birgitta

   Ser inte varför jag ska behöva koppla en hund som jag har stenkoll på och som går lugnt och fogligt vid min sida.

   Har alltid avskytt koppel utan i stället sett till att mina hundar fungerar lösa.

   Koppel är ju också en falsk säkerhet- man kan bli påhoppad även av ett kopplat djur och en del hundar är tuffare i koppel med ägaren i andra änden.

   Svara
  • Birgitta

   Absolut ska man vara försiktig vid möte med lösa hundar men det är framför allt det där vrålskällandet jag vänder mig emot parat med att folk verkar livrädda av att se min lilla helt harmlösa whippet på håll.

   Försiktighet ja men detta känns verkligen overkill och att sååå många totalt okontrollerbara hundar skulle vara samlade i just lilla hålan Staffanstorp finner jag högst osannolikt.

   Det är snarare en brist på hunduppfostran, oförmåga att läsa hundar och ointresse för att lära sig hur flockdjur fungerar som är den vanligare orsaken än att man har en ”galen” hund och/ eller fruktansvärda erfarenheter från lösspringande hundar- det tror jag!

   Svara
   • Nina

    Jag tycker det du skriver är rent av oförskämt.
    Jag har levt med hundar hela mitt liv och är extremt bra på att läsa och förstå hundar och andra djur.
    Jag förstår varför folk håller i sina hundar när du kommer med din lös för hur ska de veta att just din är snäll.
    Sen kan jag ju spontant tycka att det är oansvarigt att ha en ras som är avlad för hetsjakt lös men det kanske är en annan sak.

    Svara
    • Birgitta

     Ha ha…finns inte ett djur att jaga i sikte där jag går med Molly.

     Hon är som sagt superlydig och vågar inte gå för långt från min sida.

     För övrigt tycker jag fortfarande att det är tråkigt om/ att man snarare förutsätter att en lös hund är någon form av problem än motsatsen.

     Men det är väl utvecklingen i samhället….

     Fel människor som köper hund kort sammanfattat.

     Svara
     • Nina

      Fel människor kanske det är i vissa fall men oftast tror jag bara folk är extremt rädda om sina hundar och inte vill ha främmande hundar springande runt sig.

      Det är ju bra att din inte har jagat men det är trots allt en jakthund som du egentligen inte kan lita på.
      Som sagt…folk vet inte alltid vad det är för hund de har.

    • E

     Om du är den Nina jag tror som bor Staffanstorp så kanske du ska tänka på jur du för dig fram på nätet. Du är känd från bukefalos för dina överdriva och ihopljugna inlägg om dina extrema kunskaper om djur. Hur kommer det sig att du genom tider alltid haft problem med dina hästar och hundar? Alla som sett dig vet ju det. Du skriver du har så många hästar och fyra hundar mm men sen slår de nästan ihjäl varandra och du klarar inte ut dina djur. Bara följa dig på Bukefalos så ser man alla problem. Vet folk nära dig som hör sig skrika och stressa hundar och hästar ofta.

     Svara
     • Nina

      Hahaha ja men visst är det så.
      Moget att sitta och skriva anonymt. Nu tror jag du hittar på ganska mycket faktiskt.
      Ska vi ta och reda upp dina lögner nu?
      Vill du visa exakt var jag har ljugit ihop något på bukefalos? Det är lätt att skriva saker utan belägg som du gör nu.

      Jag har två hundar. Bara här kommer det fram hur kass insyn du har.

      Jag skriker aldrig på mina hästar och hundar.

      Nämen….du har lite fel nu va?

     • E

      Aaa fast för ett tag sedan skrev att du hade fyra hundar. Spelar ingen roll va man än skriver på Bukefalos så har du gjort det, expert på kvantfysik, hittar på du har läst saker på universitet som du ej har. Skriver du är utbildad till saker du inte är. Känner några av dina vänner sen ungdomsåren och du skrev på Bukefalos att du bodde i England och jada jada fast du tog sabbatsår och mockade på en ridskola. Att du skriker på dina hästar och hundar och knappt kan leda dem osv har ju folk sett många gånger. Du hittar på med hur du utbildat hästar och hur högt du tävlat. Tycker inte du själv det är konstigt att just du alltid har problem med hundar och hästar som inte fungerar ihop med andra osv? Allt du skrivit på Bukefalos finns kvar. Står så mycket ljug så nej jag har inte lite fel här nu va.

     • Birgitta

      E och Nina:

      Nu tycker jag att vi har kommit lite väl långt ifrån ämnet 🙂 !

      Vi kan väl nöja oss med att vara överens om att vi inte är överens?

     • Nina

      Sånt skitsnack tolererar jag inte.
      Jag bodde inte i England. Min kusin gjorde. Jag jobbade på ridskola med att rida och ha träningar.
      Du ljuger så det står ur öronen på dig.
      Men så dåligt som du skriver kan ingen ta dig på allvar.

      Jag har utbildat och tävlat hästar till msvklass i hoppning, dressyr och fälttävlan.

      Du ljuger så du tror dig själv. Lätt att sitta på nätet och ljuga när man är anonym . Tönt.

     • Nina

      Det som är mest tragiskt lilla E, är att ditt liv går ut på att försöka kartlägga mig. Du borde försöka leva ditt eget liv istället.

      Allt jag någonsin har skrivit på forumet är sant. Länka gärna till mina osanningar.
      Du kommer bara fortsätta att ljuga men det är väl den vanliga avundsjukan som talar genom dig.

      Jag kan liksom inte ta dig på allvar.

 5. Katja

  De flesta hundar går att uppfostra. Mååååångs skaffar dock hundar utan en aning om dess behov. En runda runt huset för en schäfer……suck liksom! Att vara hundägare innebär massor med jobb. De flesta lägger helt enkelt inte ner rätt tid på sin hund utan ger upp vid motstånd. Köper ma n en terrier får man banne mig vara envisare än den. Men man ser samma fenomen hos hästägare……isolering av ett flockdjur…..suck igen! Jag säger som en klok unghästutbildare….hästar är inte snälla, de blir snälla. Samma med hundar!

  Svara
  • Nina

   Faktum är att de flesta djur är snälla i grunden och att olika faktorer påverkar dem. Jisses.

   Svara
   • Katja

    Kan man rida på 600 kg flockdjur och ha koll på den så kan man ha det på 10 kg hund. Sen måste man ju träna…..vem hade ridit en unghäst utan att träna liksom? Poängen är ju att ha så mkt kontroll på dem att även när yttre faktorer påverkat så har man koll. Märkligt att en del människor tror att sånt går utan träning. Och allt kan man inte göra med alla hundar men att förhindra att de skäller när man är i närheten eller på promenad är väl tämligen grundläggande fostran. Men alla klarar uppenbarligen inte det……jisses! Gör om och gör rätt liksom och kan du inte själv…ta hjälp eller fundera på om den raserna du har är lämplig för ditt eget kunnande. Alla kan inte rida heta GP- hästar och alla kan inte ha ”tuffare” hundar. Väldigt enkelt och logiskt med säkert enklare att skylla på hunden än att granska sig själv.

    Svara
    • Nina

     Men skärp dig. Jisses.
     Jag har tränat hund och häst i åratal.
     Tycker du visar rätt stor okunskap när du skriver.

     Svara
     • Katja

      Tja, uppenbarligen utan att lyckas, så det säger ju något om metoderna och utförandet. Så lyd ditt eget råd och skärp till dig

 6. Frida

  Jag kan bli helt galen på folk som har sina hundar lösa utan att ha koll på dem eller som låter sina hundar, kopplade eller inte, komma fram och hälsa på vilt främmande hundar. Man kan inte bara förutsätta att alla hundar är snälla eller att de vill hälsa. Min hund tycker om andra hundar och det är sällan problem om det kommer fram någon och hälsar men min mammas hund gillar det inte, hon känner sig trängd och kan mycket väl hugga till. Båda är alltid kopplade på allmän plats. Långt ifrån alla hundar är sociala på det sättet att de vill umgås med andra hundar, tvärtom vill många inte alls vilket man måste respektera. Ska man ha sin hund lös ska man ha 100 % kontroll på den och den ska inte springa iväg. Men jag anser nog att väldigt få har den disciplinen på sin hund och då är det rätt respektlöst att ha den lös så att alla andra som har sina kopplade måste hålla sig undan. Sen är det i mina ögon självklart att man ska ha koll på sin hund även i koppel. Min är stor och stark och hade jag låtit honom dra i kopplet hade det blivit jättejobbigt. Han går vid min sida om jag inte låter honom gå före och drar aldrig, när jag fick honom var han 6 månader och hade fått dra så mkt han ville men det var det första jag tränade bort. Han är inte så superväluppfostrad men han går ordentligt i koppel och han lyssnar när vi är ute och går. Om jag möter människor eller hundar så går vi till sidan och så får han sätta sig ned och vänta tills de passerat. Han ser rätt läskig ut och många blir lite rädda, speciellt de med små hundar vilket jag anser att jag måste respektera och visa hänsyn för. Överhuvudtaget ska man låta bli andras hundar, kan bli lika arg om ngn kommer fram och ska klappa utan att fråga, min hund går som sagt bra med andra hundar men tycker att människor som han inte känner är lite obehagliga och uppskattar inte alls att okända kommer fram och ska klappa. Vill man ha sällskap till sin hund så är det kanske bättre att leta upp någon som vill samma sak och stämma träff på ett inhägnat område utan andra hundar? Att ha en kompis till sin hund (om det fungerar bra) är så klart jättebra och roligt för hunden men man kan liksom inte förutsätta att alla hundar vill det, det kan finnas många anledningar till det. Vår gamla hund gillade andra hundar tills hon blev äldre och blev lite stel och fick lite problem med höften, då gillade hon det inte längre.

  Svara
  • Birgitta

   Min erfarenhet är att långt fler hundar hade gått att ha lösa i stället för att ständigt vara fjättrade vid det förbannade kopplet om ägarna bara tränade.

   Men det påminner om när jag köpte min första häst.

   Betänk att vi inte ens hade en handfull hagar till över 50 hästar på ridskolan vilket innebar att de flesta hästarna aldrig gick i hage.

   Det störde inte deras ägare alls utan det kunde heta:

   ”Min häst kan ändå inte gå i hage för den springer så”.

   Ja tro fan att hästen sprang om den fick komma ut i hage en gång på 2 år- inget konstigt tycker jag men det blev liksom bara en bekräftelse för ägaren att det inte gick att ha hästen i hage.

   Samma sak har jag hört om hundar:de går inte att ha lösa för då sticker de.

   Tja…precis som med hästen i hagen tycker jag inte att det är konstigt om hunden sticker om den aldrig fått gå lös och tränats på detta.

   Väldigt konstigt att jag ägt sammanlagt 5 hundar av båda könen och 3 olika raser som alla införskaffats i vuxen ålder och alla gått PERFEKT att ha lösa?!?!

   Beror säkert på någon form av TUR, eller?

   Och absolut vill inte ALLA hundar umgås/ leka med andra men hunden är trots allt ett FLOCK-djur så några enstaka exemplar borde ju gå att hitta tycker jag, även i en liten håla som min.

   Sedan menar jag givetvis inte att man ska tvinga sin hund på andra.

   En annan lite konstig sak tycker jag är att hästar inte får lov att hållas uppstallade utan artfränder men en hund kan man hålla isolerad från alla djur i hela dess liv….

   Svara
   • Nina

    Du skämtar va?
    Vår hundar är alltid lösa om vi har uppsikt över området. Mina är vallhundar och lydiga men inte om det kommer fram hundar till dem.

    Var får du allt ifrån?

    Svara
     • Nina

      Detta

      Tja…precis som med hästen i hagen tycker jag inte att det är konstigt om hunden sticker om den aldrig fått gå lös och tränats på detta.

     • Birgitta

      Kanske missförstår jag dig men jag förstår inte varför du tycker att jag skämtar.

      Har sett beteendet massor av gånger; hundar som springer iväg och inte vill låta sig fångas eftersom de inte är vana att gå lösa. Tycker inte att det är det minsta konstigt.

      Så gjorde även min första hund i början men blev efter ett tag otroligt lydig eftersom jag inte gav mig utan tränade varje dag.

 7. Anna

  Här i Frankrike verkar nästan alla ha sina hundar lösa… även när jag bodde i Tyskland reagerade jag på att hundar väldigt ofta sprang fritt. Jag kan tycka att det är lite obehagligt med särskilt större hundar men det har aldrig hänt här att en hund sprungit fram till mig (vilket det däremot har i Sverige). Bor alldeles intill en stor park och här är massor av lösa hundar som möter varandra helt odramatiskt… ofta verkar de knappt bry sig om varandra. De verkar duktiga på att sköta det själva – har sett några börja leka men har också sett hundar springa fram mot en annan hund men sedan stanna upp eller vända, precis som om den förstod att den andra hunden vill vara ifred.

  Kan inte så mycket om hundar så har ingen aning om vad det kan bero på – de som har hundar som inte fungerar i dessa lägen kanske bor på landet? Men tänker mig ändå att det också är en vanesak… har sett allt från pyttesmå knähundar till mopsar till vinthundar till stora ”kamphundar” och de är alla lösa och lugna.

  Brukar faktiskt möta en (lös) whippet när jag går hem från jobbet och den är såååå söt när den kryssar mellan folk på trottoaren.

  Svara
 8. JohannaB

  Jag fattar inte kommentaren om att de är flockdjur?
  Det är ju hästar med? Tycker du man ska låta dem hälsa på alla och leka med alla möjliga andra hästar? 😛 😉
  Nej att de har en flock är sant, består av deras familj, och att de kan ha vänner med men det finns ingen anledning alls för att de ska hälsa på någon annan hund och jag (liksom flera här) avskyr att någon tror att deras byracka (som man dessutom inte vet noskvalstersmittan på) ska hälsa på MIN hund när han och jag är ute och umgås.
  Om andra har sina hundar lösa eller ej bryr jag mig inte om, förutsatt att de går fot men vad spelar det då för roll om den är kopplad eller ej? De går ju oavsett vid förarens sida utan att dra så då är ju kopplet utan betydelse?

  Svara
  • Birgitta

   Jag menar bara att det är mer naturligt än onaturligt för hundar att umgås med artfränder och att det därför inte borde vara en sådan big deal som det tycks för vissa att hundar ska få nosa på varandra och till och med leka lite.

   Så klart inte helt utan kontroll men jag kan bli lite ledsen när jag är ute och går med Molly och vi möter någon hund på håll där hela hunden signalerar ”jag vill ha kontakt” medan ägaren släpar iväg med hunden åt motsatt håll.

   Vad gör det om 2 snälla hundar hälsar på varandra?

   Tycker det ibland går hysteri i det här med att hundar inte ska få hälsa på varandra och vad gäller koppel eller ej tycker jag att det borde vara lag på att alla hundar ska ges möjlighet att gå lösa en stund varje dag- precis som hästar måste få gå i hagen. Förstår ju att det inte är realistiskt men det är så jag känner. Ska tilläggas att jag inte går en meter utan koppel men att jag i princip aldrig använder det.

   Svara
 9. Manda Stillnert

  Nu äger jag inte hund själv men har gjort förut. Dock har jag problemet att jag har en extremt hundrädd häst som försöker ta död på hundar som kommer för nära. Och något som stör mig är alla dessa hundägare som tar förgivet att hästen är snäll, de vägrar ha sina hundar kopplade uppe på vägen där de både kommer rid och travhästar i full fart. Ber dem alltid snällt att koppla hunden tills vi passerat, ändå skiter folk i de. En vacker dag kommer min häst platta till en hund och ja de är ju upp till ägarna att ta ansvar för sina hundar lika väl som de är mitt ansvar att hålla rätt på min häst.

  Svara
  • Birgitta

   Usch, låter inte kul!

   Enligt min erfarenhet är det ovanligt att hästar inte tolererar hundar- när jag ägde min schäfer höll jag till mycket på Jägersro och red/ körde massa travare- ingen brydde sig det minsta om min hund trots att hon sprang runt oss när vi red/ körde.

   Även andra hundar jag ägt har jag kunnat ha med vid uteritter utom när jag ägde Kreon- han var på tok för oberäknelig.

   Och det är ju ett ögonblicks verk att hunden blir sparkad.

   Om jag var du hade jag ropat till hundägarna att hästen sparkar efter hundar eller nåt.

   Då har du gjort vad du har kunnat.

   Svara
   • Manda Stillnert

    Jag vet ju varför hon är rädd, hon har dålig erfarenhet av hundar tyvärr. De är jätte sorligt att de blivit så men nu är de ju som de är! Bara för att hon ser snäll ut med all sin pannlugg och man, och snälla ögon så betyder de inte att hon alltid är snäll 😉 Våra andra hästar bryr sig inte om hundar men vet att fler människor än jag är irriterad på dessa hundägare ..

    Svara
 10. Lisa

  Jag håller helt med dig! Jag är ibland hundvakt åt andras hundar och jag skäms ögonen ur mig när de börjar dra och skälla på andra hundar. Vill liksom ha en skylt där det står ”Obs, inte min hund!” haha! Hade jag haft en egen hade den varken fått dra eller skälla vid möte, det är ju fruktansvärt jobbigt för alla parter. Ägarna till mina passhundar blir ofta förvånade när deras hundar går så fint i koppel efter några dagar hos oss. Ja, det kallas uppfostran, funkar även på gamla hundar 😉

  Svara
 11. Anna B

  Vi tycker helt klart olika när det gäller lösa hundar. Jag fullkomligt avskyr när folk har lösa hundar som de inte håller vid din sida vid möten.
  Min hund blev extremt stressad vid hundmöten när jag fick honom. Orsaken vill jag lämna utanför. Han kunde skälla på andra hundar på flera hundra meters håll och sedan hålla på i 20 minuter efter att mötet passerat. Idag är det mycket bättre efter att jag har lagt tre års daglig träning men bakslag kommer emellanåt. (BAT är den metod som funkat bäst.) Att skrika på en stressad och rädd hund är enligt min erfarenhet i bästa fall meningslöst.
  Ja, min hund har vänner. Noggrant utvalda, stabila schyssta kompisar som hjälper honom i hans träning. Han är dagligen lös där så är lämpligt och rastas ungefär en mil om dagen. Därutöver tränar vi lite olika grenar bruks och lydnad.
  Det jag försöker säga är att andra kan inte veta vad som ligger bakom ett utfall. Det kan vara dåliga erfarenheter, det kan vara dålig uppfostran eller något helt annat.
  Jag tycker att Fredrik Steen skriver om det där med att låta hundar hälsa på ett lättsamt sätt.
  http://blogg.agria.se/fredriksteen/2013/08/24/min-hund-och-jag/
  För övrigt låter jag aldrig min häst hälsa på andra när jag är ute och rider eller tävlar. Han går i flock i hagen men den flocken är så stabil och ”fast” som det går. Inte släpper vi ihop en massa okända hästar hipp som happ för att de ska ha skoj.
  Jo, så var det där med Frankrike. Har någon av era gått Karlavägen från Humlegården till Djurgården? Du hinner säkerligen möta 20-talet hundar på den sträckan. I princip alla är kopplade och sällan skäller någon. Inte min heller. Det är skillnad att träffa många och bli lite avtrubbad eller att bara fokusera alla känslor på en hund man möter. Vi har heller inga problem på tävling när det är allmänt rörigt och massvis med hundar.

  Svara
  • Birgitta

   Absolut förstår jag att det finns ”svåra” hundar av olika anledningar och om du har behövt träna i 3 år är ju din en sådan.

   Det jag ville komma till med mitt inlägg är att jag finner det högst osannolikt att lilla hålan Staffanstorp skulle vara full av ”svåra” hundar utan jag tror åter igen att det i många (men givetvis inte ALLA) fall beror på brist/ ointresse för att lära hunden vad jag betraktar som elementär lydnad.

   Jag är själv TOTALT ointresserad av allt vad brukshundsklubbar har att erbjuda i form av kurser och har alltid varit.

   Jag struntar fullständigt i om min hund kan apportera, sitta och ligga på befallning och dylikt men däremot MÅSTE den gå att ha lös under ”normala omständigheter” och inte skälla okontrollerat. Finns ju skäl till att jag har köpt vuxna hundar och de 2 senaste gångerna var det för att vara säker på att ovan fungerade samt att hunden kan lämnas ensam hemma då jag annars inte hade varit intresserad av att ha hund.

   Svara
 12. Nina

  Birgitta….jag bara undrar varför du låter sådana kommentarer som ovan stå kvar?
  Tycker det är hemskt att någon sprider sådana vidriga lögner om mig på en blogg. Bara att denna person skriver anonymt borde vara fog nog att ta bort sådana kommentarer.

  Svara
  • Birgitta

   Nina:

   Såvitt denna bloggen anbelangar är du lika anonym som E.

   Ingen här vet om du verkligen heter Nina eller om du bor i Staffanstorp eller ej.

   Enligt mig går du inte att spåra för läsarna utifrån de knapphändiga uppgifter du valt att lämna.

   Huruvida du känner dig träffad av E:s påstådda uppgifter om din identitet vet bara du.

   Tycker däremot att din egen ton inte är speciellt trevlig i flera kommentarer vilket kan reta upp en del. Vet inte om det var din avsikt?

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>