Trött på myter

Jag kör ALLTID med övre delen av lastluckan nere och lädergrimma har jag bara för att det är snyggare 🙂 !

Suck….ibland blir jag så trött på olika myter som florerar inom hästvärlden.

Den absolut vanligaste torde enligt mig vara den att man inte får köra med övre delen på släpets lastlucka nerfälld- jag vet inte i hur många år jag läst om detta på olika forum där folk uttalar sig mycket tvärsäkert fast de har helt fel.

Nyligen läste jag om en annan myt; flera påstod tvärsäkert att man inte fick ut någon ersättning från försäkringsbolaget vid skada på häst i transport om man haft annat än lädergrimma på den ?!?!?!?

Dubbelsuck!

När jag bad en tjej komma med någon form av bevis för sitt påstående hänvisade hon till några råd från Agria där det står ”Använd lädergrimma när du transporterar, den är mycket lättare att skära sönder om hästen skulle fastna och få panik”.

Jaha…ja, det må ju hända att det är lättare att skära itu en lädergrimma än en av nylon men därifrån till att man inte skulle få någon ersättning om man använt det sistnämnda….

Tråkigt när sådant snack sprids som en sanning men som sagt är det varken den första eller sista myten, varken kring hästar eller annat.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mia

    Få mig att tänka på den nylongrimman jag fick med på köpet av första hästen 1984. Den skulle nog hålla för att bogsera en bil med.
    Dagens nylongrimmor har mkt smäckrare spännen och mjukare nylon som nog går att klippa sönder med sax om man var tvungen.
    Jag brukar transportera med en dubbelsydd lädergrimma som inte har karbinhake under ganaschen utan där både nackrem och nosrem har spänne (tror Börjes har liknande för ardenner) Jag tycker den är sjukt bra när jag åker iväg ensam till ridhuset då det är så enkelt att kunna tränsa utan att ta av grimman först, när jag kommit in i ridhuset. Bara öppna nosdel och nackrem och av med grimman.
    Jag har lastat ut med snyggt svindyrt träns som hästen av misstag slet sönder då tygeln som låg över nacken hakade i pinnen som sitter i frambommen. Blev så suuur och lastar nu alltid ur i min omoderna lädergrimma:)
    Hur kör ni era hästar till träning om det är 10 min körning? Tränsade med grimma över? Sadlade?

    Svara
    • Birgitta

      Till Olof (25 minuters körning)kör jag alltid Vicke sadlad liksom om det är en tävling som ligger ungefär lika långt bort.

      Har aldrig honom tränsad annat än mellan 2 klasser ibland.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>